Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
«МІЖ КРАПЕЛЬКАМИ»?
На своє перше пленарне засідання депутатам нової Верховної Ради довелося йти саме так, як зазначено в заголовку. Адже вчора у столиці України був сильний дощ. Перестрибуючи через калюжі, народні обранці жартували: йдемо як перший раз у перший клас. А в першому класі День знань, як відомо, більше нагадує свято, ніж плідне вгризання у граніт науки.
Перша порція учорашніх урочистостей пройшла відповідно до плану — найстарший за віком депутат (цього разу комуніст Іван Герасимов) зачитав з трибуни текст присяги й нардепи отримали дві години, аби скріпити її своїми підписами.

Тихіше їдеш — далі будеш
Утім, за кілька хвилин ситуація з пріоритетними новинами дещо змінилась. Представники «трійки» — «Наша Україна», БЮТ, СПУ — провели спільну прес-конференцію, де вкотре запевнили громадськість: їхня коаліція сформується. Але для цього знову потрібен тайм-аут. Цього разу двотижневий — до 7 червня. Саме упродовж цього часу «трійка» хоче, нарешті, доопрацювати спільну угоду. Для цього напередодні «помаранчеві» створили спільну робочу групу, яка шліфуватиме усі нюанси. Цікаво, що союзники так довго пишуть проекти відповідних документів, що нині навіть самі не можуть точно сказати, чия угода взята за основу. Принаймні саме так віджартувався Олександр Мороз на пряме запитання журналістів.
Уважне ознайомлення з текстом угоди, парафованої СПУ та БЮТ, свідчить: документ писали фактично під майбутнього прем'єра (тобто під Юлію Тимошенко). Саме тому «Наша Україна» явно намагатиметься вставити у цей текст свої «п'ять копійок». Але в чому полягатимуть узгодження, майбутні коаліціанти поки мовчать. Лише обіцяють про все повідомляти якщо й не одразу, то порціями. Нароблятимуть водночас кілька документів, зокрема й програму майбутнього уряду.
Поки єдиною чіткою інформацією став перелік тих, хто увійшов до робочої групи. Від «Нашої України» — Юрій Єхануров, Анатолій Кінах, Борис Тарасюк, Роман Зварич і Роман Безсмертний. БЮТ запропонував Юлію Тимошенко, Олександра Турчинова, Миколу Томенка, Василя Онопенка. А від СПУ в групі працюватимуть Олександр Мороз, Йосип Вінський, Василь Сушко.
Показово, що навіть такий палкий прихильник «широкої коаліції» (тобто з Партією регіонів), як Юрій Єхануров учора прокоментував ситуацію так: «Усе тече, все змінюється». На думку Романа Безсмертного, попередня позиція пана Єханурова обумовлювалася тим, що він був Прем'єр-міністром.
Учора ж Юрій Іванович офіційно склав із себе повноваження перед новообраною Верховною Радою. Подібної процедури в українському парламенті ще не було. Хіба що Валерій Пустовойтенко у
99-му та Микола Азаров у 2005-му робили щось подібне перед новообраними президентами, відповідно Леонідом Кучмою та Віктором Ющенком.

Біле «братство»
Перша сесія відкрилася пополудні. Як тільки Президент України зайняв своє місце, головуючий на засіданні Іван Бокий оголосив, що присягу підписали 448 депутатів. Як відомо, ЦВК відстрочив рішення щодо двох обранців — «нашоукраїнця» Леоніда Черновецького (до 1 вересня) та «регіонала» Олега Царьова (до 25 липня). Відтак їхні місця поки вакантні. Решта ж обранців освоювались, а дехто ще й дивував присутніх. Скажімо, одесити залишаються одеситами незалежно від політичних уподобань. На третьому поверсі кулуарів цілком приязно тривалий час розмовляли соціаліст Василь Сушко, бютівець Юрій Крук і «регіонал» Сергій Ківалов. Журналісти охоче спілкувалися з найвищим за зростом депутатом — ним став колишній баскетболіст Олександр Волков.
Та найбільше вразили депутати фракції БЮТ. Майже всі одяглися у білі светри з вишитими сердечками. Проігнорували таку ініціативу своєї лідерки лише троє — пани Лук'яненко, Жеваго та Веревський. Ще дехто з депутатів-силовиків прикрили светри піджаками. Цікаво, що деякі з депутаток інших фракцій, також одягнені у біле, почувалися якось незручно. Зокрема одяг цього кольору обрали «регіоналка» Раїса Богатирьова та «нашоукраїнка» Руслана Лижичко.

Тимчасова п'ятірка
Повертаючись до питання створення коаліції, слід сказати, що «трійка» вирішила до остаточного її формування не ухвалювати не лише кадрових рішень, а й будь-яких постанов. Виняток учора склало лише кілька питань. Це обрання тимчасової президії, лічильної комісії та затвердження учорашнього порядку денного. Тимчасовими керманичами парламенту стали Іван Бокий (СПУ), Микола Катеринчук («Наша Україна»), Олександр Турчинов (БЮТ), Адам Мартинюк (КПУ) та Раїса Богатирьова (Партія регіонів).
Іван Бокий головував на ранковому засіданні. Він запросив на трибуну Президента. Віктор Ющенко не був багатослівним. Засвідчивши повагу до українського народу та його вибору, глава держави відзначив, що очікує від нових Верховної Ради та Кабміну вдосконалення системи влади. До речі, Президент висловив готовність розділити відповідальність за формування уряду. Президент виступає за завершення судово-правової реформи, забезпечення економічного прориву (зокрема повернення до високих темпів зростання ВВП) і недопущення розколу в суспільстві. Він пообіцяв сприяти розвитку української державної мови, не забуваючи і про мови нацменшин. Особливо ті, що перебувають на межі зникнення.

