Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЩОБ ЛЮДИ НЕ ЗАЛИШИЛИСЯ БЕЗ ПЕНСІЇ
Наповнення пенсійної скарбнички набуває важливого значення. Треба ж і поточні пенсії виплачувати в повному обсязі, й дбати про те, аби люди, які, скажімо, завтра вийдуть на пенсію, одержували виплати сповна і щоб через несплату кимось внесків або неврегульованість до кінця правового поля, не залишилися без пенсії. Тим-то я звернулася до заступника начальника Головного управління Пенсійного фонду України в місті Києві Н. Л. Рогатиної з проханням відповісти на ряд запитань.

— Наталіє Леонідівно, розкажіть, будь ласка, як у нас справи щодо наповнення пенсійної скарбнички?
— У першому кварталі 2006 року органами Пенсійного фонду України в Києві проводилася цілеспрямована робота щодо забезпечення надходження коштів згідно із затвердженим планом. Загалом до бюджету Головного управління надійшло 2002,9 млн грн, що дало змогу вчасно і в повному обсязі профінансувати виплати пенсій пенсіонерам Києва. Власні надходження становлять 1819,6 млн грн, або 106,5% планових показників. Усі районні управління виконали планові показники бюджету за рахунок власних доходів, які, до речі, мають тенденцію до зростання і порівняно з відповідним періодом 2005 року вони збільшилися на 595,6 млн грн, або на 48,7%. Надходження коштів за додатковими ставками до відповідного періоду минулого року зросли на 154,5 млн грн і сягають 564,5 млн грн. Обов'язкові внески підприємств, установ, організацій та громадян дорівнюють 1765,3 млн грн, або 97,0% суми власних надходжень. Порівняно з відповідним періодом минулого року обов'язкові внески підприємств зросли на 550,5 млн грн, або на 45,3%.
Приділялася увага питанню про наповнення бюджету Пенсійного фонду за рахунок відшкодування коштів на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах, і науковим та науково-педагогічним працівникам. За три місяці поточного року підприємствами, які мають шкідливі умови праці, відшкодовано 4,3 млн грн, а від наукових організацій надійшло 0,6 млн грн, що у 2,6 раза більше відповідного періоду минулого року.
Із загальної суми надходжень 1093,4 млн грн перераховано Пенсійному фонду України для виплати пенсій в інших регіонах України.
— Як розподілялися одержані кошти?
— На виплату пенсій та допомог використано 924,3 млн грн, що на 37,2% більше, ніж за відповідний період 2005 року. При цьому на пенсійні виплати у березні спрямовано 325,2 млн грн, що на 88 млн грн більше, ніж у березні 2005 року. Середній розмір пенсії, який склався на 1 квітня 2006 року по Києву, становить 503,7 грн, що на 21,9 грн більше, ніж на 1 січня 2006 року. До речі, загальна кількість одержувачів пенсій та допомог — 604,5 тис. осіб.
— Через що витрачено більше коштів, ніж торік?
— З 1 січня 2006 року зроблено перерахунки пенсій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2005 р. № 1293 «Про збільшення розмірів пенсій деяким категоріям громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Це понад дев'ять тисяч осіб; відповідно до ст. 104 Закону «Про Державний бюджет України на 2006 рік» установлено мінімальний розмір пенсій по інвалідності військовослужбовцям, виходячи з прожиткового мінімуму (близько 1,7 тис. осіб). Доплати до пенсій одержали близько десять тисяч осіб за Законом «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Через установлення нового прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проведено пере-
рахунки пенсій відповідно до законів «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» ( 567 тис. осіб); «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (28,7 тис. осіб); «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» (1,8 тис. осіб); «Про Державний бюджет України на 2006 рік» — інвалідам з дитинства і дітям інвалідам — 2,8 тис. осіб.
Крім того, з 1 березня 2006 року зроблено перерахунки пенсій наступній категорії громадян відповідно до ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» — 22,4 тис. осіб; постанови Кабінету Міністрів України від № 713 — 1,2 тис. працівників льотно-випробувального складу цивільної авіації.
Загалом у першому кварталі 2006 року загальна кількість проведених масових перерахунків пенсій становить 641,24 тис. особових рахунків.
