Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
ПАНОПТИКУМ ЄВГЕНА МИХАЙЛЕНКА
Анаконди, удави, пітони, крокодили, скорпіони — далеко не повний перелік екзотичних тварин, котрі стали сім'єю для 33-річного дивака Євгена Михайленка з бойківського містечка Долина. У його тісній «хрущовці» все повзає, шипить, наводячи жах на відвідувачів. Пан Євген може годинами розповідати про своїх улюбленців.

Про змій у людей думка особлива. Крім страху, вони вселяють якусь особливу антипатію. У багатьох народів змія — уособлення брехні й зла. Біблійний змій у цьому сенсі не виняток. Усім відомі його казкові варіанти: дракони, Змій-Горинич. Але водночас — існують храми змій у Дагомеї й священні кобри Бірми, Індії, поклоніння перед гримучими зміями в індійців, вікове табу і заборона вбивати їх. Змія — символ могутності й усіляких таємниць у ацтеків, єгиптян (кобри в головному уборі фараонів), у давніх греків (змія — зцілитель Ескулапа і дочки його Гігієни) і в більш пізні часи — в європейців («коронована змія»).
А скільки повір'їв! Легенда розповідає, що одного разу Будда покликав усіх звірів, аби попрощатися з ними перед тим, як покинути Землю. Прийшло лише дванадцять тварин. У нагороду Будда назвав їхніми іменами роки в тому порядку, в якому звірі поприходили до нього: миша, бик, тигр, кролик, дракон, змія, кінь, вівця, мавпа, півень, собака та свиня. Тварина — покровитель року, в якому ви народилися, впливає на все ваше життя. Китайці кажуть, що вона «живе у вашому серці».
В авіакомпаніях країн, де прийнято східний календар, якось виникла проблема — нестача стюардес. Чимало молодих жінок вирішили народити дітей саме в 2001-му — в Рік Змії, щоб вони виросли привітними, розумними, чесними і благородними. Народжені у Рік Змії рано виявляють якості лідерів, тому що вони мудрі й добросовісні. З ними може трапитися все, але Змія їхні невдачі перетворює на перемоги. Вони можуть стати філософами, священиками, політичними чи фінансовими геніями. Змію не хвилюють фінансові проблеми: якщо грошей обмаль, вона завжди знайде спосіб їх заробити. Змія швидко вчиться і ніколи не повторює помилок. Вона нікому не вибачає порушеного слова. Жінка, народжена під цим знаком, упевнена в собі й приваблива. Вона обожнює дорогі парфуми, прикраси і впливових чоловіків. Питання рівноправ'я між чоловіком і жінкою її мало переймають: вона переконана, що жінки у всьому переважають. Народжені під знаком Змії вирізняються дипломатичністю й неабияким почуттям гумору. Спілкування з ними ніколи не буває простим, але завжди цікавим і повчальним.
До змій в Україні завжди ставилися насторожено і навіть упереджено. Це виявилося у багатьох гуцульських забобонах і прикметах.
Та повернімось до колекції Михайленка, котра нині налічує понад п'ятдесят рептилій і земноводних.
Першим оселився шестиметровий пітон. Зараз він, правильніше вона — Ісіда — важить понад центнер. Їсть зрідка — достатньо раз на рік дати їй маленьке ягнятко. У квартирі Євгена «прописаний» і зелений австралійський пітон, яких зараз в Україні лише три. Його подарували долинському Тарзанові працівники міні-зоопарку з Донецька. Ще має найбільшого африканського скелястого пітона, якого називають Ієрогліфом.
За тваринами колекціонер доглядає сам: плазуни народжуються глухими, але добре розрізняють запахи, зокрема тарілки для їжі, кубла та господаря. Навчився догляду за рептиліями ще в Середній Азії, де свого часу після школи трудився змієловом. Відтак у Монголії працював звіроловом. Отож має підхід і знається на понад 200 видах екзотів.
— Як у сім'ї немає улюбленців, так і тут. Хто маленький чи занедужав, стає ближчим до серця. А так люблю всіх,— зізнався пан Євген.
Тримати таку кількість плазунів — задоволення не з дешевих — йде близько п'ятисот доларів США за місяць. Та й самі змії коштують дорого. Приміром, килимова — чотири тисячі євро. До речі, схожа є в колекції голлівудської зірки Анджеліни Джолі.
Зі зростанням добробуту наших громадян ринок диких тварин набирає обертів. За підрахунками експертів, його обіг торік перевищив 200 млн доларів, із них менше, ніж 30 відсотків припадають на легальну торгівлю. Екзотичні тварини — як елемент престижу і стилю — знаходять притулок у елітних квартирах і котеджах.
Потяг заможних українців до екзотики не обмежується черепахами, алігаторами й павичами. За парканами котеджів можна побачити філу бразильєро і сітчастого пітона. Користуються попитом і ведмеді, вовки, рисі. Тим більше, що, маючи у своєму розпорядженні потрібну суму на задоволення «тваринних» пристрастей, купити в Україні можна практично будь-якого представника світової фауни.
— Крокодилами наразі нікого не здивуєш, — каже Євген Михайленко. — Перші рептилії з'явилися в Україні 15 років тому. Приміром, на Львівщині їх близько 300, на Прикарпатті — десь 100. Саме стільки плазунів нині перебуває на неофіційному «обліку» у ветеринарів і небагатьох фахівців, які їх доглядають.
— Придбати нільського крокодила завдовжки 30 см (без хвоста) — все одно, що маленьку папужку з кліткою у крамниці «Природа». Вартість і того, й іншого — в межах 150 гривень. За двометрового правлять 1500 гривень. Такий крокодильчик у домашніх умовах виростає до шести метрів, а австралійський гребінцевий — навіть до десяти метрів, — розповідає Євген.
Загалом чим рептилія більша, тим дешевша. Крокодили надто кмітливі, а виховані змалечку в сім'ї, вони навіть ходять на повідку, наче цуцики, відгукуються на ім'я, реагують на команди і впізнають господаря. В Євпаторійському парку, скажімо, влаштовують оригінальне шоу алігаторів. Зараз воно, поза сумнівом, вважається найкращим у світі. У ньому беруть участь сорок плазунів, один із яких — альбінос. То захоплююче видовище! Адже крокодили не особливо піддаються дресируванню. В Євпаторії знайшлися люди, котрі вишколили зубатих чудовиськ і ті слухняно виконують їхні команди.
Однак утримують рептилій в Україні зазвичай не в належних умовах. Басейн, його підігрівання та освітлення обходяться за рік у півтори-дві тисячі «зелених». У добрих умовах тварини живуть 120-150 років. Обладнання для крокодилячої ферми коштує близько 300 тисяч «баксів», і лише за 20—30 років така ферма може давати чвертьмільйонний (в доларах США) щорічний прибуток. Мабуть, саме тому пан Євген викупив земельну ділянку на околиці Долини, де має намір збудувати кам'яницю — середньовічний лицарський замок, аби було затишно і йому, і його друзям. Буде також міні-ферма нільських крокодилів, яких у колекціонера аж п'ять.

Іван ДМИТРІВ,
Івано-Франківська область
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК ПОМЕР ТУТАНХАМОН
  • НЕВИКОРИСТАНІ ЕМБРІОНИ
  • ДЕТАЛІ ДЛЯ АВТО З... МЕТЕОРИТІВ
  • НАЙМЕНША РИБА
  • БАЙКИ ПРО ВЕЛИКИХ: АРГУМЕНТ ЛІНКОЛЬНА
  • У БІЙ ІДУТЬ... РОБОТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».