Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ПРОЦЕС НАД САДДАМОМ ХУСЕЙНОМ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ
В Іраку суд незабаром винесе остаточний вирок колишньому диктатору Саддаму Хусейну, якого звинувачено у вбивствах, тортурах, незаконних арештах та стратах, знищенні майна мирних громадян.

Відповідно до іракського права, яке є основою регламенту роботи спеціального трибуналу, судді оголошуватимуть вирок за кожним пунктом звинувачень на основі відповідних доказів. П'ятеро суддів на чолі з Раутом Рашидом Абдурахманом вже дійшли висновку, що 1982 року Саддам особисто наказав знищити жителів селища Ед-Дуджейль, де була здійснена спроба замаху на нього. Натомість Саддам заперечує легітимність повноважень суду. Він заявляє, що не визнає правомірності застосування до колишнього глави держави нинішніх законів Іраку «заднім числом». Притягти ж його до відповідальності за законами часів диктатури просто неможливо.
З промовою на суді виступив названий брат Хусейна Барзан Ібрагім Хасан, який визнав, що навіть за колишнім іракським законодавством було заборонено страчувати неповнолітніх. Отже, після оголошення звинувачень у судовому процесі настала завершальна стадія. Тепер справа за захистом, який намагатиметься спростувати висунуті звинувачення. Очікується, що остаточний вирок судді оголосять у серпні. Саддам, висловлюючи останнє побажання, заявив, що віддає перевагу розстрілу, а не повішенню. Пересічні іракські громадяни, зморені безперервною «тихою» громадянською війною між сунітами та шиїтами, побутовими негараздами та браком елементарної безпеки попри присутність (або завдяки їй) майже 200 тисяч іноземних військових на чолі з вояками США, без зайвих емоцій сприйняли наближення до закінчення процесу. Вирок диктаторові історія вже винесла. Головне тепер для американців — не допустити, аби Саддам, який намагається залишитись для світу мучеником за справу арабської єдності, не «здобув перемогу» після страти. Не секрет, що американські війська в Іраку опинились у такій самій ситуації, що й радянські в Афганістані, коли вдень мирний житель торгує крамом, а вночі стріляє в спину ворогам. Навіть залізні нерви такого напруження довго не витримують, тож і доводиться Пентагонові розслідувати випадки застосування американськими військовими сили проти мирних громадян. А це дає підстави самому Саддаму вважати: Буш здобув над ним перемогу, але вона виявилась пірровою.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • БУДАПЕШТ: СКЛАД НОВОГО УРЯДУ ВІДОМИЙ
  • В ІТАЛІЇ ВІДПОЧИВАЮТЬ ПІД... СНІГОМ
  • НАД ЧОРНОГОРІЄЮ ПІДНЯТО ПРАПОР НЕЗАЛЕЖНОСТІ
  • В ІРАКУ ВИКРАДЕНО РОСІЙСЬКИХ ДИПЛОМАТІВ
  • У НІГЕРІЇ ЗВІЛЬНЕНО ЗАРУЧНИКІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».