Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
КРИТИЧНИЙ ПОСТРІЛ РІЧАРДА ЧЕЙНІ
Майже два місяці залишилось до запланованого на 15–17 липня саміту країн «великої вісімки» в Петербурзі. Російське керівництво серйозно готується до цього заходу. Кремль навіть найняв американське агентство, яке спеціалізується на зв'язках з громадськістю, для презентації своєї позиції та підготовки інформаційної складової петербурзького саміту. Цим «піарщикам» доведеться ретельно попрацювати, аби підправити імідж сучасної Росії. Принаймні інформаційна російсько-американська конфронтація є досить запеклою.

Впливові неурядові організації, пам'ятаючи про обмеження фінансування своєї діяльності на території РФ, висловлюють стурбованість з приводу расистських нападів на іноземців у Росії. Водночас російські політики звертають увагу на той факт, що комітет ООН з розслідування тортур розпочав у Женеві розгляд питання про існування таємних американських в'язниць, тобто з правами людини в США також не все гаразд.
На щораз більшу критику наражається зовнішньополітичний курс Володимира Путіна. Зокрема, адміністрація Джорджа Буша висловила прилюдне невдоволення «імперською ностальгією» Росії та непоступливістю Кремля в питанні запровадження економічних санкцій проти Ірану. А виступаючи в травні у Вільнюсі, віце-президент США Ричард Чейні прямо звинуватив Росію в зупиненні процесу демократизації та газовому шантажі сусідів. Американський високопосадовець закинув Кремлю підтримку «останньої диктатури в Європі» — в Білорусі. Навіть колишній радянський президент Михайло Горбачов визнав заяву віце-президента США «втручанням у внутрішні справи Росії».
У відповідь Вашингтон та лідери нових демократій балтійсько-чорноморського регіону висунули звинувачення щодо політики Росії відносно Грузії, Молдови, України. Посилаючись на це, Президент Грузії Михаїл Саакашвілі доручив уряду вивчити питання економічної доцільності перебування країни в Співдружності незалежних держав. Подібну заяву зробило й зовнішньополітичне відомство України. Тим часом напередодні складних переговорів щодо ціни на російські енергетичні ресурси безрезультатно завершились два раунди українсько-російських перемов з питань базування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі. Україна не хоче перетворення цього міста на другий Калінінград.
У відповідь Володимир Путін планує відвідати Київ не раніше, ніж буде сформовано новий коаліційний український уряд. Українська сторона вважає, що візит російського лідера відбудеться після засідань всіх підкомісій Комісії Ющенко — Путін. Лишається тільки сподіватись, що до петербурзького саміту «вісімки» в українсько-російських стосунках з'явиться позитивна конструктивна динаміка. Якщо цього не станеться, виникнуть нові приводи для критики Кремля.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЕГОВОРИ ЩОДО ІРАНУ ПЕРЕНОСЯТЬСЯ
  • МІНІСТР ЮСТИЦІЇ ІТАЛІЇ ПОВ'ЯЗАНИЙ З МАФІЄЮ?
  • США ЗВІЛЬНЯЮТЬ УВ'ЯЗНЕНИХ У ГУАНТАНАМО
  • МАВРОДІ НЕ ВИЗНАЄ СВОЄЇ ВИНИ
  • ВДАЛИЙ СТРИБОК З ЕЙФЕЛЕВОЇ ВЕЖІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».