Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ЛІС ГОРІВ БІЛЯ АЕС
У районі Запорізької атомної станції сталася пожежа — вигоріло 1200 квадратних метрів лісу. Лихо сталося ще у неділю, але, як повідомляє агенція УНІАН, від інформаційного центру АЕС офіційної заяви про будь-які порушення в роботі, пов'язані з пожежею, не надходило.

Представники територіального управління МНС стверджують, що «масові лісові пожежі й займання на території Іванівського лісництва несуть реальну загрозу системі енергозабезпечення країни. Навіть через незначне загоряння ліній електропередач автоматично розвантажуються реактори Запорізької атомної станції, що спричинює знеструмлення промислових регіонів України і завдає значної шкоди державі».
До речі, 14 квітня 2003 року через пожежу, що виникла під ЛЕП на березі Дніпра, Запорізька атомна станція на кілька годин зменшила вироблення електроенергії на 1000 мегават: перший, другий, третій і четвертий блоки ЗАЕС було розвантажено.
Запорізька АЕС — наймогутніша в Європі, вона є лідером електроенергетики України.

ЗНАЙДЕНО МІСЦЕ НАРОДЖЕННЯ ДНІСТРА
Львівські географи з'ясували, звідки витікає Дністер. Адже питання про визначення місця народження однієї з найбільших водних артерій Європи є своєрідним феноменом і предметом багаторічних наукових дискусій. Фахівці лабораторії інформаційних технологій у географічному краєзнавстві Львівського національного університету імені І. Франка завдяки новітнім дослідженням можуть стверджувати, що основним місцем витікання цієї річки є карпатське джерело, яке знаходиться на висоті 818 метрів над рівнем моря, за півкілометра від вододілу між Дністром і річкою Стрий.

Найстаріша згадка про Дністер належить до часів Геродота, котрий зазначав, що «Тірас бере початок із великого озера, яке знаходиться на межі земель скіфів і неврів». Пізніше історики висловлювалися обережніше — «витоки Дністра не є дослідженими». У ХУIII– ХІХ століттях річці присвятили увагу вчені й краєзнавці, однак їхні погляди були помилковими. Вони вважали, що Дністер починається з потічка Дністрик-Дубовий, або ж взагалі його потрібно вважати притокою іншої водної артерії.
За останніми даними, головне джерело знаходиться на схід від села Вовче, на південно-західному схилі хребта Розлуч. Ця мальовнича місцевість відзначається великим геоботанічним, ландшафтним і геоморфологічним розмаїттям. Тут зростає кілька десятків рослин, занесених до Червоної книги України. На думку львівських учених, місце витікання Дністра має бути приєднане до регіонального ландшафтного природного парку «Верхньодністровські Бескиди», що сприятиме реалізації програми екологічного моніторингу й оптимізації гідрологічного режиму у верхній частині річки.
також у паперовій версії читайте:
  • НСК «ОЛІМПІЙСЬКИЙ» МАТИМЕ ЄДИНУ КОНЦЕПЦІЮ
  • Є КОМИШНЯНСЬКИЙ ГАЗ!
  • ЗАПОРІЖЖЯ ЧЕКАЄ НА ЕКОЛОГІЧНИЙ МОНІТОРИНГ
  • МОЛОЧНІ РІКИ, ЗБИТКОВІ БЕРЕГИ...
  • В ОЗЕРІ ПІД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОМ ЖИВУТЬ... ПІРАНЬЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».