Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
«СУДНИЙ ДЕНЬ» ДЛЯ ГУБЕРНАТОРІВ
Учорашнє засідання Кабінету Міністрів було, так би мовити, анонсоване давно. У політикумі небезпідставно твердили — йтиметься про кадровий «землетрус» щодо керівників облдержадміністрацій. На момент підготовки номера газети до друку офіційної інформації щодо наслідків засідання КМ не було. Втім, події розгорталися так.

Керівники областей, котрі допустили системні прорахунки у своїй роботі, мають не виправдовуватися, а подати заяви про звільнення. З такою вимогою звернувся до них Прем'єр-міністр Юрій Єхануров на початку засідання. «Я звертаюсь до тих, хто хоче виправдовуватися, краще не марнуйте часу, а пишіть заяви. Від усіх інших я очікую фахової оцінки ситуації й пропозицій щодо її поліпшення»,— заявив він.
Говорячи про соціально-економічний розвиток у першому кварталі нинішнього року, глава уряду наголосив, що під час запровадження в дію політичної реформи та виборів до Верховної Ради уряду вдалося зберегти стабільність в країні й отримати ознаки сталого соціально-економічного зростання. Виконано квартальний план із надходжень до загального фонду держбюджету і забезпечено фінансування загальнодержавних витрат у запланованих обсягах, за квартал валовий внутрішній продукт збільшився на 2,4 відсотка, а показники інфляції утримуються в межах, передбачених державним бюджетом.
Водночас, констатуючи наявні проблеми, пан Єхануров акцентував, що з початку року Україна почала перехід до світових цін на імпортний природний газ, який уряд має намір провести з найменшими втратами для суб'єктів господарювання і громадян. Пріоритетами тут є енергозберігання, розширення видобутку власного палива, диверсифікація джерел постачання в Україну нафти і газу, скорочення потреби в природному газі за рахунок технологічного оновлення. «До кінця року енергоспоживання має скоротитися на 10 відсотків»,— зазначив він. Другим пріоритетом є оздоровлення системи формування внутрішніх цін на товари і послуги. «Нині вона деформована через перехресне субсидіювання, необґрунтовані пільги на енергоносії для деяких категорій споживачів і взаємну
заборгованість»,— сказав Юрій Єхануров.
Ще одним виміром ефективної державної політики ціноутворення Прем'єр назвав забезпечення безперебійного функціонування товарних ринків. До речі, негативні показники з усіх напрямів глава уряду поставив у вину керівникам на місцях. «Аналіз ситуації показує, що дехто з керівників органів виконавчої влади відверто нехтує своїми обов'язками. Через їхню недбалість зросли споживчі ціни»,— заявив Прем'єр.
Юрій Єхануров навів факти зниження показників у деяких регіонах, які свідчать, на його думку, про створення неналежних умов для розвитку низки галузей. Так, у семи регіонах (проти чотирьох торік) зафіксовано зниження промислового виробництва, в шести — зменшилися обсяги виробництва продукції сільського господарства, а рівень офіційно зареєстрованого безробіття в 17 регіонах перевищує середній показник у країні.
Пріоритетними напрямами розвитку АПК для чинного уряду є підтримання фермерських господарств і прискорення інвентаризації земель, зазначив Прем'єр. «Ми бачимо два пріоритети: дієву підтримку фермерських господарств, а також прискорення процесу інвентаризації земель і видавання державних актів на право власності земельними ділянками»,— сказав він.
Юрій Єхануров наголосив, що досі уряду доводиться втручатися у питання координації сільськогосподарських компаній. «Цьогорічні весняно-польові роботи розпочалися на два тижні пізніше, що вимагає проведення їх у більш стислі терміни. Якщо південні області закінчили посів ранніх зернових і зернобобових, то в західному та північному регіонах посіяно лише третину площ»,— поінформував глава уряду.
На думку пана Єханурова, провальною залишається ситуація з посівом цукрових буряків, яких наразі посіяно лише четверту частину від запланованого, що в 2,5 раза менше, ніж торік. «При цьому уряд у повному обсязі й своєчасно виконав свої зобов'язання щодо виділення коштів із державного бюджету для підтримки виробництва продукції рослинництва, а це — 520 мільйонів гривень»,— зауважив Прем'єр, знову ж таки поклавши вину за невиконання планових показників на місцеві органи влади.
Державні підприємства мають припинити витрачати кошти на непрофільні види діяльності, заявив Прем'єр-міністр. «У контексті підготовки фінансових планів на цей рік я хочу звернутися до деяких керівників державних підприємств і компаній з пропозицією припинити розмови про скрутне становище через бюджетне донорство і перейти до режиму жорсткої економії. Керівників, які не в змозі приборкати свої апетити, ми посадимо на фінансову дієту»,— сказав глава уряду.
Говорячи про діяльність підприємств державного сектора, Юрій Єхануров наголосив на необхідності перегляду підходів у цій сфері, стверджуючи, що торік вони у сукупності не виконали завдання з надходжень до державного бюджету, не виправдавши, таким чином, основної мети свого фінансування. «Цьогоріч ситуація повторюється, і до Мінфіну надійшли неузгодженими фінансові плани близько 40 відсотків господарюючих суб'єктів. Ми вже бачимо можливу мінімізацію доходів»,— заявив Прем'єр.
Що стосується наповнення бюджетів, наголосив Юрій Єхануров, то основним резервом соціально-економічного зростання уряд бачить наведення порядку у сфері податкової й бюджетної дисципліни. При цьому, незважаючи на виконання плану доходів загального фонду держбюджету, за словами Прем'єра, на місцях недоотримано з податку на прибуток підприємств 969 мільйонів гривень, ввізного мита — 141 мільйон, вивізного — 206 мільйонів, рентної плати за нафту та газовий конденсат — 253 мільйони. Уряд має намір активно боротися з використанням деякими підприємствами схем ухилення від сплати податків, підсумував керівник Кабміну.
Юрій Єхануров підкреслив, що в першому кварталі 11 регіонів не забезпечили надходжень у повному обсязі до загального фонду держбюджету, а 17 регіонів допустили зростання заборгованості до бюджетів усіх рівнів.
«Після розширеного засідання уряду, на якому підіб'ють підсумки соціально-економічного розвитку країни в першому кварталі в регіональному розрізі, голови облдержадміністрацій матимуть серйозну розмову в Секретаріаті Президента», заявив Прем'єр-міністр.
також у паперовій версії читайте:
  • ПАРТІЯ РЕГІОНІВ АНОНСУВАЛА АКТИВНІ ДІЇ ЩОДО КОАЛІЦІЇ
  • СЕСІЯ ПАРЛАМЕНТУ ПОВИННА ПОЧАТИСЯ НЕ ПІЗНІШЕ 27 ТРАВНЯ
  • НОВИЙ ПАРЛАМЕНТ: ГРЯДЕ БИТВА ЗА ЦЕНТРАЛЬНІ СТІЛЬЦІ?
  • ТОЖ ЧИЯ МОВА ПОТЕРПАЄ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».