— Наталіє Леонідівно, з досвіду знаю, що під час збирання коштів і погашення недоїмки в Пенсійного фонду завжди були проблеми. Невже нині їх немає?
— Вони, звичайно, є. Нас турбує стан справ підприємств, установ і організацій, які мають заборгованість по платежах до Пенсійного фонду. Так, станом на 1 квітня 2006 року недоїмка за платниками Києва становила 30,2 млн грн. Сума заборгованості 96 підприємств, за якими порушено справу про банкрутство і органи Пенсійного фонду визнані кредитором, сягає 2,9 млн грн.
— Хто ж є «лідерами» серед боржників?
— Найбільшу суму недоїмки за страховими внесками на обов'язкове державне пенсійне страхування має ДП «Завод «Генератор» — 1,04 млн грн і ДП СКБ «Спектр» — 0,71 млн грн (Оболонський район), ВАТ «Більшовик» — 1,12 (Солом'янський район), Дослідний завод зварювального устаткування імені Є. Патона — 0,51 (Голосіївський район), ТОВ «Карделівський цукровий завод і Согдіана» — 0,46 млн. грн (Шевченківський район).
Вони чомусь не розуміють, що не перераховуючи кошти до Пенсійного фонду у встановлені терміни, погіршують свій фінансовий стан. Адже за це нараховується фінансова санкція і пеня (у першому кварталі цього року нараховано 4,7 млн грн).
— А як ви боретеся з недисциплінованими платниками?
— За несвоєчасне і в неповному обсязі перерахування коштів до бюджету Головного управління Пенсійного фонду України в місті Києві застосовано 351 адміністративний штраф на 54,4 тис. грн. Надіслано 1921 звернення до податкової міліції та прокуратури на суму 25,9 млн грн, узгоджених вимог до Державної виконавчої служби — на 2 млн грн для стягнення заборгованості у примусовому порядку. Все це дало змогу погасити у першому кварталі заборгованість за страховими внесками на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на загальну суму 5,5 млн грн.
— І все ж, мабуть, недоїмками не обмежуються проблеми Пенсійного фонду.
— Так, у роботі органів Пенсійного фонду України в м. Києві є чимало проблемних питань, які потребують вирішення. Скажімо, із загальної кількості платників, узятих на облік в органах Пенсійного фонду Києва, не сплачують страхові внески, зокрема, 66,2 тис. юридичних і 61 тис. фізичних осіб. На підприємствах, в установах, організаціях і у фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності, котрі використовують найману працю і не сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, працює 27,7 тис. осіб. Ці люди не замислюються над тим, що втрачають своє право на зарахування до страхового стажу періоду, протягом якого не було сплачено внески. Керівники теж не думають про те, що якби цим особам нараховувалася хоча б мінімальна заробітна плата, Пенсійний фонд додатково отримував би на місяць 3,1 млн грн. А це місячна пенсія 6,4 тисячі осіб. На рік ця сума становила 37,2 млн грн.
Гостро постає питання й сплати страхових внесків платниками спрощеної системи оподаткування (фіксований та єдиний податок). Платники фіксованого податку проводять свою діяльність відповідно до Закону «Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян» і сплачують 10% суми податку, а платники єдиного податку — згідно із Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» (платники єдиного податку), сплачують 42% суми визначеного єдиного податку. Для уникнення подвійного оподаткування сума сплачених 10% фіксованого податку та 42% — єдиного податку враховується в сплату нарахованого страхового внеску (31,8% фонду оплати праці), а решту суми нарахованого страхового внеску мають сплачувати платники. Частина керівників таких підприємств відмовляється робити доплату. Посилаються на те, що це питання не врегульоване на законодавчому рівні. Щоправда, 16 березня 2005 року ухвалено Закон № 3583 «Про вирішення питання щодо заборгованості суб'єктів господарської діяльності, які застосовують особливі умови оподаткування, обліку та звітності, у зв'язку з не перерозподілом Державним казначейством України частини податків Пенсійного фонду України протягом 2004 року — І кварталу 2005 року». На жаль, нині він не повною мірою вирішує питання. Це означає, що в майбутньому працівники таких підприємств ризикують втратити пенсію. Тут, звичайно, слово — за законодавцями.
також у паперовій версії читайте:
  • НЕ СУБСИДІЄЮ ЄДИНОЮ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».