Час «ч» 7 червня?
Після виступу глави держави потенційна коаліція продемонструвала дві показові речі. З одного боку, «трійка» поки єдина. Але з іншого, двох місяців непростих переговорів про коаліцію нібито й не було. 240 депутатів підтримали ідею про перерву до 7 червня. Цікаво, що соціалісти, «нашоукраїнці» та бютівці вважають: поки вони домовлятимуться, решті депутатів теж знайдеться робота. Наприклад, вивчити регламент чи подумати, хто в якому комітеті працюватиме.
Ця ініціатива викликала спротив у Партії регіонів і комуністів. Вони вважають, що в умовах не найкращого функціонування економіки два тижні без парламентської роботи — завелика розкіш. Ось що думає з цього приводу Віктор Янукович: «Питання про перерву не стояло на порядку денному. Це ні що інше, як затягування процесу. Якщо воно триватиме, ми виступимо з політичною заявою з цього приводу». На питання ж, чи не розчаровані «регіонали» тим, що їх не беруть до коаліції, лідер партії багатозначно заявив: «Це — поки що».
Представники «трійки» також налаштовані оптимістично. Що ж, почекаємо. Можливо, 7 червня новообраним депутатам вже не доведеться заходити до зали засідань «між крапельками».

Ярослав ГАЛАТА


КОМЕНТАРІ
Олександр Мороз, лідер СПУ: «На мою думку, парламент здатний упоратися із обранням спікера наступного тижня. Але усе залежатиме від того, наскільки надійною виявиться коаліція. Якщо все буде узгоджено на добровільних і розумних началах, процес завершиться протягом названого терміну. Якщо ж буде ініційовано «спікеріаду», що теж не виключено, бо є багато політичних чинників, то все, звичайно, триватиме довше. Гадаю, що коли вирішаться всі питання стосовно керівництва парламенту, то і щодо Кабінету Міністрів усе буде вирішено автоматично. Пріоритети нинішньої сесії — сформувати дієздатні робочі органи й оформити план законодавчих робіт на нинішній рік. Для цього є всі підстави, бо залишилося чимало напрацювань із попереднього складу парламенту. Напередодні сесії ми провели перше засідання у складі представників «Нашої України», СПУ і БЮТу, де, на мій погляд, визначили багато речей, які просувають нас до створення коаліції».

Євген Кушнарьов, фракція Партії регіонів: «Я чекаю від парламенту конструктивної роботи на благо України, а не лише її однієї частини. Потрібно йти не під одноколірним прапором, а під державним. Якщо Партія регіонів буде в опозиції, ми опонуватимемо владі, контролюватимемо її й пропонуватимемо альтернативні рішення. Гадаю, що без Партії регіонів нормального руху України до нормального життя не може бути. Першочергові завдання нинішнього скликання ми окремо не окреслювали, але обов'язково треба завершити другий етап конституційної реформи».

Петро Порошенко, фракція «Наша Україна»: «Після парафування коаліційної угоди Соціалістичною партією і БЮТом ми провели засідання в рамках трьох політичних сил. Було досягнуто серйозних компромісів. Вважаю, що за основу буде взято саме наш проект угоди, переконаний: коаліція формуватиметься у складі «Нашої України», СПУ і БЮТу, але оптимістів мушу розчарувати: сьогодні підписання угоди не відбудеться».

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: «Я залишаюся невиправним оптимістом. Це скликання подарувало шанс трьом політичним силам, переговори триватимуть. Напевно, ви помітили, що наша фракція прийшла до Верховної Ради в білому одязі. Ми хотіли привнести в цей політичний розгардіяш трохи чистоти. Далі від символів ми перейдемо до реальних справ. Гадаю, що сьогодні ми втрьох — «Наша Україна», СПУ і наша фракція — оголосимо про створення коаліції».
— Петро Порошенко заявляв, що за основу взято проект угоди, розробленої «Нашою Україною»...
— Мене не цікавлять ці дріб'язкові амбіції. Візьмемо будь-яку «основу за основу» і доопрацюємо. Вважаю, що не буде довгою і «спікеріада», адже Конституцією обмежено її проведення. Протягом 30 днів має бути сформована коаліція. А вона не може бути створена, якщо не буде чітких домовленостей за всім розподілом повноважень і обов'язків.
також у паперовій версії читайте:
  • «НАША УКРАЇНА» ВИЗНАЧИЛАСЯ З КОАЛІЦІЙНОЮ УГОДОЮ
  • УСІ НА ВИБОРИ! 2009 РОКУ...
  • ЦЕНТРВИБОРЧКОМ ШУКАЄ ПРОФЕСІОНАЛІВ
  • БУДЕ ПРОГРАМА ОБЛАШТУВАННЯ ДЕПОРТОВАНИХ
  • Є 447 НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».