Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НАУКА
ПРОРОЦТВА АРТУРА КЛАРКА
Слово «фантазія» має грецьке походження, спочатку воно означало творчу уяву. Згодом воно набуло ще й інших значень. Серед них — майже протилежне первісному значенню, а саме: нічим не обґрунтована думка. Мабуть, це сталося через те, що люди з творчою уявою часто вигадували (точніше — не вгадували) таке, що не ставало реальністю в майбутньому. Проте фантазії (у значенні літературний твір казкового, незвичайного змісту) приваблюють читачів усіх часів.

У зв’язку з цим хотілося б звернутися до творчих уявлень одного з професіоналів у цій галузі, вельми популярного в середині ХХ століття англійського письменника-фантаста Артура Кларка. Для цього скористаємося його таблицею технологічного розвитку земної цивілізації.
У частині таблиці під назвою «Минуле» подано перелік основних науково-технічних досягнень людства в період 1800–1960 рр. у галузях: «Транспорт», «Зв’язок, інформація», «Матеріали», «Біологія, хімія» та «Фізика». Щоб не втомлювати читача відомими фактами, зупинимося лише на стовпчику «Зв’язок, інформація» (для подальшого порівняння). Там перераховано такі визначні відкриття як телеграф, телефон, фонограф, вакуумна трубка, радіо, телебачення, радіолокація, магнітний запис, електроніка, електронні обчислювальні машини, кібернетика, транзистори, мазер та лазер.
Для нас цікавішою буде частина таблиці, яка має назву «Майбутнє» і охоплює період 1970–2100 рр. Зокрема, відповідний стовпчик прогнозованих відкриттів разом з датами має такий вигляд:
1970–1980 рр. — машинний переклад;
1980–1990 — персональне радіо;
1990 — штучний інтелект;
2000 — всесвітня бібліотека;
2010 — телепатичні пристрої;
2020 — робот;
2030 — контакт з позаземними цивілізаціями;
2050–2060 — запасна пам’ять;
2090 — світовий мозок.
Як бачимо, Кларку вдалося досить правильно передбачити розвиток цієї галузі (принаймні, до 2000 р.), а не просто нафантазувати. Так, з’явилося не тільки персональне радіо, а й персональний мобільний телефон (він же персональний телеграф, телефон, фонограф, вакуумна трубка — точніше дисплей, радіо, телебачення, електронні обчислювальні машина одночасно). Крім того, поява персонального комп’ютера та всесвітньої комп’ютерної павутини — Інтернету стала основою реалізації передбачення Кларка щодо створення всесвітньої біблітеки. Адже сьогодні через Інтернет можна мати оперативний доступ до фондів як реальних, так віртуальних бібліотек, до засобів масової інформації, матеріалів різноманітних організацій усього світу. І все це не тільки в текстовому, а й у мультимедійному режимі (голос, зображення тощо).
Що ж до машинного перекладу, то власників персонального комп’ютера вже не здивуєш наявністю програм-перекладачів з однієї мови на іншу (хоча на сьогодні машинний переклад ще не досить досконалий). Окрім перекладу, комп’ютери широко використовуються практично в усіх галузях людської діяльності. Це і є певним свідченням їхньої «інтелектуальності». Проте рішення все ж таки має ухвалювати людина (хотілось, щоб і надалі за це свідомо бралася саме вона).
Серед інших цікавих творчих уявлень А. Кларка про майбутнє варто назвати такі:
1970 р. — космічна лабораторія, посадка на Місяць;
1980 — посадка на планети, термоядерний синтез;
2000 — колонізація планет, освоєння дна моря;
2010 — подорож до центру Землі, контроль погоди;
2020 — міжзоряний зонд, космічна геологія;
2030 — біоінженерія;
2040 — розумні тварини;
2050 — контроль над гравітацією;
2060 — планетна інженерія;
2070 — контроль над кліматом;
2080 — міжзоряний політ;
2090 — безсмертя;
2100 — зустріч з інопланетними розумними істотами.
Читач сам може визначити правильність прогнозу Кларка в межах до 2010 р. Лише зауважимо, що під освоєнням дна моря, мабуть, малось на увазі не просто видобування нафти, газу тощо (це спостерігаємо вже сьогодні), а також і масові підводні поселення людей. Для цього ще не настав час (хоча окремі спроби науковців і були). Це ж стосується й колонізації інших планет. Безперечно, людство має певні труднощі з ресурсами для своєї життєдіяльності в рамках планети Земля, і бажання отримати їх на інших планетах є слушними, проте найближчим часом людству доведеться ощадливо використовувати наявні звичні ресурси.
Що ж стосується погоди (радше мається на увазі управління), то тут людській цивілізації насамперед доведеться замислитися над контролем викидів парникових газів, які, на думку багатьох учених, спричинюють помітні погодні (кліматичні) зміни (і здебільшого не на краще, це повені, посухи, цунамі, зсуви, землетруси). Зауважмо, що погода — це стан атмосфери (хмарність, вологість, опади, температура повітря тощо) у певному місці, у певний час, а клімат — це багаторічний стан погоди в даній місцевості.
І, нарешті, серед наведених прогнозів на майбутнє безперечний інтерес викликає прогноз щодо безсмертя, а певніше за все — суттєве продовження тривалості життя. Пригадаймо: людство вже мало можливість довго жити. От що сказано в Біблії щодо одного з нащадків Адамових (який сам прожив 930 років): « І жив Метушалах (у російській транскрипції — Мафусаїл) сто літ і вісімдесят і сім літ, та й Ламеха породив. І жив Метушалах по тому, як породив він Ламеха, сім сотень літ і вісімдесят і два роки. І породив він синів та дочок. А всіх Метушалахових днів було дев’ять сотень літ і шістдесят і дев’ять літ. Та й помер він». (Книга Буття, 5, 25–27). Проте недовго людське життя було таким тривалим — люди розмножились та зіпсувались: «І промовив Господь: «Не буде Мій Дух перемагатися в людині навіки, — бо блудить вона. Вона тіло, і дні її будуть сто і двадцять літ». (Книга Буття, 6, 3).
Цікаво, якими гріхами обумовлено надто короткий вік населення України: близько 50% чоловіків і 40% жінок не доживають до пенсійного віку, тобто до 60 та 55 років відповідно? Про це, на жаль, у прогнозах Кларка не йдеться... А втім дочекаймось 2100 року..

Григорій КИЯШКО
також у паперовій версії читайте:
  • ГОЛОВНИЙ МОЗОК — З ЛАБОРАТОРІЇ
  • ЧИ НЕДАРМА НАУКА «ЇСТЬ ДЕРЖАВНИЙ ХЛІБ»?
  • ЧИ НЕДАРМА НАУКА «ЇСТЬ ДЕРЖАВНИЙ ХЛІБ»?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».