Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
БАСКЕТБОЛЬНА НОСТАЛЬГІЯ
Спостерігаючи за першістю України з будь-якого виду спорту, іноді відчувається певна ностальгія за недалеким минулим. Знову хочеться побачити суперечку хокейного «Сокола» з московськими ЦСКА чи «Динамо» або протистояння в регбі київського «Авіатора» з командою військово-повітряної академії з підмосковного Моніно. Не вистачає футбольних матчів столичного «Динамо» з московським «Спартаком» чи донецького «Шахтаря» з тбіліським «Динамо» та, звісно, з'ясовування баскетбольних відносин між «Будівельником» і вільнюським «Жальгірісом» або російським ЦСКА.

На щастя, ніхто не прагне реанімувати СРСР у тому вигляді, в якому він існував, але було б непогано відновити спортивні відносини. Якщо у футболі це нереально, то, скажімо, в хокеї або баскетболі проводити пострадянський чемпіонат цілком можливо.
Нещодавно в Києві завершився баскетбольний «Фінал чотирьох». На одній з прес-конференцій віце-президент Федерації баскетболу України та президент баскетбольного клубу «Київ» Олександр Волков повідомив сенсаційну новину. Нині розпочалися переговори про проведення турніру за участю найкращих клубів України, Росії та Прибалтики. З одного боку, це фантастика, а з іншого — ідея має право на життя. До речі, схожі змагання відбуваються у Європі. Є Адріатична ліга, в якій грають команди чотирьох республік колишньої Югославії. Це на тлі того, що навіть сьогодні відносини між сербами та хорватами не назвеш безхмарними. Так само існує Балтійська баскетбольна ліга, в якій виступають представники Прибалтики. Напевно, Україна є найбільш зацікавленою стороною. Її ігровий та фінансовий рівень не поступається провідним командам пострадянського простору. Про це заявив Олександр Волков: «Українські клуби справді готові до цього. Переконаний, що три наші команди вже сьогодні мають змогу брати участь у таких змаганнях (вочевидь, Олександр Анатолійович має на увазі БК «Київ», маріупольський «Азовмаш» і южненський «Хімік»).
Дніпропетровський «Дніпро», який посідає четверту сходинку в турнірній таблиці, орендує Палац спорту на шість тисяч глядачів. У планах дніпрян — придбати трьох-чотирьох іноземних баскетболістів: двох американців, можливо, двох європейців. У них є амбіції долучитися до боротьби за медалі. Готові й латвійці, котрі хочуть створити потужну команду в Ризі. Після чемпіонату світу з хокею новозбудований двадцятитисячний Палац спорту обслуговуватиме також баскетбольні поєдинки. Крім того, в Латвії вже є потужна команда «Вентспілс». Команда з Естонії планує посилитися, втім їй бракує відповідного фінансування. У Росії є сім-вісім команд серйозного рівня».
Щодо формату змагань, то новостворена Ліга має замінити національні першості. «Ліга пострадянського простору не буде схожою на єврокубки, а замінить внутрішні чемпіонати своїх країн. Зараз тривають переговори стосовно представництва держав у єврокубках. Один із варіантів передбачає участь у європейських змаганнях команд, які посядуть найвищі місця в Лізі. Тобто команда, яка має найкращі показники в Лізі серед українських клубів, представлятиме нашу державу в єврокубках», — зазначив Олександр Волков. Утім, у ідеї ліквідувати національні чемпіонати знайдеться чимало супротивників. Це цілком природно, бо де, скажімо, і на якому рівні змагатимуться команди, які через певні обставини не потраплять до нової Ліги? Нині існує багато перешкод для ймовірних баскетбольних дуелей між клубами Києва й Москви, Санкт-Петербурга та Риги, Маріуполя і Каунаса, але головні з них — дві. Перша — амбітність спортивних керівників країн-учасниць. Росіяни мають один із найпотужніших чемпіонатів не тільки на пострадянському просторі, а й у Європі, тож у них власна думка про турнір. Та з іншого боку, будь-які амбіції можна вгамувати задля глядачів, тому цю проблему цілком до снаги вирішити. «Литва має власне бачення, а Росія — своє. Без участі цих двох країн у Лізі ідея позбавлена сенсу. Через суперечності Литви й Росії задум забуксував. Як завжди, Росія прагне керувати. Цей факт непокоїть литовців. Вони хочуть уникнути домінування росіян. Повторюю, коли Росія порозуміється з Литвою, ідею нової Ліги можна буде реалізувати. До вирішення головних питань ми повернемось після «Фіналу чотирьох» Євроліги ULEB, який відбудеться в Празі. Цілком реально, що нова Ліга стартуватиме через рік. Хоча в цьому питанні ніхто не може дати гарантії», — зазначив президент БК «Київ».
Щодо другої головної проблеми, то, за словами пана Волкова, в Конституції Литви записано, що клуби цієї держави не можуть брати участь у турнірах, де змагаються лише команди з колишнього СРСР. Отже, потрібно шукати вихід. Звісно, можна запросити потужний польський, болгарський або фінський клуб. Однак чи знайдеться така команда, яка знехтує власним чемпіонатом і гратиме в невідомому турнірі? Адже, як було сказано, потрібно буде відмовитись від участі в національній першості. Є ще один варіант, який виглядає оптимальним, — запросити «Маккабі» з Тель-Авіва. Для одного з провідних клубів Європи внутрішня першість — фарс, адже конкурентів для столичного ізраїльського клубу там не існує. Недаремно свого часу «Маккабі» грав у Адріатичній лізі. Участь представників цієї країни значно підвищить рівень змагань. Якщо всі проблеми вирішити, виникне таке питання: що буде з командами, які не належать до числа обраних? Можливо, їм слід створювати іншу Лігу? На це Олександр Волков відповідає: «Українські команди, які не потраплять до Ліги, матимуть мотивацію розвивати власну інфраструктуру, посилюватись та в перспективі долучитися до змагань найкращих. Пригадуєте, в Радянському Союзі була Вища ліга, Перша ліга. Всі команди мали шанс потрапити до найвищого дивізіону. Ніколи не вдасться зробити так, аби усі 12 клубів, які нині виступають у першості України, були одного рівня. Це — нереально. Для цього потрібні кошти, потенціал. А так ми розділимо професійні та напівпрофесійні команди. Ця проблема існує не лише в Україні. Росія і Литва теж відчувають її».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ВОЛОДИМИР ЗОЛОТАРЬОВ: «ВОЛОДИМИР КЛИЧКО ЩЕ НЕ СКАЗАВ СВОГО ОСТАННЬОГО СЛОВА »
  • ОДИН ГОЛ НА ДВА ПІВФІНАЛИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».