Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПОСТВИБОРНИЙ ПАСЬЯНС ВІД СОЦІОЛОГІВ, або ЯК НЕ ТАСУЙ, ВИПАДАЄ НА «ПОМАРАНЧЕВЕ»
Із кожним днем — нові сюрпризи. Саме так можна сказати про переговорний процес стосовно створення парламентської коаліції. Як ми повідомляли, напередодні «другої серії» великодньо-травневих свят лідерка БЮТу Юлія Тимошенко обіцяла, що остаточний варіант проекту угоди між «Нашою Україною», Соцпартією та її блоком буде оприлюднено 11 травня. Втім, позавчора один із активістів СПУ Йосип Вінський знову відтермінував цю доленосну подію. Цього разу не надовго, лише на день. За його словами, документ може побачити світ сьогодні.

Узагалі, поява цього документа так багато разів переносилася, що навіть найзатятіші оптимісти розчарувалися. Усе частіше від пересічних громадян доводиться чути про те, що саме слово «коаліція» викликає у них мало не алергію. Що поробиш, досвіду формування таких політичних утворень в Україні поки не було. Відтак деякі політологи схильні порівнювати нинішню ситуацію з інфекційними хворобами на кшталт вітрянки чи свинки. Як відомо, на ці недуги ліпше перехворіти у дитинстві, бо в дорослому віці їхній перебіг значно складніший. Українська демократія, мабуть-таки, лише недавно вийшла з віку немовляти.
Поки політики ламають списи стосовно формування чогось великого і світлого, «прокинулися» й соціологи. Так, фонд «Демократичні ініціативи» та Київський міжнародний інститут соціології вперше з моменту завершення виборів провели ґрунтовне дослідження суспільних настроїв. Виявляється, більшість українців підтримує на посаду прем'єр-міністра кандидатури Віктора Януковича і Юлії Тимошенко. І це, здається, цілком логічно. Очолювані цими двома політиками сили посіли перші два місця, відтак виборці бажають побачити втілення їхніх планів. Отже, за повернення у крісло глави уряду пана Януковича виступає 35,2 відсотки. За друге пришестя в Кабмін пані Тимошенко висловилося 31,6 відсотків громадян. Показовим є мізерний розрив між двома лідерами. Адже на виборах Партія регіонів обійшла БЮТівців майже на 10 відсотків.
Означати це може одне: Тимошенко-прем'єра підтримують чимало тих, хто голосував за «Нашу Україну» та Соцпартію. Наступна порція опитувань це підтверджує. З Януковичем усе зрозуміло: його кандидатуру бачать в уряді 88,4% прихильників Партії регіонів. Прем'єрські ж амбіції Тимошенко поділяють 91,6% виборців БЮТу. А ще — 36 відсотків прибічників «Нашої України» і 15,4% прихильників Соцпартії.
Чесно кажучи, після кількох публічних заяв лідерів СПУ на чолі з Олександром Морозом про те, що саме Юлія Тимошенко має стати на чолі нового, пореформеного Кабінету, за неї могло б виступати і більше соціалістів. Та головна «фішка» — в іншому. Як би не намагалися чільні представники «Нашої України» відсторонити Тимошенко від прем'єрського крісла, за неї висловлюється й електорат пропрезидентської партії. За опитуваннями, лідер БЮТу залишила позаду першого номера «нашоукраїнців» Юрія Єханурова. За те, щоб він лишився на своїй нинішній посаді, виступає 32,8% прихильників «Нашої України». Це — на три відсотки менше. Якщо до цього додати, що похибка дослідження не перевищує 2,2%, очевидно: Юрій Іванович програє Юлії Володимирівні, що називається, за всіма статтями. До речі, й серед прибічників СПУ його хочуть бачити Прем'єр-міністром значно менше людей — 7,7 відсотка. Загалом по Україні — він також третій, але з величезним відривом від Януковича і Тимошенко — 7,3%.
