Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
АРТУР БАГДАСАРЯН — ПРОТИ «АТМОСФЕРИ СТРАХУ»
У Вірменії — політична сенсація. Голова національних зборів Артур Багдасарян, відомий прихильник євроатлантичної інтеграції республіки, пішов у відставку. Одночасно аналогічні заяви надійшли від голів двох постійних комісій парламенту й соратників Багдасаряна по партії «Орінац єркір» («Правова країна»), Мгера Шахгельдяна і Гагіка Мхеяна.

Відхід спікера в опозицію відбувся з дотриманням усіх вимог політесу. Багдасарян подякував президентові Роберту Кочаряну і колишнім партнерам по коаліції за спільну роботу, але зазначив, що його партія вважає за необхідне «ще більше поглибити демократичні реформи, активізувати боротьбу з корупцією й активніше захищати права людини. Нині, згідно з опитуваннями, понад 70% громадян живе в атмосфері страху, з якою ми будемо боротись».
Російська преса відразу пояснила внутрішньополітичну кризу у Вірменії парламентськими виборами, які відбудуться наступного року, та намаганням окремих політиків заручитись підтримкою Заходу, щоб посісти місце в майбутньому парламенті. Перебування у владі і статус третьої особи в державі суттєво обмежували можливості Багдасаряна для політичного маневру.
Екс-спікер вкотре заявив, що наполягає на поглибленні відносин з Європейським Союзом. За його словами, перед Вірменією є два шляхи: «Або бути в складі союзної держави Росія— Білорусь і мати хороші відносини з ЄС, або, навпаки, стати членом Євросоюзу й мати хороші відносини з Росією». Артур Багдасарян наголосив на своїй прихильності до другого варіанта.
Новий опозиціонер вважає, що у зовнішній політиці Вірменія не має бути «індикатором російсько-американських відносин, і тому варто уникнути аналогій з грузинсько-російськими відносинами».
Багдасарян заявляє, що «місце Вірменії — у Євросоюзі, а напрям — поглиблення євроатлантичної співпраці, адже НАТО має не тільки військову, а й політичну складову».
Газета «Тарегір» пише, що відставка Артура Багдасаряна і його заява про перехід в опозицію дають підстави для порівняння його з Михаїлом Саакашвілі. Проводячи паралелі між двома політиками, бачимо, що, перебуваючи на своїх посадах (Саакашвілі був міністром юстиції), вони відзначилися прозахідними поглядами, обидва протестували проти млявої боротьби з корупцією. Газета намагається зробити прогнози на майбутнє. «Тарегір» вважає, що Багдасарян (як свого часу Саакашвілі) до певного часу не буде активно виступати проти влади, але нагадує, що у своєму інтерв'ю німецьким журналістам екс-спікер попередив про неминучі суспільні потрясіння у разі фальсифікації владою майбутніх виборів. У цьому сенсі надзавдання Багдасаряна — взяти на себе роль лідера опозиції. Це може статись після виборів 2007 року, якщо «Орінац єркір» буде потужною опозиційною парламентською партією. За таких умов після парламентських виборів Багдасарян об'єктивно претендуватиме на роль лідера народного руху в ім'я демократії.
Проте голова Національно-демократичного союзу Вазген Манукян вважає, що «Саакашвілі й Багдасарян — відмінні особи з абсолютно різними біографіями і різними ситуаціями. Можливо, вони подібні лише зростом».
Проте важко заперечити, що рухи традиційно проросійської Вірменії у напрямку Заходу посилились після подорожчання російського газу для цієї країни. Щоправда, відомий російський політолог Андранік Мігранян не пов'язує подорожчання з зовнішньополітичними факторами, зокрема, з участю Вірменії у Програмі індивідуального партнерства з НАТО. За його словами, Росія переходить на ринкові відносини не тільки з Європою, а й з країнами СНД.
Оскільки Росія не змогла запропонувати Кавказу стабільність і гарантувати її, то, природно, почав посилюватись вплив Заходу. Тому відставка спікера Багдасаряна є не тільки внутрішньополітичною грою, вона відображає прагнення вірменської політичної еліти до більшої самостійності й задоволення потреб вірменського народу, а також — принагідно — своїх власних, які вже давно не збігаються з російськими.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНЕЦЬ ПОТОНУВ НА КАНАРАХ
  • ЗАВОРУШЕННЯ В АФГАНІСТАНІ
  • «ПТАШИНИЙ ГРИП» ВИРУЄ В РУМУНІЇ
  • ЗЕМЛЕТРУС В ІНДОНЕЗІЇ: ЖЕРТВ УЖЕ ПОНАД П'ЯТЬ ТИСЯЧ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».