Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЧАС ЛАМАТИ СТЕРЕОТИПИ
Потрапляння молодіжної збірної України до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу можна порівняти хіба що з дивом.

У стикові матчі команда Олексія Михайличенко вийшла з другого місця в групі, тому потрапила на непростого суперника — бельгійців і програла в першому домашньому матчі з рахунком 2:3. Коли в матчі-відповіді, який проходив у Локерені, збірна Бельгії повела з рахунком 1:0, то все нібито стало зрозумілим: українцям у гостях потрібно було забити три м'ячі. Вони це зробили. Зрівняв рахунок Руслан Фомін на 70-й хвилині, а наприкінці зустрічі Дмитро Чигринський і Артем Мілевський поставили переможну крапку і путівка до Португалії виявилася в руках Михайличенка. Причому для олімпійського чемпіона 1988 року ця перемога була надважливою, тому що після не зовсім вдалої роботи у київському «Динамо» Михайличенко міг остаточно перейти до розряду «невдах». Тренер цієї долі уникнув, і повіз своїх хлопців на Чемпіонат Європи. При цьому відразу троє — воротар Андрій П'ятов, а також герої стикових матчів Чигринський і Мілевський опинилися у заявці національної збірної України на чемпіонат світу Німеччини.
Ця трійка вийшла на стартовий поєдинок зі збірною Голландії в основному складі. А ось наставник наших суперників Фоппе де Хан, який привіз у Португалію сильну команду, так і не зміг делегувати до складу свого колеги Марка ван Бастена на світову першість жодного гравця. У Португалії головну ставку де Хан зробив на форварда Клас-Яна Хюнтелара, котрий у відбірному турнірі забив десять м'ячів, причому два вирішальних — у стикових матчах зі Словенією, й був головним болем для Михайличенка.
Перший удар по воротах відбувся на дванадцятій хвилині. Хунтелар притримав м'яча і викотив його під удар Даніелю де Риддеру, але той у ворота не влучив. На початку зустрічі голландці переважали суперника в мобільності, і вже Хунтелар відійшов на ударну позицію, але знову промахнувся. Українці мали виходити уперед на сімнадцятій хвилині, коли Фомін після подачі Адріана Пуканича зі штрафного віддав передачу на Михалика, але завершальний удар у Тараса не вийшов. Загалом же майже кожен «стандарт» у виконанні Пуканича становив небезпеку. На 22-й хвилини півзахисник «Іллічівця» пробив із далекої відстані й м'яч пролетів повз ворота. Після того як Україна збільшила оберти, а в суперників практично нічого не виходило попереду, вони почали часто порушувати правила. На тридцятій хвилині, після того як Фоміна збили в штрафному майданчику, суддя не помітив явного порушення правил. Та австрійський рефері за сім хвилин виправився. Пуканич зі стандарту навісив у штрафний майданчик, де воротар збірної Нідерландів Вермеєр, намагаючись спинити прохід Мілевського, збиває українця. Цього разу рефері вказав на одинадцятиметрову позначку і сам Артем упевнено реалізував пенальті. Мілевський пробив прямо по центру воріт, а Вермеєр кинувся у правий кут і Україна повела в рахунку. Наприкінці першого тайму українську збірну врятував голкіпер П'ятов, який руками виніс м'яч з лінії воріт після удару головою Емануельсона. М'яч пролетів поруч зі штангою.
Другий тайм голландці розпочали жваво, але швидко були зупинені головною зброєю українців — пресингом, і в результаті отримали м'яч у власні ворота. Захист «помаранчевих» помилився при створенні штучного офсайду і на Вермеєра вибігли четверо українців. Фомін з Мілевським опинилися біля м'яча, двоє били, але по м'ячу першим влучив Фомін, зробивши рахунок 2:0. Приємно, що навіть здобувши таку відчутну перевагу, команда Олексія Михайличенка не зупинилася. За кілька хвилин мав забивати Пуканич, який вибігав на одного гравця суперника, але замість передачі на Фоміна пробив і влучив у Вермеєра. Надалі одна з нечисленних атак голландців призвела до двох ударів Хунтелара. У першому випадку форвард пробив із шістнадцяти метрів повз ворота, а після подачі кутового його удар «ножицями» взяв П'ятов. На 72-й хвилині голкіперу збірної Голландії вкотре у цій грі довелося виручати свою команду. Пуканич зі штрафного навісив у дальню дев'ятку, але голкіпер кінчиками пальців перевів м'яч на кутовий. Численні заміни тренера збірної Голландії не призвели до загострення в атаці. Захист українців тримався упевнено й стійко. Проте на другій доданій до основного часу хвилині голландець Люрінк ударом головою у верхній кут відквитав один м'яч — 2:1. На те, щоб звести матч до нічиєї, у голландців не вистачило ні часу, ні можливості.
В іншому поєдинку нашої групи італійці зіграли внічию 3:3 зі збірною Данії. Таким чином, українці стали одноосібними лідерами, маючи в своєму активі три очки.
Олексій Михайличенко, головний тренер молодіжної збірної України:
— Суперважка і важлива гра. Гадаю, що обидві команди не показали своїх найкращих якостей. Помітно нервувалися як українці, так і їхні суперники. Ми добре вивчили своїх опонентів, знали їхні сильні й слабкі сторони. Я задоволений цією перемогою, однак цей турнір настільки швидкоплинний, що ми зараз почали готуватися до гри зі збірною Італії.
У цій грі ми витратили забагато сил, тому деяким футболістам треба відпочити. На жаль, пауза між іграми — лише один день, тому шукатимемо оптимальний склад на гру з італійцями.
Поєдинок з італійцями відбудеться сьогодні ввечері. Українські команди невдало грали з представниками Апеннінського півострова, однак сподіватимемось, що настав час «ламати» традиції.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ХТО ВИГРАЄ ДОСТРОКОВО?
  • ДИСЦИПЛІНА — ПЕРЕДОВСІМ
  • ГРАН-ПРІ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ ПЕРЕНОСИТЬСЯ?
  • КРОЙФФ —У «МЕТАЛУРЗІ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».