Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
КОНВЕРСІЯ ВІЙСЬКОВИХ МІСТЕЧОК, або ГОРДІЇВ ВУЗОЛ ЖИТЛОВИХ ПРОБЛЕМ
За останніх п'ятнадцять років коштів і дотацій на утримання житлового фонду та об'єктів соціально-культурної сфери Міністерства оборони України з бюджету держави не передбачалося. Пільги й субсидії для мешканців тисяч будинків, що перебувають на балансі оборонного відомства, компенсуються не в повному обсязі. Нині від 60 до 90 відсотків осіб, які живуть на житлоплощах, що належать житловим фондам Міністерства оборони України, втратили будь-які відносини з військом.

Про ці проблеми йшлося на спільній нараді керівного складу квартирно-експлуатаційних органів ЗС України, що відбулась у столичному Центральному будинку офіцерів Збройних сил України. Проходила вона під керівництвом заступника міністра оборони Володимира Бойка. Головне питання порядку денного наради, в якій також взяли участь представники обласних держадміністрацій і органів місцевого самоврядування, було пов'язане з передаванням територіальним громадам житлового фонду і об'єктів соціально-культурної сфери Міністерства оборони України.
Територіальні громади неохоче йдуть назустріч війську щодо приймання на баланс житлових містечок разом з інфраструктурою. Адже, як зазначалося, через брак фінансування у минулі роки споруди нині знаходяться не в найкращому стані. Будинки, котельні, комунікації потребують не тільки так званого косметичного, а й капітального ремонту.
Аби приймання нерухомого майна на баланс територіальних громад не було обтяжливим для місцевих бюджетів, передбачено субвенції з держбюджету. Порядок їх використання затвердив Кабінет Міністрів України постановою № 669 від 13.05.2006 р.
— Уперше за роки незалежності в держбюджеті передбачено кошти на заходи щодо передавання об'єктів і фондів Міноборони у комунальну власність територіальних громад,— зазначив під час наради заступник міністра оборони України Володимир Бойко.— За загальним фондом бюджету-2006 такі субвенції місцевим бюджетам для реалізації цих заходів у сумі становлять 115 мільйонів гривень. Однак це лише сорок відсотків потреби.
Під час обговорення проблеми стосовно передавання майна представники місцевих органів влади пропонували й інші механізми вирішення цього питання. Зокрема, в рахунок оплати відновлювальних робіт передати територіальним громадам разом із житловим фондом й військові містечка, споруди, інше майно, що вивільняється під час реформування Збройних сил України. З одного боку, така пропозиція цілком слушна. Землі та майно, якими користується оборонне відомство, належать державі. Після залишення військових містечок потрібно витрачати кошти на їхню охорону. Є непоодинокі приклади того, як колишні військові містечка після відселення та без нагляду були поруйновані й розграбовані, а метал любителі легкої наживи здавали на брухт. Або й таке: у Сваляві, що на Закарпатті, у покинутому військовому містечку оселився... циганський табір.
До того ж, від споруд і земель, які не мають господаря, держава втрачає чималі кошти. Так, після розформування танкового полку у Володимирі-Волинському з 2001 року на балансі Міноборони залишається військове містечко № 5, що досі ніхто не зайняв. Якби його вчасно передали територіальній громаді, до цього часу до місцевого бюджету надійшла б 331 тисяча гривень земельного податку. Та рішення про передавання цілісного майнового комплексу місцевій владі має ухвалювати не Міністерство оборони, а Кабінет Міністрів України.
З іншого боку, вітчизняне оборонне відомство не може розраховуватися військовими містечками та землями за передавання відомчого житлового фонду та об'єктів соціально-культурної сфери територіальним громадам. Бо держбюджетом-2006 на Міноборони покладено завдання щодо наповнення спеціального фонду. Останній, у свою чергу, становить значну частку коштів на будівництво і придбання житла для безквартирних військовослужбовців.
Отже, становище з передаванням майна місцевим органам влади нагадує гордіїв вузол військових житлових проблем. Мабуть, розрубати його можна лише законодавчим «мечем». Приміром, військові містечка, які вивільняються в ході реформування й розвитку Збройних сил, разом із житловим фондом та об'єктами соціально-культурної сфери слід передати територіальним громадам. Натомість треба зняти з військового відомства завдання щодо наповнення спеціального фонду держбюджету та фінансувати Міноборони тільки за загальним фондом. Потрібно зобов'язати органи місцевої влади і будівельні організації допомогти армії вирішити житлову проблему. Адже військо, як неодноразово зазначав міністр оборони Анатолій Гриценко, має займатися тільки притаманними йому функціями.

Юзеф ВЕНСКОВИЧ
також у паперовій версії читайте:
  • ПІД ЕГІДОЮ ПРАВА
  • ЧИ ПЕРЕЙМЕТЬСЯ АМЕРИКАНСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ ПРОБЛЕМАМИ ПОЛТАВСЬКОГО ПЕНСІОНЕРА?
  • У «ГАРЯЧИХ ТОЧКАХ» — З МІСІЄЮ ДОБРА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».