Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ВІД ГУАМ — ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ЗА ДЕМОКРАТІЮ ТА РОЗВИТОК
Напередодні душанбінського саміту глав урядів країн Співдружності Незалежних Держав все частіше здається, що на місце зазначеної структури, котра впродовж 15 років виконувала функції своєрідного «агентства з розлучення», приходять нові регіональні утворення, які виникають на пострадянському просторі. Зокрема, у найближчій перспективі прогнозується реальна конкуренція між створеним 1997 року об'єднанням ГУАМ та сформованим 2003 року Єдиним економічним простором.

Черговим свідченням цього стала дводенна (22–23 травня) зустріч у Києві лідерів країн ГУАМ — Грузії, України, Азербайджану, Молдови, тобто тих, хто є «інакодумцями» в СНД. Кожна з цих країн, за винятком Азербайджану, має серйозні проблеми у двосторонніх стосунках з Росією. На тлі проблем з формування ЄЕП, який без України фактично втрачає сенс, нова «Організація за демократію та розвиток» має в досить стислий термін довести більшу ефективність своєї діяльності, аби на рівних конкурувати з проектом ЄЕП.
На порядку денному київських переговорів були питання співпраці в галузі енергетики, диверсифікації джерел постачання енергоносіїв, посилення взаємодії у сфері владнання заморожених конфліктів, а також подальший розвиток галузевого співробітництва. Відбулася зустріч ГУАМ — США. Саме на Вашингтон покладаються великі сподівання щодо інвестицій, спрямованих на реалізацію запропонованого Україною проекту Придунайського енергетичного мосту, який має об'єднати електроенергетичні, нафтові та газові транспортні коридори. Попередньо проект може фінансувати Чорноморський банк реконструкції й розвитку, але його ресурсів замало. А проблему енергетичної залежності Грузії, України та Молдови від Росії слід вирішувати швидко, адже через ситуацію глобальної нестабільності ціни на нафту та газ стрімко підвищуватимуться.
Варто зауважити, що серйозною перешкодою на шляху формування зони вільної торгівлі за участі Грузії, України, Азербайджану й Молдови є незначні обсяги торгівлі зазначених країн між собою. Тож очікувати вагомих прибутків від економічної співпраці найближчим часом було б наївно.
Більш результативними здаються політичні регіональні проекти у форматі новоствореної міжнародної організації. Найважливішим з них є боротьба з проявами сепаратизму в Абхазії та Південній Осетії, Придністров'ї та Карабаху, врешті, у Криму. Тим часом США розглядають ГУАМ передусім як військово-політичну альтернативу Ташкентському договору про колективну безпеку на чолі з Росією. Основним же результатом київського саміту стало підписання статуту «Організації за демократію та розвиток», секретаріат якої розмістився в українській столиці.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • СЕРІЯ ТЕРАКТІВ В ІРАКУ
  • ПІД ПРИЦІЛОМ «АЛЬ-КАЇДИ» КЕРІВНИЦТВО ПАЛЕСТИНИ
  • ЧОРНОГОРІЯ ТАКИ СТАЛА НЕЗАЛЕЖНОЮ?
  • АВАРІЇ В КИТАЇ
  • ЗААРЕШТОВАНО ОДНОГО З ЛІДЕРІВ «ТАЛІБАНУ»
  • УРЯД ІСПАНІЇ ГОТОВИЙ ДОМОВИТИСЯ З ЕТА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».