Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
СКАНДАЛИ НАВКОЛО ВІЙСЬКОВОГО ВІДОМСТВА США
США розслідує факт розстрілу 24 мирних жителів міста Хадіта в Іраку. Ідеться про чи не найгучніше обвинувачення на адресу американських військових в Іраку від часу їхнього вторгнення в цю країну. Торік восени солдати Сполучених Штатів вбили групу неозброєних іракців, серед яких були жінки та трирічна дитина, після того, як один з їхніх товаришів загинув через вибух міни, закладеної на дорозі. Вояки запевняють, що іракці також загинули від міни, проте є свідки того, що їх розстріляли упритул.

Хадіта — місто на березі Євфрату, за 200 кілометрів на північний захід від Багдада — було форпостом опору окупації. Поки сюди не прийшли американці, тут розміщувалася резиденція Абу Мусаба аль-Заркаві, що читав свої проповіді в місцевій мечеті. Щоб взяти під свій контроль це місто з населенням 90 тисяч осіб, американське командування відрядило сюди підрозділ досвідчених морських піхотинців. У кварталі Субхані вояки США розстріляли на очах у свідків п'ятьох студентів, дівчинку, дідуся і ще сімнадцятеро чоловіків.
Світові про ці злочини розповів іракський студент Тахер Сабет, що побував у будинках з фотокамерою і поговорив з їхніми вцілілими мешканцями. Його знімки були опубліковані лише через два місяці. А в березні журнал «Time» оприлюднив перші результати власного журналістського розслідування. Вдалося «докопатися» навіть до того, що офіцери роти піхотинців «Kilo» 3-го батальйону давали гроші тим, хто вижив, аби люди мовчали.
Американські медіа заявляють, що ці обвинувачення можуть виявитися серйознішими, ніж знущання над в'язнями «Абу-Грейб». Тоні Сноу, представник Білого дому, каже, що «президент США Джордж Буш дізнався про інциденти з преси».
В Іраку цю інформацію сприймають неоднозначно. Як заявив прем'єр-міністр країни Нурі Малікі, «це ліміт прийнятності вибачень. Так, можливі помилки, але є межа, за якою вони стають неприпустимими. Ми вимагаємо пояснень не лише щодо Хадіти, а й решти випадків, коли вбивства ставалися помилково, проте винних у цьому не знаходили».
Скандали, спричинені військовою політикою США, набирають обертів. Днями в країні оприлюднено документ, який свідчить про те, що в 1950-і роки американські війська в Кореї розстрілювали біженців без суду й слідства. Американський історик Сар Конвей-Ланц опублікував виявлений ним у Національних архівах США лист американського посла в Сеулі, у якому той сповіщає Державний департамент про те, що американські солдати готові розстріляти корейських біженців, якщо ті наблизяться до їхніх позицій. У листі також міститься посилання на якесь рішення, ухвалене безпосередньо перед подіями в корейському селі Але Гун Рі, де американські війська розстріляли наприкінці липня 1950 року, за різною інформацією, близько 400 осіб. Пізніше під час корейської війни подібні інциденти ставалися ще кілька разів. У 1999–2000 роках Пентагон провів розслідування подій в Але Гун Рі і прийшов до висновку, що йдеться про «трагічний збіг», а не про навмисне вбивство.
також у паперовій версії читайте:
  • ТЕРАКТИ В БАГДАДІ
  • У ЧИЛІ СТРАЙКУЮТЬ ШКОЛЯРІ
  • ЧЕРЕЗ «ПТАШИНИЙ ГРИП» РУМУНІЯ НЕ ВСТУПИТЬ У ЄС?
  • АВАРІЯ БІЛЯ ТЕНЕРІФЕ: ЧОТИРЬОХ УКРАЇНЦІВ ВРЯТОВАНО
  • ЗЕМЛЕТРУС В ІНДОНЕЗІЇ: ПОШТОВХИ ТРИВАЮТЬ
  • У ПАРИЖІ ЗНОВУ СУТИЧКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».