Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЄГИПЕТ: ТУРИСТИЧНИЙ РАЙ ЧИ БОМБА СПОВІЛЬНЕНОЇ ДІЇ?
Єгипет — одна з провідних арабських держав. Від становища в цій країні значною мірою залежить ситуація в усьому арабському світі. Останнім часом тоталітарний режим Хосні Мубарака все більше хитається, опозиція також не пропонує реальної альтернативи. Час від часу в Єгипті відбуваються терористичні замахи, але не тільки вони визначають нестабільність ситуації.

Єгипет вважається вірним другом США на Близькому Сході, його хвалять за мирний договір з Ізраїлем та суворі обмеження діяльності радикальних мусульман з організації «Брати мусульмани». Але все більше експертів й знавців близькосхідної ситуації починає трактувати цю країну, як політичну бомбу сповільненої дії, що може вибухнути в будь-який момент. Може, але не мусить...
Зрозуміло, що 78-річному президенту Мубараку що далі, то важче тримати у своїх руках кермо влади. І безпека туристичного раю, яким небезпідставно вважається Єгипет, може опинитися під загрозою. Мубарак править уже понад 20 років, вибудувавши фасад псевдодемократичного режиму з парламентом і регулярними виборами. Але справжня влада належить офіцерам спецслужб, військовим і наближеним до них фірмам. Їх єднає спільний інтерес, корупція й певною мірою — зародки патріотизму. Нині вся політична воля й можливості Мубарака спрямовані на те, щоб призначити свого сина на роль спадкоємця влади й, відповідно, на те, щоб раптом не з'явився інший, небажаний кандидат.
Понад десятиліття в Єгипті триває надзвичайний стан. Вибори фальшуються або переносяться, опозиціонерів після очевидно замовних і керованих судових процесів запроторюють до в'язниць (якщо не вб'ють або не покалічать). Попри маніпуляції з результатами парламентських виборів радикально-фундаменталістське угруповання «Брати мусульмани» отримало в парламенті кожне п'яте місце. Це дозволяє здогадуватись, кому насправді довіряє чи в який бік дивиться більшість громадян. Ніхто напевно не знає, наскільки небезпечними є ісламські радикали, які діють у підпіллі. Останній замах у Дахабі показав, що всупереч заявам урядовців, насправді влада не контролює середовища терористів.
Не задовольняють єгиптян, змушуючи до пошуку альтернативи нинішньому становищу, економічні показники держави. Країна налічує 80 мільйонів жителів. Офіційно безробіття становить понад десять відсотків, а натуральний приріст населення — 2,4%. Отже, щороку потрібні мільйони робочих місць для молодого покоління. А звідки їх взяти?
Щоправда, Мубарак обіцяв за шість років створити 4,5 мільйона робочих місць, але виконати це практично неможливо. Майже половина єгиптян неписьменні, а державна промисловість відверто застаріла. Натомість біржа процвітає, до нечисленних галузей, які розвиваються, належить і вразливий до криз туристичний бізнес. Щодо останнього терористичного замаху в Дахабі досить, щоб ця галузь відчувала наслідки багато місяців.
Природно, що така ситуації викликає тривогу. І те, що члени «Братів мусульман» останніми роками позиціонують себе як противників насильства, аж ніяк не означає їхньої прихильності до західної демократії. На жаль, майже жодної альтернативи цій організації в країні немає. Традиційні опозиційні партії є частиною системи. Угруповання справді демократичної орієнтації організовані дуже слабко. Вони не мають громадської підтримки, крім незначних верств у великих містах. Наївно вважати їх здатними до керівництва державою. Тож якщо й відбудуться вільні вибори, перемога, поза всяким сумнівом, буде за фундаменталістами.
Виникає небезпідставне питання, чи не кращим було б авторитарне правління Мубарака-молодшого? Але чи може, з іншого боку, така спадкоємність гарантувати захист від нового терору чи недемократичної системи правління на основі шаріату? Такі гарантії з'являться, якщо спадкоємець розпочне справжні реформи: поступову й надійну побудову партійної системи та громадянського суспільства в поєднанні з економічним прогресом, контрольований відхід від надзвичайного стану, а також реальне включення «Братів мусульман» у політику. Але, здається, якби Мубарак-молодший і захотів змін, сам режим цього не хоче і, напевно, не допустить.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • САМІТ ЦЕНТРАЛЬНОЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНІЦІАТИВИ
  • ПАРК РОЗВАГ В АРХІПЕЛАЗІ ГУЛАГ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».