Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
РОМАН СТОРОЖЕВ:«РИНОК ГАЗУ МАЄ БУТИ ПРОЗОРИМ»
Не все гаразд у газовому секторі України? Інакше з якого дива раптом політики та можновладці почали говорити про можливу лібералізацію газового ринку? Швидше за все система, яка вибудовувалася роками під «політичну» ціну на російський ресурс, стала давати збій, і керівники держави почали шукати можливості уникнути катастрофи. Говорять навіть про ймовірну реструктуризацію й розділення НАК «Нафтогаз України» та передачу головних функцій забезпечення споживачів газу до рук незалежних газотрейдерів. Чим обернеться лібералізація ринку для України та чи зможуть приватні продавці «блакитного» палива виконати свої функції за нових умов, ми поцікавились у президента Асоціації «Газові трейдери України» Романа Сторожева.

— Романе Івановичу, чи готові Ви взяти на себе відповідальність за увесь ринок газу?
— Якщо так станеться, то нічого страшного не відбудеться. Навіть за умови реструктуризації та розділення «Нафтогазу України» СП «Укргазенерго» залишиться працювати на ринку. Враховуючи, що воно володіє 2/3 українського балансу газу, основна відповідальність покладатиметься саме на цю структуру. На жаль, поки що ми, незалежні газові трейдери, не маємо прямого доступу до закордонних постачальників і не можемо купувати «блакитне» паливо напряму. Будемо чекати на лібералізацію експорту газу з Росії, що раз і назавжди вирішить наші проблеми із забезпечення балансу палива для України. Тоді справді з’явиться можливість для повної лібералізації внутрішнього ринку нашої держави й основними гравцями на ньому станемо ми. А щодо побоювань з приводу спроможності незалежних трейдерів забезпечити споживачів газом... Насправді з цим ніяких проблем немає. Члени нашої Асоціації здатні за необхідності взяти в банках будь-який кредит під будь-який необхідний обсяг газу і виконати свої зобов’язання перед партнерами. Знаєте, є така аксіома — ринок все відрегулює. Якщо є попит, завжди з’явиться пропозиція. Якщо в тих трейдерів, що вже є, не вистачатиме часу чи фізичної можливості цілком задовольнити попит, виникнуть нові структури з постачання газу... Усе буде гаразд.
— Тобто Ви вважаєте, що реструктуризація та розділення «НАК «Нафтогаз України» стане позитивним кроком?
— Ідея демонополізувати газовий ринок України, без сумніву, є позитивною. Але просте розділення й розпродаж державної компанії без додаткових заходів загрожує нестабільністю та кризами на газовому ринку. Такі речі не робляться в один момент. Це має бути поступовий, чітко спланований процес, коли функції забезпечення країни газом будуть поступово передаватися від однієї компанії до великої кількості незалежних газових трейдерів. Демонополізація, безперечно, потрібна, але вона не повинна бути шоковою терапією для держави. І як перший крок ми вважаємо за необхідне ліквідувати перехресне субсидування. Ідеться, насамперед, про розділення бухгалтерії монополіста НАК «Нафтогаз України» за видами діяльності, що не дозволить компенсувати збитки однієї підгалузі за рахунок прибутків іншої. Таким чином, компанії доведеться здійснювати політику, спрямовану на самоокупність і прибутковість окремих галузей, що піде на користь усьому енергетичному сектору країни.
— А чи під силу нашій економіці лібералізація газового ринку, що, по суті, означатиме вільне ціноутворення?
— Насамперед треба розуміти, що наші внутрішні ціни на газ безпосередньо залежать від світових. І українська економіка вже сплачує світову ціну. Тому суть лібералізації полягатиме не так у зміні ціни, як у нових правилах гри, що запанують на газовому ринку. Зважте на те, що будь-яка монополія є консервативною, вона не здатна гнучко реагувати на зміну кон’юнктури, не має стимулів для розвитку. Вільний ринок, навпаки, характеризується швидкою реакцією на будь-які зміни. А в сучасному світі час, як ви знаєте, — це реальні гроші, що втрачаються через будь-яке зволікання. Конкурентний ринок — це не тільки боротьба за споживача за рахунок меншої ціни та якіснішого обслуговування, це ще й поява короткострокових та середньострокових контрактів, ширше залучення до газового сектора банків, страхових компаній, а також розвиток фінансового ринку газу, на якому відбуватиметься торгівля фінансовими контрактами. У майбутньому це означатиме, по суті, появу в Україні повноцінної фондової та фінансової біржі, яка візьме свій початок якраз з лібералізації ринку газу. Таким чином, економіка отримає потужний імпульс для власного розвитку.
— Чи не призведе лібералізація до повної втрати державою контролю над цією стратегічною галуззю?
— Звісно, ні. По-перше, у власності держави неодмінно має залишитися газотранспортна система. Це є головним важелем впливу на ринок та контролю над ним. По-друге, НКРЕ — Національну комісію регулювання електроенергетики України ніхто ліквідовувати не збирається, а всі її рішення є обов’язковими для виконання суб’єктами ринку. І ми вважаємо, що існування контрольних державних органів є необхідним для нормального функціонування газового ринку. Більше того, на наше переконання, нині контроль з боку держави є недостатнім. В Україні зовсім немає достовірного обліку транспортування, споживання енергоресурсів та оплати за них, внаслідок чого товарні потоки ніяк не корелюються з грошовими. Тому ми вважаємо за необхідне впровадити єдиний державний механізм моніторингу ринку енергоресурсів, який зробив би торгові операції прозорими, а інформацію про них — публічно доступною.
— Як відомо, НКРЕ збирається поквартально підвищувати ціни на газ для населення. Чи не є це ціною лібералізації?
— Подібні кроки НКРЕ не пов’язані з цим, адже лібералізація не завжди означає підвищення ціни. Навпаки, частіше за все вона означає її зниження. Ініціативи НКРЕ продиктовані елементарним здоровим глуздом та прагненням врятувати НАК «Нафтогаз України» — основного платника податків до бюджету — від банкрутства. Усі ці роки «Нафтогаз» зазнавав мільярдних збитків від дешевої реалізації газу населенню та комунальній сфері, перекриваючи їх прибутками від продажу газу для промисловості та реекспорту. Тепер, після підвищення ціни на російський газ, держава не може дозволити собі розкіш продавати «блакитне» паливо у збиток. Поступово ціна на газ для населення та промисловості буде вирівнюватися. Пізніше, звичайно, процес лібералізації матиме вплив на тарифи для населення, але не тепер.

Микола ШЕВЧЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • БЕЗПЕЧНА ПРАЦЯ — ГІДНА ПРАЦЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».