Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ІТАЛІЙКИ МАЙЖЕ НЕ МАЮТЬ ДОЗВІЛЛЯ

Крім того, вони мають менше дозвілля навіть до цього віку, оскільки в середньому займаються навчанням на кілька хвилин у день більше, ніж хлопці».
Навіть серед пенсіонерів ця різниця зберігається: жінки старші за 65 років мають майже на півтори години менше вільного часу, ніж їхні ровесники-чоловіки.
Цікаво, що матері, котрі виховують дітей самі, мають більше вільного часу, ніж їхні заміжні подруги. Так, повідомляють вчені, парадоксальним чином наявність чоловіка скорочує вільний час, а не продовжує його: матері-одиначки мають 3 години 21 хвилину вільного часу, водночас як заміжні жінки з дітьми — лише 2 години 57 хвилин.
Серед занять, яким найчастіше присвячується вільний час, є перегляд телепрограм, причому жінки дивляться телевізор більше, ніж чоловіки. Але, пояснюють соціологи, «у середньому жінки дивляться телевізор найчастіше тоді, коли можуть поєднати це заняття з виконанням домашніх обов'язків».


СПІВОЧІ ПТАХИ ЗНАЮТЬ ГРАМАТИКУ НА ВІДМІННО
Учені навчають співочих птахів граматики. Психолог Тім Джентнер з університету Каліфорнії в Сан-Дієго провів дослід, який засвідчив, що співочі птахи можуть усвідомлено розпізнавати прості граматичні конструкції, котрі створюються на підставі їх власної мови, передає Укрінформ із посиланням на federalpost.
Одинадцяти шпакам давали записи пісень птахів. У одних випадках це були прості записи стандартних пташиних «речень», в інших — спеціально змонтовані записи, в яких у середині «речення» дослідники робили вставку з іншого «речення», на зразок пояснювального уточнення в людській мові.
Учені намагалися навчити птахів розпізнавати різницю між типами речень на прикладах. Потім птахи мали виділяти такі складні речення з випадкового потоку простих, натискуючи дзьобом кнопки на стіні. Серед чималої кількості дослідів дев'ять птахів із одинадцяти правильно розпізнавали «рекурсивну граматику» в 90 відсотків спроб, а двоє птахів не «зрозуміли», чого від них хочуть.
«Ми були приголомшені, що вони могли це зробити»,— сказав Джентнер про своїх підопічних. Дослідники зазначають, що раніше граматику вважали важливою відмінністю людини від тварин, котрі зазвичай користуються набором стандартних сигналів, але не комбінують фрази у складні конструкції. Тепер зрозуміло, що тут немає ніякої ключової відмінності, яка різко відділяє людину від тварин.

також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • КОРИСНІ ПОРАДИ
  • РЕКОРДИ
  • МАНДРИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».