Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ГРУПА НА НИЗЬКОМУ СТАРТІ
НА ШЛЯХУ ДО ЧЕМПІОНАТУ СВІТУ-2006
9 червня на «Мюніхштадіоні» матчем Німеччина — Коста-Рика розпочнеться чемпіонат світу з футболу. «ДУ» розпочинає цикл матеріалів, присвячених головній футбольній події цього року та його учасникам. За право називатися найкращою збірною планети боротимуться 32 команди, які представляють усі континенти. До Німеччини приїдуть 12 національних команд, які не брали участі в минулому чемпіонаті світу (для порівняння: в Японії та Кореї таких команд було лише чотири).

Серед них — шість збірних, котрі ніколи не грали у фінальних змаганнях. Приємно, що з-поміж цих новачків є й збірна України. Але сьогодні йтиметься про склад учасників групи А, в якій гратимуть збірні Німеччини, Коста-Рики, Польщі та Еквадору.

Німеччина
На будь-яких футбольних змаганнях — чи то чемпіонат Європи, чи світу, збірна Німеччини завжди була в когорті фаворитів. Найперше ігрова дисципліна та злагодженість командних дій вирізняли цю збірну серед інших. За всю історію проведення чемпіонатів світу німці тричі ставали найкращими. Перший успіх здобули 1954 року у Швейцарії. Тоді команда Зеппа Герберга зуміла зробити, здавалося, неможливе. У фіналі німці перемогли «монстра» того часу — збірну Угорщини, в складі якої грали Кочиш і Пушкаш. Після фіналу були шоковані всі: світова спільнота, угорці та й самі німці. 1974 року на мундіалі, який проходив у Німеччині, «німецька машина» святкувала успіх удруге. Цю збірну дотепер вважають найкращою не лише в німецькому футболі, а й у всьому світі. Наступне покоління довго не могло повторити успіхи легендарної команди. Лише 1990 року команда, якою керував Бекенбауер, нарешті здобула третє «золото».
На минулому чемпіонаті на полях Кореї й Японії бундестім не входив до числа фаворитів. Утративши перед початком світового футбольного форуму через травми майже половину основного складу, німці зуміли дійти на турнірі до фіналу. У стартовій грі «німецька машина» познущалася зі збірної Саудівської Аравії (нагадаємо, майбутнього суперника збірної України), розгромивши її з рахунком 8:0. Цей матч українська команда може використовувати як посібник для «зламування» аравійського захисту. Згодом німецького натиску не витримали збірні Ірландії, Камеруну, і німці з першого місця потрапили до серії плей-оф. Забивши лише по одному м'ячу й не пропускаючи жодного у власні ворота, команда Феллера обіграла національні футбольні збірні Парагваю, США та Південної Кореї. Однак у фінальному матчі з Бразилією німці, котрі залишилися без лідера Баллака, зуміли грати на рівних лише в першому таймі. Відтак і «срібло» чемпіонату світу викликало в Німеччині сплеск ейфорії. Нині й за кордоном, і в самій Німеччині мало хто сподівається, що бундестім зуміє хоча б повторити успіх минулого чемпіонату.
Нинішня збірна під керівництвом Клінсманна поки не може похвалитися стабільністю. Як господарі змагань німці були позбавлені неприємної участі у кваліфікаційних двобоях. У товариських же зустрічах важко визначити справжню силу команди. Хоча гравці бундестіму діють з величезним ентузіазмом, однак до організації гри є чимало претензій. Тому часто матчі за участю німецької команди закінчуються з рахунком 4:3 або 1:4. До футболістів, яких можна назвати зірками світового футболу, можна зарахувати хіба що Олівера Кана, якого Йєнс Леманн витиснув із посади номер один, атакуючого півзахисника Міхаеля Баллака, котрий може повести за собою команду, але нині повністю зосереджений на своєму переході до «Челсі», «забивного» форварда Мірослава Клозе, якого споконвічно переслідують травми. Всі інші — гравці середнього класу, котрі брак класу намагаються компенсувати старанням і ентузіазмом. Окрім того, сама німецька збірна поступово перетворюється на команду, в якій німців стає все менше і менше. Олівер Нойвілль, напівнімець-напівіталієць, народився у швейцарській Тессіні, Мирослав Клозе — в польському Ополе, Лукас Подольськи — теж у Польщі, Джеральд Асамоа — в Гані, Овомойєла — нігерієць. Це може означати тільки одне — в Німеччині не вистачає висококласних футболістів, і присутність у збірній іноземців не найвищого рівня лише наголошує на цьому дефіциті. Проте головним козирем німців буде те, що вони виступатимуть удома, де й рідні стіни допомагають. Якщо південнокорейці зуміли пробитися у півфінал, німцям має бути соромно, якщо вони не потраплять у четвірку найсильніших.

