Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
УВЕСЬ СВІТ ЗГАДАВ ЧОРНОБИЛЬ...
Папа Римський Бенедикт XVI, виступаючи з нагоди річниці аварії на Чорнобильській АЕС, закликав світових лідерів використовувати будь-які види енергії, у тому числі ядерну, винятково у мирних цілях і на благо людства. Він також сказав, що молиться за душі загиблих через Чорнобильську катастрофу, а також за тих, хто страждає від її наслідків і донині.

А Жовтневу площу Мінська, де мала намір зібратися на мітинг білоруська опозиція з нагоди 20-річчя Чорнобиля, було заблоковано міліцією. Крім того, тимчасово закрили всі автобусні зупинки і станції метро. Опозиціонери планували провести акцію «Чорнобильський шлях». Влада попервах санкціонувала мітинг, однак відвела інше місце для нього.
Та без прикрих інцидентів не обійшлось. Троє українців були затримані під час ходи. За даними голови «Студентського братства» Олега Яценка, серед заарештованих є неповнолітній. Проте через деякий час наших співвітчизників відпустили. Білоруські правоохоронні органи інцидент не коментують.
У Москві на Червоній площі міліція припинила несанкціоновану акцію активістів руху «Грінпіс», присвячену 20-й річниці аварії. Правоохоронці затримали 13 «грінпісівців» і кількох журналістів. Пізніше працівників медіа відпустили. Активісти «Грінпісу» прикували себе до ґрат храму Василя Блаженного. На них були майки з написом «Ні — чорнобилям!».
Згадати наслідки техногенної катастрофи і зробити висновки на майбутнє намагалися і в Німеччині. Організація «Грінпіс» установила в центрі Берліна жалобний дзвін. Із моменту, коли сталася вночі аварія, і до сьомої вечора дзвін нагадував країні про трагедію.
До 20-ї річниці Чорнобиля парламент Японії провів спеціальне засідання, в якому взяли участь провідні наукові та громадські діячі світу. Україну тут представляв письменник, дипломат Юрій Щербак.
Міжнародна агенція з атомної енергії також вшанувала пам'ять жертв Чорнобильської трагедії. У своїй заяві генеральний директор МАГАТЕ Мохаммед аль-Барадеї зазначив, що Чорнобиль є нагадуванням про потребу колективного підходу до ядерної безпеки. Проте «Грінпіс» розкритикував звіт організації, в якому йдеться лише про чотири тисячі загиблих від Чорнобильської катастрофи по всьому світу. «Зелені» разом із іншими організаціями з охорони довкілля стверджують: реальна кількість жертв перевищує 200 тисяч.
також у паперовій версії читайте:
  • У НЕПАЛІ ПРИПИНЕНО БОЙОВІ ДІЇ
  • СЕКРЕТНІ В'ЯЗНИЦІ ЦРУ: СКАНДАЛ НЕ ВЩУХАЄ
  • ІРАН ВОЮВАТИМЕ ЗІ США?
  • ХАМАС ПЛАНУВАВ СЕРІЮ НАПАДІВ?
  • «ПТАШИНИЙ ГРИП» ТАКИ МОЖЕ МУТУВАТИ
  • ТЕРАКТИ У ЄГИПТІ: ПОДРОБИЦІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».