Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ОЛЕГ БЛОХІН ОПУСТИВСЯ НА ЗЕМЛЮ
«Завданням-мінімум для нашої збірної на чемпіонаті світу буде вихід з групи», — сказав головний тренер національної команди України з футболу Олег Блохін на прес-конференції, скликаній після оголошення заявки для участі в турнірі на полях Німеччини. На зміну амбітним і напівавантюрним заявам про перше місце у відбірній групі прийшло розуміння, що на першості планети буде непросто. «Перше завдання для нас — вийти з групи. Можу пообіцяти одне: команда буде битися! Але зауважте: вийти з групи — це лише початкова мета, а потім треба буде просуватися якомога далі турнірним шляхом». До головного болю тренерського штабу через перевантаженість гравців «Шахтаря» і «Динамо» («золотий матч» дається взнаки) додалися ще й травми провідних футболістів.

Під загрозою участь у чемпіонаті захисника київського «Динамо» Сергія Федорова, який має ушкодження задньої поверхні стегна. «Не хотілося б нікого «дозаявляти», та ми залишаємося без стабільної лінії захисту, яку мали впродовж кваліфікаційного раунду. Треба створювати нову лінію оборони: коли це робити і з кого, я не знаю», — поділився своїми проблемами наставник. Блохін додав, що в разі підтвердження травми у Федорова він змушений буде відкликати в Португалії зі збору перед молодіжним чемпіонатом Європи Дмитра Чигринського. Згадав головний тренер і про певні проблеми в Сергія Реброва, зрозуміло й те, що більшу частину підготовки до чемпіонату світу через розтягнення зв'язок коліна пропустить й Андрій Шевченко.
Аналізуючи слабкі і сильні сторони нашої команди, Блохін знову згадує про «зайвий» криворізький поєдинок: «Ці два матчі за чемпіонство, можливо, й принесли задоволення вболівальникам, але мені, як головному тренеру, додали головного болю. Ми ще не грали товариських матчів, не тренувалися, і якщо все так піде і далі, можуть виникнути глобальні проблеми.
Якщо впродовж кваліфікаційного раунду я говорив, що відсутність одного-двох гравців не є проблемою, то вирушати на чемпіонат світу в неповному складі, додаючи до нього футболістів «молодіжки», яка гратиме на першості Старого світу в Португалії... Такого жодна збірна не робить. Але я пішов на такий крок: ми все одно поїдемо на чемпіонат планети, хоч би як важко було, і боротимемося. Не хочеться бути слабкою командою, адже в нас вірить вся країна...
Якщо в лінії нападу та в середній лінії в нас все більш-менш нормально (я сподіваюся, що Шевченко відновиться), то в обороні маємо великі проблеми. Про слабкі та сильні сторони можна буде говорити дещо пізніше: ми давно не брали участі в товариських іграх. От проведемо кілька контрольних поєдинків, і вже безпосередньо після восьмого червня, ближче до старту чемпіонату світу, можна буде про щось говорити...»
Уже 14 червня на збірну України чекає чи не найголовніший на попередній стадії турніру поєдинок — проти іспанців. Характеризуючи опонента, Блохін насамперед відзначив повернення до складу після травми лідера команди нападника Рауля. «Суперник високотехнічний, добре володіє м'ячем. Якщо дати іспанцям розігратися, притиснути їх буде важко. Попри те, що на чемпіонатах світу вони завжди були представлені чудовим складом виконавців, з результатом ніяк не виходило. Тому все залежить від мого колеги Луїса Арагонеса: чи зможе він додати впевненості своїм футболістам, віри в загальний успіх... Безперечно, Іспанія буде фаворитом нашої групи»,— переконаний тренер.
Багатьох здивував вибір голкіперів-дублерів Олександра Шовковського. За словами Олега Блохіна, він закономірний: Андрій Пятов стабільно грає в полтавській «Ворсклі», Богдан Шуст зміг в непростій конкуренції здобути місце в «основі» «Шахтаря». «Це крок до перспективи. Обидва вони разом з Рибкою з «Динамо» є надією збірної України»,— вважає наставник.
Не забуває головний тренер збірної й про тих гравців «молодіжки», які до Німеччини не поїдуть. «Запасні, перспективні гравці — усі з молодіжної збірної. Це й Фомін, і Яценко, і Максимов. Тепер усі гравці, викликані до молодіжної чи національної збірних, пішли у відпустку. Як можна ставити когось запасним, якщо людина у відпустці? Добре, що хоч гравці «молодіжки» будуть у тонусі. Інакше нам довелося б запасних шукати серед тих, хто вже налаштований на відпочинок. Ми орієнтуємося на молодь, але за однієї умови: вона має заявляти про себе. Мені подобається працювати з молодими, «голодними» до футболу хлопцями, але вони мусять доводити справедливість своїх претензій. Автоматично нікого до національної збірної я не братиму, навіть якщо не вистачатиме гравців».
Звичайно, нині думки Олега Блохіна зосереджені на підготовці до головного турніру чотириріччя (а для збірної України — навіть десятиліття). Та дбає він і про перспективу. «Деякі гравці після чемпіонату світу, хочемо ми цього чи не хочемо, розпрощаються зі збірною. Тож у професійного тренера, який три роки працював з цією командою, виникає логічне запитання: «А що далі?» З кого створювати нову збірну? Друге запитання: «Які завдання ставитимуть Федерація футболу України та її президент?» З огляду на те, що ми чогось досягли, завдання ці будуть високими. Чи зможу я виконати їх? Якщо ні, то треба чесно й відверто заявити: «Беріть іншу людину». Коли я прийшов у збірну, то вірив у неї. Тепер у мене є сумніви — не у своєму професіоналізмі, інші... Після чемпіонату світу треба сідати, думати, розмовляти. Навіть приймаючи будь-яку клубну команду, знаючи, що для неї можуть купити якихось гравців, все одно сумніваєшся. Якщо команда ще не готова, а тобі ставлять завдання вийти до Ліги чемпіонів, і ти до цього не готовий — сам собі підписуєш вирок. Збірній, я вважаю, треба ставити найвищі завдання. Але група, як відомо, — не з простих: і Франція, й Італія (йдеться про відбірний турнір чемпіонату Європи — А. Ш.). Звісно, багато залежатиме від молодіжної збірної: як вони виступатимуть, хто з молодих добре гратиме. Ще раз наголошую — треба зробити жорсткішим ліміт на легіонерів. Це я стверджую як тренер національної збірної. Мені можуть дорікати клубні тренери, але інакше нічого доброго не буде».

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • КАТАЛОНСЬКЕ СВЯТО НА «СТАД ДЕ ФРАНС»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».