Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
КРИВИЙ РІГ ПОБАЧИТЬ ЧЕМПІОНА
Так склалося в п'ятнадцятому за ліком чемпіонаті України з футболу, що доля золотих медалей вирішувалась у матчі останнього туру, в особистій зустрічі між двома претендентами. За нічийного результату команди очікував (тепер і очікує) повторний «золотий» поєдинок, який мав відбутися в Кривому Розі. Такий спосіб виявлення сильнішого між «Динамо» і «Шахтарем» можна назвати не тільки інтригуючим, а й, мабуть, найчеснішим. Виграєте? Ви — чемпіони. Нічия? Зіграєте ще!

Під час чемпіонату в багатьох уболівальників складалось враження, що обидві команди почергово відмовлялися від своєї турнірної переваги, маючи на меті в заключній грі першості «по-чоловічому» з'ясувати, хто найсильніший. Ні для кого не секрет, що в чемпіонаті України для «Динамо» і «Шахтаря» існує одне місце — перше, а будь-яке інше розглядається як втрачений сезон. Крім того, слід зауважити, що на кону в цьому протистоянні були не тільки золоті медалі, а й міцність «крісел» головних тренерів команд — Анатолія Дем'яненка та Мірчі Луческу. Однак хто б із них не виграв першість, головним тестом на профпридатність стане все ж не титул чемпіона, а майбутня Ліга Чемпіонів, яка розставить все по своїх місцях.
Поєдинок розпочався обережно. Центром поля заволоділи донецькі футболісти, що, втім, не засмутило динамівців. Гостроти в діях господарів було більше. На сьомій хвилині стався епізод, котрий, як виявилось, вплинув на подальший перебіг подій у матчі. У незначному зіткненні нападник динамівців Мілевський «добряче» вдарив у ногу півзахисника гостей Матузалема, що насамкінець призвело до ранньої заміни бразильця. Поки він був на полі, його команда встигла двічі пропустити, опинившись практично у безнадійній ситуації. Як стався цей «бліц-криг»? Для початку «Динамо» «просто забило», провівши на десятій хвилині зовні просту, але ефектну триходівку. Гусєв віддав передачу на Реброва, котрий був на лінії штрафного майданчика, і помчав по флангу, очікуючи на передачу у відповідь, але Сергій зіграв ще краще, м'яко закинувши м'яч на кут воротарського майданчика, де Шацьких із розвороту потужно пробив низом у дальній кут воріт — голкіпер донеччан Богдан Шуст виявився безсилим допомогти своїй команді. «Шахтар» відразу ж відповів двома небезпечними атаками. Спочатку Жадсон миттєво зреагував на рикошет після удару Тимощука зі штрафного й пробив з близької відстані, але Шовковський був на висоті. Через хвилину оборона «Динамо» знову припустилася помилки і Брандао лівим флангом прорвався до штрафного майданчика і м'яч після його прострілу пройшов поблизу лінії воріт. Мабуть, головною ударною силою киян у першому таймі був Артем Мілевський. Його дії були загадкою для оборони донеччан. Так, на дев'ятнадцятій хвилині він прорвався по правому флангу, зміщуючись у центр, де його лише ціною порушення спинив Чигринський. Штрафний виконав Родольфо, але його удар парирував Шуст. Через дві хвилини Мілевський заслужено приймав привітання партнерів. Успіх атаки, що призвела до взяття воріт, варто наполовину, якщо не більше, розділити з Максимом Шацьких, який відмінною передачею вивів Артема сам на сам з Шустом. Захисники, котрі супроводжували цей рейд «почесним екскортом», порушувати правила не наважилися, адже це було у штрафному майданчику. У результаті витончений удар Мілевського поставив «Шахтар» на межу краху — 2:0.
На 25-й хвилині відбулася вимушена заміна Матузалема на Фернандіньйо. Отримавши у своє розпорядження повноцінного одинадцятого гравця, донеччани дещо пожвавішали, але не більше. «Динамо» цілковито контролювало гру в першому таймі. На атаки, які завершилися небезпечними ударами Брандао і Тимощука, кияни відповіли своїм випадом і ледь не довели рахунок до розгромного. На
38-й хвилині Шацьких вибіг на рандеву із Шустом, але швидкість — далеко не найсильніша якість у грі Максима. Оволодівши м'ячем, він пригальмував і віддав на Гусєва, котрий відповів чудовою передачею у вільну зону, однак узбецький легіонер програв у швидкості захисникові гостей. Шацьких вирішив упасти, але англієць Беннет, який судив цю зустріч, «не повірив» йому. Почухавши потилицю, «Шахтар» відповів небезпечним ударом Фернандіньйо, котрий Шовковський відбив із великими труднощами, а Ващук виніс м'яч подалі від воріт. І все ж «Динамо» у першому таймі виглядало солідніше, але куди ця солідність зникла після перерви? Можна, звичайно, виправдовуватися, що, мовляв, «втратили концентрацію», але треба об'єктивно визнати: причини невдалої гри «Динамо» в другому таймі потрібно шукати передовсім у грі «Шахтаря». «Стара лисиця» Луческу знайшов таки слова, які змусили його команду заграти. Заграти в розумний, комбінаційний футбол, не збившись на відвертий навал. Ми, нарешті, побачили донецький колектив, чого, зізнатися, не спостерігали давненько.
