Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ВЕСНА ІДЕ, КРАСУ НЕСЕ
«Прокидаюся вранці, приймаю душ, потім підходжу до дзеркала, а там... вони, мої проблеми: веснянкуватий ніс, обвітрене обличчя, неестетичний целюліт — неприємна «апельсинова шкірка»...»

Навесні так міркує багато жінок, адже після холодів дуже хочеться мати привабливий вигляд та виразні форми. Як цього досягти, розповідає лікар-косметолог Олена Мойсеєва.
— Передусім порадьте нашим читачкам, як правильно доглядати за шкірою обличчя, щоб вона мала здоровий та привабливий вигляд?
— Догляд за шкірою обличчя складається з чотирьох етапів: умивання, очищення, тонізування, а також зволоження — вранці, умивання, очищення й живлення — ввечері перед сном.
— Яким засобам для вмивання варто віддати перевагу — милу чи гелю?
— Якщо ви хочете мати красиву й здорову шкіру, від мила краще відмовитися взагалі, тому що воно її олужнює. У нормі рH (кислотно-лужний баланс) шкіри має бути слабкокислим (близько 5,5). За лужного середовища шкіра втрачає свої антибактерицидні властивості, що значно полегшує проникнення крізь неї бактерій. Лужне середовище може спровокувати й інші неприємні зміни на обличчі — розширюються пори, лущиться епідерміс. Тому для догляду за масною чи чутливою шкірою найліпше користуватися спеціальними гелями, а для вмивання сухої — очисними кремами або молочком (у цьому випадку процеси вмивання й очищення будуть сполучені).
— У народних порадниках є рекомендація 1–2 рази на тиждень робити очищення шкіри обличчя за допомогою мильної піни, солі й соди. Чи й справді це є корисним для шкіри?
— Застосування солі для очищення шкіри обличчя може дати гарний результат, головне тут — не перестаратися й не травмувати шкіри. Для досягнення більшого ефекту я б порадила змішувати сіль з вершками, звичайно, якщо шкіра їх нормально переносить. А от із застосуванням соди я не згодна. Сода змінює кислотно-лужний баланс шкіри у бік лужного середовища, а це їй шкодить.
— А як правильно тонізувати шкіру?
— Тонізуючи шкіру, ми відновлюємо втрачений при умиванні кислотно-лужний баланс, заспокоюємо її. Для догляду за шкірою обличчя категорично забороняється використовувати косметичні засоби (лосьйони, тоніки тощо), які містять спирт. Спирт сушить шкіру й чинить настільки шкідливу дію, що після його застосування вже практично неможливо цілковито відновити шкіру, яка постраждала.
— Як же варто зволожувати шкіру?
— Зволоженню шкіри дерматологи та косметологи останнім часом надають великого значення. Насамперед зазначу, що не слід купувати зволожувальні (денні) креми бездумно, орієнтуючись на оформлення чи косметичний запах, тому що є різниця між зволоженням різних типів шкіри.
Для сухої шкіри рекомендується застосовувати креми, що містять велику кількість жирів. Використовувані в косметології жири мають здатність утворювати на поверхні шкіри спеціальну плівку, яка утримує в шкірі вологу. Для зволоження масної шкіри останнім часом віддають перевагу не кремам, а гелям, що роблять шкіру здоровішою й водночас не залишають на обличчі небажаного блиску. Для зволоження чутливої шкіри пропонуються особливі креми.
— Вибираючи живильні (нічні) креми, теж варто зважати на тип шкіри?
— Звичайно.
— А що робити з такою проблемою, як виступання кровоносних судин на шкірі обличчя?
— Проблема розоцеї останнім часом стала особливо актуальною. Зовні вона проявляється рожево-багряною сіткою на обличчі, що складається з кровоносних судин і капілярів, які проступають на його поверхні. І з віком ця проблема ще більше загострюється. Провокативними факторами для загострення розоцеї є зміна сезонів, холодна чи, навпаки, сонячна погода.
При такій проблемі категорично забороняється робити процедури, що розпарюють шкіру обличчя, наприклад, парові ванночки, користуватися лосьйонами, які містять спирт.
— Що може спричинити виникнення розоцеї?
— Збільшення кількості випадків захворюваності на розоцею головним чином пов'язане з екологічним фактором і деякими захворюваннями. Приміром, дуже часто розоцея є зовнішнім проявом вегетосудинної дистонії.
— Багатьом завдає неприємностей «апельсинова шкірка». Як з нею боротися?
