Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ГРВІ ЛІПШЕ ПОПЕРЕДИТИ, НІЖ ЛІКУВАТИ
НЕХТУВАННЯ НЕСЛАДНИМИ АЗАМИ ПРОФІЛАКТИКИ ГРВІ МОЖЕ ОБЕРНУТИСЯ ТЯЖКИМИ УСКЛАДНЕННЯМИ
Навесні погода мінлива, тож значно зростає ймовірність застудних недуг, з'являється нежить, кашель. Спеціалісти застерігають: гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ) — не дріб'язкова хвороба, як здається на перший погляд. Небезпеку становить не так захворювання верхніх дихальних шляхів вірусного походження, як можливі ускладнення внутрішніх органів (запалення легень, міокардит), центральної (менінгіт, енцефаліт, мієліт) і периферичної (полірадикулоневрит, поліневрит тощо) нервових систем.

Про те, чому людський організм напровесні такий чутливий до інфекцій дихальних шляхів і як найкраще їм запобігти, інформує керівник Київського міського реабілітаційного центру нейроінфекцій, доктор медичних наук Олег Ярош.

Із чого починати профілактику ГРВІ?
До чинників, які призводять до гострих респіраторних вірусних інфекцій, належать усі чинники, що послаблюють стан імунної системи людського організму. Провідну роль у цьому відіграє психоемоційний чинник.
За частих стресових ситуацій і тривалого психо-емоційного перевантаження у корі головного мозку розвиваються процеси охоронного гальмування і з часом нервова система виснажується та формується церебрастенічний симптомокомплекс. Послабленню імунорегуляторних механізмів сприяють переохолодження, недосипання, порушення режиму харчування, невиправдані дієти, зловживання алкоголем, приймання імунодепресантів, загострення хронічних соматичних недуг тощо. В результаті люди стають уразливими до вірусної інфекції, що постійно циркулює в людській популяції. Водночас унаслідок ослаблення імунного нагляду активізуються вірусні інфекції, які завжди є в людському організмі й перебувають у латентному стані.
Профілактика ГРВІ передбачає три основні напрями. Передовсім увесь комплекс загальнооздоровчих заходів: заняття фізкультурою, дозовані фізичні навантаження, водні процедури, масаж, прогулянки на свіжому повітрі, позитивні емоції, яскраві враження, улюблені заняття (хобі). Одним із основних у профілактиці ГРВІ є повноцінне збалансоване харчування. Третім напрямом у запобіганні сезонним захворюванням є спеціальні профілактичні заходи: приймання вітамінно-мінеральних комплексів, імунокоректорів, індукторів ендогенного інтерферону. Їх добір обумовлюється особливостями імунітету людини.

Секрети вітамінно- мінеральних комплексів
За будь-якого типу імунітету (ослабленого чи навіть збалансованого) для профілактики ГРВІ корисно поповнювати свій щоденний раціон вітамінами й мінералами у вигляді вітамінно-мінеральних комплексів. Однією з особливостей вітамінів є їх антиоксидантні властивості (антиоксиданти — речовини, що зв'язують в організмі агресивні сполуки, так звані вільні радикали, які можуть призвести до серйозних уражень клітинних мембран різних органів і мікросудин). Це стосується найперше вітаміну С (аскорбінової кислоти), бетакаротину (провітаміну А) та вітаміну Е. Однак саме аскорбінка виділяється з-поміж них яскраво вираженими антиоксидантними, імунокоригуючими й противірусними властивостями. Не слід вважати, що для профілактики ГРВІ достатньо обмежитись лише вживанням вітамінів. Дія вітамінів на організм буде набагато потужнішою у разі їх споживання разом із макро- та мікроелементами.
Звичайно, дари природи можуть певною мірою поповнити дефіцит цих компонентів. Однак не слід забувати і того, що нині спостерігається збідненість ґрунтів на мінеральні речовини, а це означає, що продукти харчування не можуть повною мірою забезпечувати ними людський організм. З огляду на це, вживання вітамінно-мінеральних комплексів є виправданою і необхідною передумовою для запобігання ГРВІ.
Сучасні аптеки пропонують великий асортимент цих комплексів. Тому важливо вміти дібрати його правильно з огляду на кількісний вміст, дозу й збалансованість елементів і вітамінів, що входять до складу комплексу.
Із макроелементів, з точки зору біологічної активності, важливими є кальцій (Са), калій (К) і магній (Mg). Кальцій забезпечує міцність кісткової тканини, нервово-м'язову провідність, функціонування клітин головного мозку, синтез гормонів паращитоподібної залози. Кальцій і магній разом із калієм регулюють повноцінну діяльність серцевого м'яза, як і роботу м'язової системи загалом.
До найважливіших мікроелементів належать марганець (Mn), мідь (Cu), цинк (Zn), залізо (Fe), селен (Se). Найбільше значення у формуванні повноцінної імунної системи відіграють цинк і марганець.
У вітамінно-мінеральному комплексі мають бути і ультрамікроелементи. Так слідові дози кобальта (Co) незамінні у процесах кровотворення. Ультрамікроелементи потрібні для формування повноцінних ензимів — ферментних систем, які беруть активну участь у всіх біохімічних процесах організму: синтезі білків, жирів, вуглеводів, гормонів, процесах травлення, клітинного дихання, кровотворення тощо.