На 53-й хвилині після розіграшу кутового Срна навісив у штрафний майданчик, де найвище за всіх вистрибнув Чигринський і спрямував м'яч у верхній кут воріт — 2:1. На 56-й хвилині «Шахтар» мав забивати вдруге, але над воротами «Динамо» чаклували ангели-охоронці. Спочатку Елано, обігравши Шовковського, пробив у штангу, а повторні удари з близької відстані Фернандіньйо та Жадсона з порожніх воріт «виносив» Федоров. Після цього моменту Дем'яненко щось довго кричав своїм захисникам, показуючи кулак. Однак навіть такі погрози тренера «Динамо» не допомогли. За мить після передачу Жадсона ледь не замкнув Брандау. Потім Дем'яненко замінив Мілевського на Рінкона, який надалі виглядав надто слабко. Далі була ще одна невдала заміна Реброва, котрий відпрацьовував по всьому полю на Ротаня, що не вніс особливого конструктивізму в гру господарів. На 66-й хвилині «Шахтар» довів свою перевагу в другому таймі до другого м'яча. Брандау дали зробити простріл з лівого флангу і Жадсон, випередивши Гавранчича, пробив у кут воріт — 2:2. Після забитого м'яча обидві команди стали обережнішими і моментів біля обох воріт поменшало. Футболісти Києва й Донецька особливо не ризикували, тим самим перенесли питання про чемпіонство на неділю, 14 травня.
Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:
— «Динамо» краще від нас розпочало перший тайм і спіймало нас на контратаках. Дуже добре грав Шовковський. У нас було три-чотири моменти, які ми, на жаль, не реалізували. За підсумками першого тайму «Динамо» заслужило результат, що був на табло. У другому таймі ми цілковито контролювали гру. Було величезне бажання відігратися і ми змогли це зробити. Рахунок повністю відображає те, що було сьогодні на футбольному полі. Це ще раз доводить ту рівність, яка існувала між нашими командами протягом усього чемпіонату.
Анатолій Дем'яненко, головний тренер «Динамо»:
— Перший тайм провели непогано. Ми домінували. Могли долю матчу вирішити ще до перерви: забили два м'ячі у ворота суперника, а могли й більше. Та чогось не вистачило. В другій половині гри наші футболісти всією командою відійшли в оборону. Можливо, хотіли втримати переможний рахунок, хоча у перерві я їм сказав, що починаємо гру за рахунку 0:0. Але вони сіли в оборону, давши простір і час гравцям «Шахтаря». Ми припустилися багатьох помилок. Тепер уважно розбиратимемо всі епізоди.
Крім центрального поєдинку, в Києві в рамках тридцятого туру відбулося ще сім зустрічей. Головне питання, яке було відкритим, стосувалося другого невдахи, що мав залишити вищий дивізіон. Як виявилось, слідом за ужгородським «Закарпаттям» Вищу лігу чемпіонату України полишає луцька «Волинь», котра в заключному поєдинку зіграла внічию з сімферопольською «Таврією». Відразу три команди — «Кривбас», ФК «Харків» і «Волинь» після тридцятого туру набрали по 33 очки. Утім, за однакової кількості перемог у «Кривбаса» та «Харкова» виявилась кращою різниця забитих і пропущених м'ячів, ніж у «Волині». Виконав своє завдання і дніпропетровський «Дніпро», який фінішував на шостій сходинці і потрапив до розіграшу Кубка Інтертото.

Результати всіх матчів тридцятого туру:
«Динамо» — «Шахтар» — 2:2
Голи: Шацьких 10, Мілевський 21, Чигринський 53, Жадсон 66
«Металіст» — ФК «Харків» — 1:0
Гол: Бабич 73
«Дніпро» — «Кривбас» — 1:0
Гол: Корніленко 63
«Волинь» — «Таврія» — 0:0
«Чорноморець» — «Металург» З — 0:0
«Металург» — «Арсенал» — 2:2
Голи: Косирін 70, Черніков 53 автогол — Окодува 45, 63
«Ворскла» — «Сталь» — 1:0
Гол: Лікіою 64
«Іллічівець» — «Закарпаття» — 2:0
Голи: Кривошеєнко 48, Гай 80 — з пенальті.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРШИЙ РАУНД ВИГРАЛА ІСПАНІЯ
  • ...НАБЛИЖАЛИ І ЗМОГЛИ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».