— Целюліт — проблема неоднозначна. Ми говоримо про целюліт переважно тоді, коли вже помічаємо яскраві зовнішні прояви. Але найчастіше в основі виникнення цієї проблеми є гормональні зміни в організмі. Приклад: дівчинці 15—16 років, а в неї вже целюліт. Це свідчить про різкий гормональний стрибок, що відбувся в організмі. Але появу целюліту можуть спровокувати не тільки статеві гормони, а й деякі інші, тож є сенс говорити про порушення обміну речовин в організмі в цілому.
— Ця неприємність буває тільки в жінок чи й у чоловіків теж?
— Целюліт — це переважно прояв особливостей жіночого організму. У чоловіків він теж буває, але набагато рідше і зовсім не в тих місцях, що в жінок. У прекрасної статі він локалізується на зовнішніх поверхнях стегон і сідницях, у сильної — на животі й талії. Такі відмінності зумовлені гормонально й залежать від особливостей жирової клітковини.
— Які вади харчування можуть спровокувати виникнення целюліту?
— Розбалансована дієта, уживання великої кількості харчових концентратів, які є в складі супів, бульйонів і т. д., копченостей, вуглеводів (цукру, здобних булочок, цукерок) негативно позначається і на стані шкіри, і на жировій клітковині.
Погано відбиватися на стані тургору шкіри (її пружності та еластичності) можуть і дієти. Часто дівчатка вживають тільки знежирені продукти, але це безглуздо. Жир — енергетично місткий продукт, він необхідний для побудови всіх клітин людського організму. Дефіцит жиру теж негативно впливає на стан шкіри, оскільки в такому випадку організм починає використовувати резерви інших тканин.
— Чи є медичні методи усунення целюліту?
— Цьому слугують певні процедури, масаж, мезотерапія. У комплексі це дає прекрасний ефект, але не завжди. Далі багато що залежить від самої людини: вона мусить стежити за своєю формою, підтримувати її. Можна, звичайно, це робити, періодично звертаючись по допомогу до лікаря.
— Яка ж профілактика виникнення цієї проблеми?
— Щоб не допустити целюліту, потрібно вести здоровий спосіб життя, більше рухатися, раціонально харчуватися (віддавати перевагу натуральним продуктам, а не сурогатам, концентратам, рафінованій їжі), потрібно вживати достатню кількість клітковини, вітамінів. Сприятливо впливають на стан шкіри і водні процедури, особливо корисним є контрастний душ.
— Нині косметична промисловість пропонує великий вибір антицелюлітних кремів, мила, що містить екстракти водоростей. Що Ви як фахівець можете сказати про їхню ефективність у боротьбі з целюлітом?
— Креми, безумовно, ефектні, але тільки на самісінькому поверхневому рівні. Антицелюлітний крем особливо добре використовувати після контрастного душу чи під час масажу спеціальними масажерами.
Спеціальне мило чи гель добрі тим, що підтримують у шкірі достатній рівень вологи, утворюють на її поверхні захисну плівку й у такий спосіб запобігають її пересиханню.
— Людське тіло може трохи втратити свою принадність і тоді, коли його вага є надмірною. Які сучасні ефективні засоби вирішення цього питання застосовуються в медицині?
— Поряд з дотриманням визначеної дієти (це робиться строго індивідуально, відповідно до особистих смаків пацієнта) добрі результати дає метод ендермопії — вакуумно-роликовий масаж тіла. Він активізує лімфовідтік й пришвидшує обмінні процеси на периферії, у тому числі в шкірному покриві й жировій клітковині.
Ендермопію доцільно чергувати з курсами мезотерапії. Мезотерапія не дуже приємна, але досить ефективна. Суть цього методу полягає в здійсненні в проблемні місця (зовнішні чи внутрішні поверхні стегон, колін тощо) безлічі маленьких поверхневих ін'єкцій, які сприяють процесові розщеплення жирових відкладень.
Для пацієнтів, що мають варикозне розширення вен і, відповідно, дуже тендітні капіляри, рекомендовано пресотерапію. При цьому кінцівки поміщають у спеціальний мішкоподібний пристрій, у якому створюються хвилеподібні перепади тиску. Результатом такого впливу є теж поліпшення лімфовідтоку в проблемній зоні.
Дбайте про себе, любі жінки, бо ви того варті!

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • НИНІ КРИТЕРІЙ ЄДИНИЙ — ВІТАМІННИЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».