Особливості профілактики ГРВІ у групах ризику
Велику увагу на профілактику гострих респіраторних вірусних інфекцій слід звертати особам, котрі входять до груп ризику. До них слід віднести дітей, осіб похилого віку і тих, що брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, деякі інші категорії населення з ослабленим механізмом імунного захисту, а також тих, хто працює у великих колективах (дитячих садках, школах тощо). У такому разі недостатньо обмежуватися лише прийомом вітамінно-мінеральних комплексів. До них слід додавати ще й деякі імунокоректори.
Зараз існує великий перелік імунокоректорів рослинного походження, серед яких найвідомішим є екстракт ехінацеї пурпурової. Нещодавно з'явився такий вітчизняний засіб, як протефлазид, виготовлений на основі екстрактів диких злаків. Екстракт ехінацеї та протефлазид діють на клітинну ланку імунної системи, посилюючи функціональну активність й вирівнюючи баланс між деякими субпопуляціями Т-лімфоцитів. Зазвичай екстракт ехінацеї пурпурової рекомендується вживати лише коротким курсом (до двох тижнів) із обов'язковою перервою між прийомами, щоб не виснажити імунної системи.
Якщо у людини є схильність до застудних захворювань, то перш ніж обирати імунокоректор, їй доцільно зробити імунограму й з'ясувати, яка саме ланка імунної системи найбільш розбалансована. Це дасть змогу точніше дібрати імунокоригуюче лікування.
Ефективним за дією і доступним за ціною є вітчизняний препарат амізон.

Деякі аспекти лікування ГРВІ
Неабияку загрозу для людей з ослабленим імунітетом становить перехресне інфікування. Як відомо, віруси набувають агресивності саме тоді, коли сіються багаторазово від людини до людини. В організмі людини, котра має певний штам вірусної інфекції, циркулюють специфічні антитіла проти нього. Однак прикрість полягає у тому, що під час інфікування від оточуючих іншими антигенними штамами, існуючі антитіла неспроможні знешкодити новий вид інфекції, а на вироблення специфічних антитіл необхідний час у межах до двох тижнів. За такої ситуації людина може занедужати на іншу ГРВІ.
Якщо людина вже хвора, крім вітамінно-мінеральних комплексів, їй слід застосовувати (за призначенням фахівця) індуктори ендогенного інтерферону або препарати інтерферонового ряду. За легкого перебігу хвороби можна обмежитись закапуванням інтерферону по дві-три краплі у кожну ніздрю кілька разів на добу. За важкого перебігу ГРВІ з явищами інтоксикації внутрішньом'язово призначають лаферон або циклоферон. За обов'язкового дотримання постільного режиму, вживання значної кількості рідини з додаванням малини, ожини, лимону, обліпихи таке лікування є вельми ефективним.

Чи слід збивати температуру за вірусних захворювань?
Захисною реакцією людського організму під час захворювання на ГРВІ є підвищення температури тіла. Так організм намагається позбутися вірусів, які, заполонивши його, продовжують розмножуватися. Суттєво пришвидшується перебіг усіх біохімічних та імунологічних реакцій, обмінних процесів загалом. Підвищується синтез інтерферону, зростає вироблення специфічних антитіл, зростає рухливість лімфоцитів, їх фагоцитарна активність, завдяки чому значно пришвидшуються процеси блокування подальшої реплікації вірусів, їх інактивація та виведення з організму.
Отже, підвищення температури тіла в межах до 39°С з медичної точки зору є корисною компенсаторно-захисною реакцією організму, спрямованою на якнайшвидше подолання вірусної інфекції. Ось чому знижувати температуру тіла при ГРВІ, якщо вона не перевищує 39°С,— недоцільно і навіть шкідливо, бо це може значно затягнути процес одужання. Більше того, такі нерозважливі дії сприяють пригніченню синтезу інтерферону й поширенню вірусної інфекції з проривом гістогематичних бар'єрів і виникненню різних ускладнень (пневмонії, міокардиту, отиту, менінгіту, енцефаліту тощо).
Водночас, якщо температура тіла перевищує 39°С, то вона переходить межі компенсаторної реакції, корисної для організму, і перетворюється у пошкоджувальний чинник. Так, під час перевищення рівня температури 42°С починаються процеси незворотного руйнування білків, що може призвести у деяких випадках до летального кінця. Ось чому ознайомлення широкого кола громадян з інформацією про ГРВІ є необхідною передумовою для профілактики й успішного лікування «застудних недуг».

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕПРЕСІЯ ПЕРЕДАЄТЬСЯ В СПАДОК
  • ХРОНІЧНЕ НЕДОСИПАННЯ НЕБЕЗПЕЧНЕ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я
  • ПИВО КОРИСНІШЕ ЗА КОКА-КОЛУ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».