Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
КРИВАВА ВІЙНА У МОГАДІШО
Тривалий час не припиняються бої в столиці Сомалі Могадішо. У кривавих перестрілках загинуло більш як двісті осіб, сотні людей важко поранено.

Збройна боротьба точиться між військами, підпорядкованими мусульманським радикалам з Союзу шаріатських судів і військовими угрупованнями Союзу за відновлення миру й боротьби з тероризмом, утвореного місцевими лідерами, яких підтримують американці. Ситуація в цій понад 10-мільйонній країні жахлива. У шпиталях бракує ліків і місць для потерпілих.
Жертвами боїв найчастіше стає цивільне населення, яке тисячами втікає з районів, де бойовики вкорочують одне одному віку із застосуванням артилерії, крупнокаліберних кулеметів і зенітних гармат, змонтованих на всюдиходах.
Як повідомляють місцеві спостерігачі й журналісти, у війні перевага на боці підрозділів мусульман, які наприкінці минулого року почали застосовувати в Могадішо суворі закони шаріату. Союз шаріатських судів контролює три чверті міста й майже всі порти країни, завдяки чому має гроші. Більшість жителів Могадішо підтримує Союз, бо їм набридли безкінечна війна і безлад. На його боці й столичні торговці, яким пірати й ватажки банд перешкоджають торгувати з арабськими країнами узбережжя Червоного моря.
Побоюючись, щоб Сомалі, яке з 1991 року перебуває в стані анархії, не потрапило під контроль дружніх «Аль-Каїді» і ворожих Заходу мусульманських радикалів, на початку лютого США схилили групу місцевих ватажків з Могадішо до утворення Союзу за відновлення миру й боротьби з тероризмом.
Американці стверджують, що Союз шаріатських судів переховує в столиці відомих терористів, яких оголошено в міжнародний розшук. Хаос, у якому перебуває країна, перетворив її на рай для терористів. Проте Сполучені Штати відверто ніколи не признавались у підтримці Союзу за відновлення. Нещодавно Рада Безпеки ООН оголосила слідство щодо того, чи «якісь держави, підтримуючи одну зі сторін конфлікту в Могадішо, не порушили міжнародного ембарго на постачання зброї в Сомалі».
Президент країни Абдулла Юсуф розчарований поведінкою американців: «Вони думають, що таким чином переможуть «Аль-Каїду» у Сомалі. Насправді розпалюється нова війна. Ладу й миру в країні не хочуть не тільки ті, з ким борються американці, а й ті, кого вони обрали своїми союзниками».
Після усунення від влади диктатора Мохаммеда Сіада Барре у 1991 році у Сомалі вибухнула громадянська війна. Країна розкололася, і окремі її частини опинились під контролем численних племінних ватажків, які утримували власні збройні угруповання. Відтоді в Сомалі фактично немає жодних державних структур. І хоча у 2004 році були утворені тимчасові органи центральної влади, у країні досі панує анархія, бо нову владу не визнає жодна зі сторін конфлікту. У столиці стало так небезпечно, що члени тимчасового федерального уряду перебувають у місті Бейдоа на північ від неї.
Сомалійський президент почувається покинутим і розчарованим, бо він вважався приятелем США, і сподівався, що вони йому допоможуть. Зрештою, американці були головними «спонсорами» політичного договору між сомалійськими лідерами восени 2004 року в столиці Кенії Найробі. Але й американці розчаровані Абдуллою, який нічого не зробив за півтора року правління. Вони змушені звертатись до більш впливових ватажків позазаконних армій.
Бідність, голод і відсутність перспектив змусили емігрувати з країни понад три мільйони громадян. Збройні сутички стали тут буденним явищем. І якщо досі це була боротьба за вплив, то останні бої набули ідеологічного забарвлення.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ТАЙФУН «ЧЖЕНЬЧЖУ» ВИРУЄ В ПІВДЕННО-СХІДНІЙ АЗІЇ
  • НОВИЙ УРЯД ІТАЛІЇ СКЛАВ ПРИСЯГУ
  • СУТИЧКИ В БРАЗИЛІЇ ТРИВАЮТЬ
  • ХАМАС СТВОРИВ НОВУ АРМІЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».