Чимало спостерігачів схильні вважати: Єхануров сильно втратив серед прибічників «Нашої України» після того, як відверто почав закликати до так званої «широкої коаліції» з Партією регіонів. У цьому чиннику теж є цікава особливість. Останнім часом Віктор Янукович також, принаймні, двічі висловлювався за таку коаліцію. Але його позиції від того практично не похитнулися. Отже, «помаранчева» частина електорату значно послідовніша у своїх переконаннях, ніж «біло-блакитна». Скидається на те, що останнім байдуже, з ким дружитиме підтримана ними партія, аби лідер був при посаді. А от симпатикам «Нашої України», особливо після її передвиборного гасла «Не зрадь Майдан!», боляче чути про «широку коаліцію». Бо «зраду» вони бачать саме з боку ініціаторів таких ідей.
До речі, це підтверджують і соціологічні дослідження. 47,1 відсотка опитаних підтримує саме коаліцію трьох — «Нашої України», БЮТу і Соцпартії. Показово, це на п'ять відсотків більше, ніж набрали згадані політичні сили в сумі під час голосування. За «широку коаліцію» виступають 38,5% респондентів. Це також більше, ніж було симпатиків у Партії регіонів, але водночас майже стільки ж, скільки воліють бачити Януковича прем'єром.
Ще кілька знакових цифр. З-поміж електорату БЮТу «помаранчеву» коаліцію підтримують 93,9% опитаних, серед виборців СПУ — 74,4, серед симпатиків «Нашої України» — 86,6%. А от голоси потенційної коаліції у форматі ПР— «НУ» підтримують (увага!) 83,9% електорату Партії регіонів і 56,4% електорату Компартії. І лише 12,8% — прихильників СПУ, 7,3 — «Нашої України», 0,5% — БЮТу. Виходить, що можливість тандему «Нашої України» та ПР тримається здебільшого саме на плечах прихильників Віктора Януковича. Спробуйте вгадати з трьох разів, хто за таких умов «замовлятиме музику» у такому співіснуванні?
Соціологи проаналізували ще один момент буремного сьогодення — політичну реформу та ставлення до неї громадян. Більшість українців вважає Президента головним політичним арбітром і переконані, що він не має намагатися повернути собі всі повноваження, якими володів до реформи. Але при цьому, 55 відсотків опитаних переконані: глава держави має брати активну участь у створенні коаліції у Верховній Раді. Значно менше — 33,7% за те, щоб Віктор Ющенко дотримувався нейтральної позиції.
Що ж до теоретичної можливості скасування реформи через Конституційний Суд, тут також широкої підтримки немає. Понад 66 відсотків громадян за те, аби Президент сприйняв конституційні новації й керував державою в нових умовах. Лише 16,2% опитаних — за повернення до попередньої владної моделі. Звичайно, найбільше таких — серед електорату «Нашої України» (32,4%). Але й тут прибічників реформи більше — понад 51 відсоток. Симпатики решти переможців «великих перегонів» упевнені в необхідності впровадження змін ще більше. З-поміж «регіоналів» таких майже 78 відсотків (проти — 7,2%), БЮТівців — 64,4% (проти — 15,5%) і соціалістів — 66,7% (проти — 20,5%). Мабуть, найнесподіванішою є саме остання цифра. Адже, враховуючи те, скільки лідер СПУ Олександр Мороз зробив для впровадження політичної реформи, понад 20 відсотків її опонентів — це забагато.
Проте остаточно реформа набере чинності тільки після початку роботи сесії нового парламенту. Що ж, скільки б політики не консультувалися, а цей момент колись-таки має настати.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ МОЖЛИВЕ ПОРОЗУМІННЯ ТА ПРИМИРЕННЯ?
  • СПОЧАТКУ — ПРИНЦИПИ, ПОТІМ — ПРІЗВИЩА
  • КРОК ДО ВІДКРИТТЯ СЕСІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».