Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПЕКІН: У ПОШУКАХ СИРОВИНИ
Голова КНР Ху Цзіньтао здійснив візит в Африку, де шукав сировину і роздавав гроші. Щоб утримати високий темп розвитку економіки, Китай за будь-яку ціну потребує нових джерел постачання нафти. Ху Цзіньтао поїхав з цього питання спочатку до Саудівської Аравії, а потім в Африку. На «чорному континенті» він відвідав Марокко, Нігерію і Кенію. Усюди його приймали з відкритими обіймами, і не лише тому, що його країна готова викласти мільярди доларів на підтримку африканців.

Згідно з ухваленими Пекіном на початку року «принципами мирного співіснування» китайська влада не має жодних застережень щодо співпраці з диктаторськими режимами, яких в Африці є досить, та ба, більше, ніж демократичних. Це дратує Вашингтон, бо така стратегія Китаю, означає безпосередню протидію американській політиці просування демократії і захисту прав людини. Навіть найбільш суперечливих африканських лідерів, як, наприклад, президента Зімбабве Роберта Мугабе, приймають у Пекіні з великими почестями, тож вони можуть упевнено розраховувати на фінансову підтримку Китаю. А для президента Того, однієї з найбідніших країн світу, китайці збудували в столиці країни Ломе президентський палац, подібного до якого не мають лідери значно заможніших держав. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, президент Фавре Гнассінга відсвяткував новосілля в приміщенні, що складається з 40 офісів, банкетних залів і салонів. На відкритті будівлі, ціна якої залишилась невідомою, китайський посол пообіцяв спорудити й ще будинок чи то палац для парламенту.
Через вето Пекіна в Раді Безпеки ООН не вдалось запровадити санкції проти режиму в Судані. Здається, КНР у найближчому майбутньому не змінить своєї позиції, бо хоче в майбутньому уникнути можливої ізоляції через диктаторський характер власної системи влади.
Про справжні, реальні підсумки візиту голови Ху китайці намагаються говорити якнайменше. Проте деякі суттєві результати стали відомими. Так, наприклад, у Саудівській Аравії підписано договір про будівництво в Китаї нафтопереробного заводу вартістю 5,2 мільярда доларів, яке здійснюватиме «Sabic», найбільш успішний нафтовий концерн світу. «Sinopec», китайський нафтовий монополіст, у свою чергу візьметься до експлуатації нафтових родовищ у саудівській пустелі. Уже нині Саудівське королівство є найбільшим постачальником нафти до Китаю.
У Марокко Ху намагався переконати своїх партнерів у доцільності будівництва гігантського порту в Танжері, безпосередньо над Гібралтарською протокою. Цей комплекс, за задумом, має стати форпостом для посилення експансії китайського експорту в Західну Європу й США. Китайці вважають, що величезна інвестиція має сприйматись як певна компенсація втрат марокканських виробників текстилю за останні роки, яких вони зазнали через проникнення на їхні традиційні європейські ринки дешевих китайських виробів.
У Кенії китайський лідер заявив, про великі інвестиції в будівництво доріг й електрифікацію сільської місцевості. За це Ху сподівається отримати привілейований доступ до ще не досить розвіданих кенійських родовищ нафти. А в Нігерії китайці вже домоглись 45% участі в концерні, який експлуатуватиме морські родовища нафти на узбережжі.
І хоча за останні п'ять років китайська торгівля з Африкою збільшилась у п'ять разів і досягла обсягів у 40 мільярдів доларів, експерти не сумніваються, що це лише початок.

Данило ДАНИЛЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПАМ'ЯТНИК ЖЕРТВАМ КОМУНІЗМУ ПОСТАНЕ
  • НАТО ГОТУЄ УКРАЇНУ ДО ІСПИТУ
  • СКАНДАЛИ НИЩАТЬ АВТОРИТЕТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».