Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
НОВА ФІЛОСОФІЯ РОЗВИТКУ РОСІЇ
Провідні російські експерти активно коментують звернення президента РФ Володимира Путіна до Федеральних зборів, що стало однією з головних тем політичного життя країни. Основні наголоси послання — сім'я та збройні сили. Однак різке збільшення витрат на оборону не є оголошенням про створення мобілізаційної економіки, це є спробою представити Росію країною з сильним бюджетом на сім'ю та на збройні сили, вважає генеральний директор Центру політичних технологій Ігор Бунін. На його думку, звернення лідера країни стало психологічною реакцією на заяву віце-президента США Діка Чейні в Литві, де він гостро критикував російську політику за багатьма аспектами.

Подібної думки дотримується й провідний науковий співробітник Інституту міжнародних відносин і міжнародної економіки Російської академії наук (ІМВМЕ РАН) Олександр Цушко. За його словами, ключовим є висловлювання Володимира Путіна про те, що в сучасному світі «вовк поводиться не за правилами, а під виглядом боротьби за демократію дбає про власні державні інтереси».
«Центральна частина виступу президента,— коментує експерт далі,— теза про необхідність збереження й модернізації збройних сил. За останні 15 років це докорінна зміна парадигми розвитку Росії. Важливо зберегти умови для продовження раніше взятого курсу — всередині країни це фізично й психічно здорове населення (звідси й слова про необхідність покращення демографічної ситуації), а також зовнішня політика — державі потрібно бути незалежною, володіти ядерними силами й бути готовою до всього, не тільки до боротьби з тероризмом, а й до більш масштабних дій».
Зміст звернення не є рядовим, це — нова філософія розвитку Росії після розпаду СРСР, наголошують фахівці. Україні з цього також потрібно зробити висновки, особливо щодо НАТО. Якщо країна вступає в НАТО — вона стає для Росії ворожою країною.
Чи реально виконати всі заплановані заходи? Якщо йдеться про конкретні речі, наприклад, про впровадження конвертованого рубля до першого липня, то вони, безперечно, ральні, як й озвучені президентом суми на певні цілі.
Пан Путін фактично оприлюднив євразійську стратегічну платформу, вважає керівник Центру геополітичних експертиз Олександр Дугін. Це не емоції, а результат переходу від інтуїтивної політики до фундаментального стратегічного курсу. Це також знак усім силам, солідарним і не солідарним з РФ, що спокою нікому не дадуть: або вони будуть дружити з Росією, або застосовуватимуться жорсткі заходи до тих, хто буде протидіяти.
Це послання країни, яка хоче бути потужною й непереможною. Навіть стосовно СОТ президент висловився жорстко: якщо будуть намагання зробити із СОТ інструмент впливу на Росію, РФ може проігнорувати цю організацію.
Політологи запевняють, союзна держава Росії та Білорусі — ідеал інтеграції, як і ціль перетворити СНД на єдину конфедеративну державу. ЄврАзЕС є засобом для досягнення цієї мети, а організація Договору про колективну безпеку — це військово-стратегічний блок, заснований для управління майбутнім євразійським союзом. ЄЕП від самого початку був задуманий як засіб впливу на українців, щоб вони проголосували за Віктора Януковича. Нині ЄЕП — дуже хороша модель протиставлення інтеграції України до НАТО та ЄС. Іншого змісту в цій організації немає, тому що все інше реалізується в рамках ЄврАзЕС.
Ілюзія подвійних стандартів розвіюється, переконаний депутат Державної думи РФ, голова комітету в міжнародних справах Костянтин Косачов. Росія не претендує на якесь особливе місце у світі, але, безперечно, не хоче втрачати своїх позицій.
також у паперовій версії читайте:
  • БУШ: «ВІЙНИ МІЖ США ТА ІРАНОМ НЕ БУДЕ»
  • МИХАЙЛО КАСЬЯНОВ: НЕ ВАРТО «ГАЗУВАТИ»
  • ПРЕЗИДЕНТОМ ІТАЛІЇ СТАВ ДЖОРДЖО НАПОЛІТАНО
  • УВ'ЯЗНЕНО НАШОГО ХАКЕРА
  • СУТИЧКИ В СОМАЛІ
  • СНД РЕФОРМУЄТЬСЯ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».