Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
КИЯНИ БАЧАТЬ ТИМОШЕНКО ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРОМ
Більшість киян віддає перевагу Юлії Тимошенко як прем'єр-міністру України. Про це повідомив старший науковий співробітник Інституту соціології Ігор Буров на прес-конференції, представляючи результати соціологічного дослідження Центру «Соціальна перспектива», проведеного серед мешканців столиці.

«Тимошенко, поза сумнівом, є лідером симпатій киян. У неї найвищий рівень довіри серед політиків — 59,1% за рівня довіри Юрію Єханурову 32,8% і лідеру Партії регіонів Віктору Януковичу — 17,2%. Лідеру СПУ Олександру Морозу довіряють 42,7% опитаних»,— повідомив пан Буров.
За його словами, у разі висунення Юлії Тимошенко на посаду прем'єр-міністра її підтримали б 41,2% киян, Віктора Януковича — 11,2% опитаних, Олександра Мороза — 7,9, Юрія Єханурова — 6,4, Анатолія Кінаха — 4,9, лідера комуністів Петра Симоненка — 3,5, Юрія Луценка — 3,4, Рината Ахметова — 2,1, Петра Порошенка — 2, Миколу Азарова і Арсенія Яценюка — по 0,7%. Важко було відповісти на це питання чотирнадцяти відсоткам киян, а 2,1% опитаних назвали інших політиків.
Центр «Соціальна перспектива» проводив соціологічне дослідження з 6 до 11 травня на замовлення Інтернет-газети «Кияни». В опитуванні взяли участь 1199 респондентів за квотною вибіркою, репрезентативною за оцінками віку, статі, освіти і району мешкання в Києві. Статистична похибка не перевищує 3,2%.


ЛИШЕ 37...
Персональний склад нової Верховної Ради практично відомий — Центрвиборчком зареєстрував народними депутатами майже всіх народних обранців.

Зрозуміло, майбутньою роботою нового парламенту ми ще матимемо змогу насолодитися. Але вже тепер впадає у вічі те, що у ВР п'ятого скликання знову мало представниць прекрасної статі — лише 37 жінок. Задля справедливості зазначимо, що це — дещо більше, ніж у попередній каденції, коли на благо народу «законотворили» лише 25 жінок. Та все ж прибічників гендерної рівності такі цифри не надто тішать.
Тридцять сім депутаток — це трохи більше восьми відсотків загальної кількості мандатів. Можливо, не так уже й мало. Але, пригадується, перший варіант законопроекту про вибори народних депутатів, що його підготували «нашоукраїнець» Юрій Ключковський та соціаліст Микола Рудьковський, містив норму, згідно з якою у кожній п'ятірці виборчого списку мала бути, принаймні, одна жінка. Втім, ця норма не пройшла, тому потенційного відповідно до неї 20-відсоткового жіночого представництва у Верховній Раді так і не вийшло.
Численні жіночі організації, які не перший рік функціонують у нашій державі, мають намір продовжувати активну боротьбу за ширше представництво жінок у політиці. Причому цьому може посприяти і громадська думка. До «політиків у спідницях» в Україні ставляться швидше позитивно, хоча однозначної точки зору не існує. За результатами дослідження, проведеного центром «Соціс», жінки-політики до вподоби 24,5% опитаних. Ще 21 відсоток ставиться до них, переважно позитивно, ніж негативно. Лише 8,4% переконані: в політиці представницям прекрасної половини робити нічого. Як бачимо, таких, що не визначилися стосовно цього питання, — більшість.
Цікавою видається низка досліджень, присвячених інтересам жінок і чоловіків у політиці. Виявляється, перші найбільш нагальним завданням вважають вирішення соціальних проблем. Відтак усіляко намагаються підштовхувати владу до їх розв'язання. Психологи пояснюють це тим, що жінки менше впевнені у завтрашньому дні й намагаються зробити в бюджеті (як сімейному, так і державному) стратегічні запаси. Взагалі, це схоже на правду, якщо пригадати нетривале прем'єрство Юлії Тимошенко. Поки бюджет, розроблений її Кабінетом Міністрів, визнано найбільш соціальним за всі роки незалежності нашої держави.
Неординарний погляд на майбутнє жінок у політиці висловила голова громадської організації «Всеукраїнська спілка «Берегиня» Людмила Кириченко. Вона констатує, що наразі прекрасна половина людства представлена в законодавчих і виконавчих органах влади у переважній меншості. Але бачить вихід із такої ситуації у... якнайшвидшому розділенні влади й бізнесу. «Як свідчить європейський досвід, чоловіки за таких умов переважно подадуться у бізнес, — вважає пані Кириченко. — Але щоб це стало реальністю, нам потрібно пройти великий досвід цивілізації».
Що ж демонструє цей досвід? У загальносвітових масштабах українська гендерна політика не надто відстає. Так, в усіх парламентах світу чоловіків засідає 88,3 відсотка і лише 11,7% — жінок. Якщо поглянути на урядові посади, тут жіноче представництво є ще скромнішим — ледь більше семи відсотків жінок працюють в урядах. Найбільша частина посадової відповідальності «міністерш» поширюється саме на соціальні сфери: освіта, охорона здоров'я, культура, молодіжна політика, проблеми сім'ї тощо.
Найпоступливіші чоловіки-політики (чи то найактивніші жінки?) мешкають у Скандинавських країнах. Рівень жіночого представництва у парламентах Норвегії, Фінляндії й Данії становить 37 відсотків. У Швеції ще більше — 43%. Крім того, кілька років тому саме тут уперше у світовій історії вдалося сформувати гендерно збалансований (50 відсотків — жінки) кабінет міністрів.
А от у 55 державах світу жінки або взагалі відсутні у парламенті, або займають там менше п'яти відсотків місць. Що цікаво, до цього переліку входять як найбідніші країни (Ефіопія, Бутан), так і благополучні (Греція, Корея, Кувейт).

Світлана ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОДАМО — ПОКРИЄМО ДЕФІЦИТ
  • МОСКАЛЬ ВЖЕ В КРИМУ
  • БУДЕМО ПРИ ПАМ'ЯТІ
  • ХТО КЕРУВАТИМЕ КИЄВОМ ПІСЛЯ 1 ВЕРЕСНЯ?
  • НЕ ДОПУСТИТИ МОВНОГО РОЗКОЛУ
  • ГЛАВУ СЕКРЕТАРІАТУ ПРИЗНАЧЕНО СЕКРЕТАРЕМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».