Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
ГАЗ: НА ЧАСІ — НОВЕ ПОДОРОЖЧАННЯ?
Економічно обґрунтована ціна газу для споживачів — від 90 до 120 доларів за тисячу кубометрів.
«Нафтогаз» укотре звернувся до Національної комісії з регулювання електроенергетики з ініціативою про підвищення цін на природний газ для підприємств комунальної теплоенергетики, бюджетних установ і побутових споживачів. Про це під час засідання «круглого столу» в агентстві «Інтерфакс» заявив виконувач обов'язків директора з фінансових та інвестиційних питань НАК «Нафтогаз України» Ярослав Диковицький.

«Нафтогаз» аргументує необхідність збільшення вартості «блакитного» палива тим, що впродовж семи років ціна газу не змінювалась, а за цей час енергоносії на світових ринках значно подорожчали. Через це реалізація природного газу для населення є для компанії збитковою. Імпортний газ коштує 95 доларів за тисячу кубометрів, та й собівартість газу власного видобутку також значно вища від нинішньої ціни для побутових споживачів на внутрішньому ринку.
Востаннє вартість газу та електроенергії зросла для населення на 25% нещодавно — з 1 травня. Відповідне рішення Національної комісії з регулювання електроенергетики (НКРЕ) схвалило Міністерство юстиції.
Відтоді електроенергія коштує 19,5 коп за 1 кВт, а тисяча кубометрів газу — 220 грн для споживачів, які мають лічильник, і 240 грн для споживачів без лічильника.
Після того НКРЕ заявила, що поступово на електроенергію та газ для населення підвищуватимуться ціни у кілька етапів до економічно обґрунтованих меж упродовж 2006 і 2007 років. Як бачимо, відразу після першого етапу подорожчання розпочалася інформаційна підготовка до другого. За планом, ціни мають «підскочити» 1 вересня, напередодні опалювального сезону. Особливо «підігрівають» ситуацію заяви представників російського «Газпрому» про можливе підвищення ціни для України на 30% у другому півріччі. Представники «Нафтогазу» спростовують можливість перегляду вартості російською стороною в одноосібному порядку і кажуть, що контракт передбачає незмінну протягом п'яти років ціну на рівні 95 доларів.
За словами Ярослава Диковицького, економічно обґрунтована ціна природного газу власного видобутку, який переважно постачають населенню, має становити 350 грн за тисячу кубометрів. Із урахуванням витрат на транспортування магістральними газогонами та постачання через розподільчу систему до споживачів кінцева ціна — 414 грн. Проте в експертних колах є інформація про те, що для побутових споживачів розробляють остаточну ціну на рівні 540 грн за тисячу кубометрів. Для підприємств комунальної теплоенергетики нова ціна тисячі кубометрів «блакитного» палива дорівнюватиме 686 грн, для бюджетних організацій — 650 грн.
Якщо ціна газу для споживачів не зросте, «Нафтогаз» як нерентабельна компанія може збанкрутувати. Нині коригують фінансовий річний план на суму недоїмки доходів, які «Нафтогаз» утратив через збиткову ціну реалізації газу для населення та підприємств житлокомунгоспу. Переглянутий фінансовий план компанії передбачає збільшення доходів за рахунок підвищення ціни газу на 3,5 млрд грн. Поточна заборгованість компанії перед російськими постачальниками газу сягає 400 млн доларів. Проте, за словами нафтогазівців, ця заборгованість не є критичною і її незабаром виплатять. Про серйозність намірів «Нафтогазу» підвищити ціну газу свідчить і те, що, за неофіційною інформацією, компанія має проблеми з відрахуванням податків до державного бюджету.
Голова НКРЕ Валерій Кальченко каже, що вартість електроенергії та газу в Україні найменша порівняно з країнами-сусідами. У Росії споживачі платять за газ у півтора раза більше, у Польщі тисяча кубометрів коштує 225 доларів, у Болгарії — 230, у Молдові — 112. Нинішня ціна газу і електроенергії становить половину їх реальної вартості, тому НКРЕ підтримує ініціативи «Нафтогазу».
Директор департаменту Міністерства праці та соціальної політики Віталій Мужчинін запевняє, що за чергового підвищення ціни газу та електроенергії найбідніші верстви населення матимуть соціальний захист завдяки програмі субсидування малозабезпечених сімей, яка діє в Україні вже десять років. Упродовж останніх двох років субсидії отримували 300 тисяч сімей (3,9%). Після зростання цін таких родин, за прогнозами, буде 1,5 мільйона. Якщо доходи на кожного члена сім'ї не перевищують 50% прожиткового мінімуму, така родина сплачує за комунальні послуги лише 15% їх вартості, на решту отримує субсидію. Нині прожитковий мінімум для дітей до 6 років — 410 грн, до 18 років — 527, для працездатних громадян — 496 грн.
Позиція профспілок щодо підвищення цін однозначна: попереднє рішення з ними не погодили, тому про нове зростання мови не може бути. Керівник управління соцзахисту ФПУ Галина Галеусова переконана: за умови, коли 28% населення є малозабезпеченим, підвищувати ціни не можна. Профспілки обіцяють твердо відстоювати інтереси низькооплачуваних працівників і вимагати для них компенсаційних виплат.
Нині спрогнозувати напевно, чи відбудеться на початку осені чергове підвищення тарифів на енергоносії — важко, але ймовірність такого зростання принаймні на 25–50% висока. Продавати споживачам і комунальникам газ собі на збиток «Нафтогаз» не зможе. Отже, через подорожчання енергоносіїв зросте вартість комунальних послуг і багатьох товарів.

Роман ПІДВИСОЦЬКИЙ
також у паперовій версії читайте:
  • ХЛІБ І ЦУКОР: ЕКСПЕРТИ ПРОГНОЗУЮТЬ...
  • ІНОМАРОК ПОБІЛЬШАЄ. РОБОЧИХ МІСЦЬ ТАКОЖ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».