Коста-Рика
Збірна Коста-Рики втретє у своїй історії гратиме у фінальній частині чемпіонату світу. Вперше костариканці пробилися на світову першість 1990 року. Тоді в Італії збірну з Центральної Америки відразу зарахували до відвертих аутсайдерів. Як виявилося, даремно. Цілком несподівано вона перемогла шотландців і шведів та, поступившись бразильцям, вийшла до 1/8 фіналу, де не змогла пройти збірну Чехословаччини.
На другому чемпіонаті світу доля знову звела костариканців із бразильцями, компанію яким також склали Китай і Туреччина. І знову Коста-Рика здивувала всіх.
Після першого туру костариканці вийшли у лідери групи після перемоги над збірною Китаю з рахунком 2:0. Поєдинок другого туру Коста-Рика — Туреччина мав відповісти на одне запитання: хто одержить другу путівку в 1/8 фіналу. Для виходу до наступного раунду «тікос» (прізвисько костариканців) потрібно було в останньому турі зіграти внічию з Бразилією. Та в підсумку вони поступилися — 2:5. Турки обіграли Китай з рахунком 3:0. Лише краща різниця м'ячів залишила за бортом 1/8 фіналу латиноамериканську команду.
Шлях «тікос» до третього чемпіонату світу був непростим. У першому раунді костариканці могли вибути зі змагань. Однак завдяки більшій кількості м'ячів, забитих на полі суперника, вони здолали збірну Куби (2:2, 1:1). Після такого жахливого результату наставникові команди Семсону вказали на двері. У другому раунді, де суперниками були Гватемала, Гондурас і Канада, «тікос» самі собі створювали проблеми. Після розгрому Гватемали з рахунком 5:0 вони цій же збірній поступилися — 1:2. Але навіть настільки нестабільна гра дала змогу Коста-Риці посісти перше місце в групі. Не прославилася команда й у третьому раунді, де до активу можна зарахувати лише перемогу над збірною США. Проте третє місце в групі дало змогу Коста-Риці купувати квитки до Німеччини. За підсумками відбірного циклу ця збірна зіграла 18 матчів і здобула вісім перемог, поступившись у шести, й чотири звівши внічию з різницею м'ячів 30:25.
Найвідоміший футболіст Коста-Рики та головна зірка латиноамериканців — Пауло Ванчопе з клубу «Ередіано». Нині 29-річний гравець із 43 забитими м'ячами є найкращим бомбардиром збірної за всю її історію. Однак після завершення чемпіонату світу він більше не виступатиме за національну команду. Основні надії Коста-Рики пов'язані з досвідом футболістів. Адже порівняно з попереднім мундіалем склад «тікос» майже не змінився. Головним завданням збірної буде боротьба за друге місце в групі. Тим паче, що за неписаною традицією в матчах-відкриттях завжди трапляються несподіванки, а саме — костариканці разом із німцями відкриватимуть нинішню першість.

Польща
Для збірної Польщі, яка всьоме бере участь у ЧС, з Німеччиною пов'язані приємні спогади. Тридцять два роки тому «Кадра» вперше у своїй історії стала бронзовим призером чемпіонату світу. До того визначального моменту поляки на першостях світу виступали лише одного разу — у 1938 році. Тоді в першому колі на них чекала збірна Бразилії, в якій грав знаменитий Леонідас. У фантастично драматичному двобої 5 червня 1938 року поляки поступилися в додатковий час майбутнім бронзовим призерам чемпіонату з рахунком 5:6.
Після успіху в Німеччині на наступному мундіалі 1978 року поляки в другому раунді поступилися аргентинцям і бразильцям. А 1982-го в Іспанії «Кадра» зуміла вдруге в історії здобути «бронзу», здолавши з рахунком 3:2 французів із самим Мішелем Платіні на чолі. На наступних чемпіонатах світу поляки не досягали значних успіхів. 1986 року вони не вийшли з групи, як і в 2002-му. Нагадаємо: саме у відбірному циклі поляки зуміли випередити в групі нашу збірну. На полях Японії та Південної Кореї «Кадра» поступилася південнокорейцям і португальцям, й лише в останньому матчі, який нічого не вирішував, перемогла збірну США.
Відбірний цикл до чемпіонату світу-2006 збірна Польщі пройшла впевнено та стабільно. Поляки з десяти матчів поступилися лише у двох (обидва англійцям) і посіли другу сходинку й кваліфікувалися на першість світу. У нинішній збірній немає зірок світового рівня. Немає в ній і гравців, котрі виступають у топ-командах, хіба що Єжи Дудек, який давно сидить на лаві запасних «Ліверпуля», а відтак не поїде на мундіаль. Однак, незважаючи не це, «біло-червоні» мають у своєму розпорядженні непоганий підбір кваліфікованих виконавців, що дає право сподіватися на вихід із групи. Приємно, що до заявки поляків на чемпіонат світу потрапили й представники української першості. Новоспечений дворазовий чемпіон України Маріуш Левандовські цементуватиме захист. У цьому йому допомагатиме гравець харківського «Металіста» Северін Ганчаржик.

Еквадор
Збірна Еквадору вдруге в історії візьме участь у фінальному турнірі світової першості, до того ж, удруге поспіль. В Японії еквадорці потрапили до однієї групи з Італією, Хорватією та Мексикою і ледь не вийшли до 1/8 фіналу. Почавши з поразки у матчі з Італією (0:2), еквадорці згодом дали бій мексиканцям (1:1). У третьому поєдинку сенсаційно обіграли Хорватію і достроково відправили її додому. Лідер півзахисту Едісон Мендес на початку другого тайму забив єдиний у цьому матчі м'яч. Таким чином, Еквадор здобув першу в історії перемогу на такому рівні, але до наступного раунду не потрапив.
Відбірний цикл до Німеччини еквадорці розпочали невдало, набравши у перших п'яти зустрічах лише чотири очки, проте в решті 13 поєдинках здобули 24 очки, перемігши в рідних стінах бразильців і аргентинців. У підсумку збірна Еквадору посіла третю сходинку в південноамериканській групі. Звісно, сподіватися на успіх на світовій першості їм не варто. До того ж, у Німеччині Еквадор втратить свою головну перевагу, за допомогою якої команда вдало пройшла два останні відбірні турніри, — чинник власного поля, точніше високогірного стадіону «Атауальпа», на якому «задихалися» футболісти багатьох провідних південноамериканських збірних. Та, попри це, футболісти «бананової» республіки можуть створити не один сюрприз.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ФРАНЦІЯ ВЖЕ «ТАМ»
  • НАШ ДЕСАНТ У ПАРИЖІ
  • СИЛЬНІШІ ВІД РОСІЯНОК

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».