Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПРЕЗИДЕНТ ПОСТАВИВ УРЯДУ ЄХАНУРОВА ВИСОКУ ОЦІНКУ
Президент України вважає, що молоді професійні члени уряду з кабінету Юрія Єханурова, очевидно, можуть увійти до складу нового уряду. Таку думку він висловив на зустрічі з членами Ради директорів Чиказької (США) ради з міжнародних відносин, розповідаючи про політичну ситуацію в країні.

Як повідомляє прес-служба глави держави, загалом Віктор Ющенко високо оцінив роботу уряду, що склав свої повноваження, зауваживши, що Кабмін провадив публічну політику і ухвалював рішення, котрі відповідають інтересам держави. Президент зазначив, що після початку роботи Верховної Ради розпочався й процес формування нового Кабінету Міністрів.
Глава української держави охарактеризував соціально-економічний стан країни. Серед досягнень влади він, зокрема, назвав зростання реальних доходів населення в 2005 році на 24%, а номінальної зарплати — на 35%, майже вдвічі збільшені валютні резерви НБУ, зростання надходжень до бюджету в 2005 році на 53% тощо. Віктор Ющенко також відзначив, що наразі в Україні зареєстровано найнижчий за останні 15 років рівень безробіття.
З-поміж пріоритетних завдань влади Президент виокремив реформу державного управління, адміністративно-територіальну реформу і розвиток місцевого самоврядування, фіскальну і бюджетну реформи, реформування судів і правоохоронних органів.

ОБІЙДЕМОСЬ БЕЗ БОРГІВ
Нині економічний блок уряду, за словами міністра економіки Арсенія Яценюка, прогнозує зростання ВВП у 2007 році на рівні 4,2%. За чотири ж місяці року нинішнього ВВП зріс на 2,7%. А зростання темпів будівельної галузі на 6,6%, як підкреслює глава уряду Юрій Єхануров, це ознака серйозного оздоровлення економіки. В країні подолано негативну тенденцію, і тепер люди вкладають кошти у майбутнє, будуючи житло.
Транспортна галузь також додала обертів — її обсяги зросли на 6,6%. Непогано спрацювало й сільське господарство. Ще з квітня 2004 року у промисловому виробництві майже кожного місяця фіксувалось падіння. Нарешті з цьогорічного січня зафіксовано поступове зростання.
На жаль, зазначив Юрій Єхануров, у першому кварталі незначним був внесок від приватизації. Планові показники виконуються, а вклад у державну скарбницю маловідчутний. Змінити ситуацію на краще має рішення уряду щодо продажу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, що підлягають приватизації. Тож інвестори вже можуть готувати кошти для придбання київського мотоциклетного заводу з його 48 гектарами землі. Аукціон, обіцяє глава уряду, буде відкритим і прозорим. Також уряд дав доручення готувати до продажу державну частку у страховій компанії «Оранта».
Що ж стосується бюджетної резолюції, у якій нині ставляться останні крапки над «і», то, як підкреслює міністр фінансів Віктор Пинзеник, це своєрідна декларація намірів бюджетної політики на наступний рік. Але при цьому Мінфін має враховувати можливості державного бюджету. Аби говорити про якийсь прогрес у фінансуванні окремих сфер, треба знати додатковий ресурс бюджету. Нині Мінфін оцінює його у 13,9 мільярда гривень при стабільних умовах розвитку економіки. Дефіцит бюджету планується у 2% ВВП, тобто 10 мільярдів гривень (у нинішньому році 11,7 мільярда). За розрахунками фахівців, ця сума до снаги країні й не примусить її лізти у борг, а дасть можливість заощадити кошти. Бо якщо дефіцит бюджету покривається за рахунок запозичень, це значить, що кошти бюджету проїдаються.
Досить непроста ситуація, за словами міністра, з розподілом додаткового ресурсу. Приміром, з 1 грудня нинішнього року має вводитися мінімальна зарплата в 400 гривень, а Мінпраці днями запропонував запровадити її з вересня. На мінімальну зарплату у бюджеті передбачається 6,3 мільярда гривень. До кінця наступного року планується досягти мінімальної зарплати не менше 450 гривень.
Передбачається й підвищення пенсій учасникам бойових дій. Закон щодо цього поетапно вводиться в дію нинішнього року. І наступного року на таке підвищення необхідно витрати 2,7 мільярда. Ще 3,4 передбачено на підвищення трудових пенсій, на деякі інші соціальні трансферти — 2,2 мільярда. Ці видатки вже перевищують обсяг додаткового ресурсу. До того ж, є й гаряче питання, яке уряд не має права обійти — витрати на комунальні платежі, що сягають 3,8 мільярда.
Держбюджет, підкреслює Віктор Пинзеник, повинен мати поміркований дефіцит. Уряд жодного разу не пропонував більше 2% дефіциту. Та, на жаль, на цей рік було заплановано 2,3%. Нині лунають заяви про доцільність фінансування дефіциту бюджету за рахунок зовнішніх запозичень. Але країна, підкреслює міністр, вже другий рік живе в умовах зваженої боргової політики, уряд не допустив у минулому році приросту боргу. І навіть у нинішній непростий період ми не влізли в борги.
Україна, вважає Віктор Пинзеник, має жити за чітко збалансованим бюджетом. Нині ж часто ухвалюються закони, фінансування яких бюджетом не передбачалось. Перш ніж ухвалювати, треба узгоджувати їх з можливостями державного бюджету.
З січня, нагадує міністр, розпочалась дуже непроста реформа оплати праці у бюджетній сфері і вона вже принесла чимало проблем. Нині у зарплаті бюджетників мізерна частка окладу і безліч найрізноманітніших доплат і надбавок. Причому деякі з них не мають ніякого відношення до оплати праці.
У процесі реформування передбачається підняти роль окладу і скасувати доплати і надбавки, а також створити єдиний центр управління оплати праці. Аби людина чітко знала, скільки має заробляти, і розмір її зарплати не залежав від настрою начальника.

Олена КОСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • БЕЗ ЛАЗАРЕНКА ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛРАДА НЕ ЗАПРАЦЮЄ?
  • СТОЛИЧНОГО МЕРА ПІДТРИМУЄ БІЛЬШ ЯК ПОЛОВИНА КИЯН
  • ІНТЕРПОЛ ДАЛІ ШУКАЄ АНАТОЛІЯ ЗАСУХУ?
  • «ДЕПУТАТСЬКОГО БОЛОТА» В ПАРЛАМЕНТІ НЕ БУДЕ
  • СОЦІАЛІСТИ ПРИНЦИПАМИ НЕ ПОСТУПЛЯТЬСЯ
  • «БЕЗПЕКА ХХІ СТОЛІТТЯ: СУСПІЛЬСТВО І ВЛАДА»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».