Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КОМПАС СПОЖИВАЧА
ЯК НАС ОШУКУЮТЬ У СУПЕРМАРКЕТАХ
Замість стихійних базарів і ринків у містах з'являються сучасні супермаркети. Приміром, в Івано-Франківську за останні кілька років до послуг споживачів гостинно відчинила двері мережа продуктових магазинів торгових марок «Велес», «Фаворит», «Сільпо», «Велика кишеня», «Оазис», «Вопак», невдовзі відкриється «Арсен».

Банан за 80 гривень
Кожен, хто бодай кілька разів на тиждень щось купляє в крамницях, на ринках, певен, підтвердить, що йому не тільки продавали недоброякісні й підроблені товари, але й часто-густо немилосердно обраховували.

Які ж «технології» обманювання використовують касири і як уберегти свій гаманець від подібних посягань?
Як правило, порушення є в усіх мережевих крамницях. Але якщо виявити прострочені, неякісні або підроблені товари доволі просто, то потрапити в число обрахованих вдається не кожному покупцеві — здебільшого ми цього не помічаємо.
Якось приніс додому сумку продуктів з улюбленого мною супермаркету й перевірив чек — за кілограмову в'язку бананів пробито 80 гривень. Повернувшись у магазин, поскаржився менеджерові, який подивився в комп'ютер і припустив: «Замість бананів вам випадково пробили кіло мигдалю — бачите, код бананів від нього відрізняється всього на одну цифру». Якби мені продали кілограм мигдалевих горіхів за ціною бананів, я, може, і не заперечував би, але чомусь у магазинах такого не буває.
— Касир дуже добре знає коди й набирає, залежно від ситуації, код дорожчого або дешевшого товару,— розповідає керівник одного з мережевих магазинів.— Якщо пробиває більшу суму — ошукує покупця. Якщо меншу — діє в змові з покупцем й оббирає магазин.
Чим довший чек, тим більша ймовірність, що вас ошукали. Ось що розповіла моя сусідка:
— Люди найчастіше виявляють, що їх обдурили, тільки вдома, коли перевіряють чек. Недавно, наприклад, пішла в «Гурман», де мені касир вибила на чеку житні сухарики й сірники, яких я не брала, позаяк не вживаю всілякої «хімії», а сірниками не користуюся, бо не курю, до газової плити маю електрозапальничку. Гроші повернули, але проблема в тому, що в гіпермаркетах на зразок «Гурмана» люди купують продукти на тиждень, тож чеки — метрові, перевірити, чи відповідає вміст візка тому, що пробито на чеку, практично неможливо, не відходячи від каси.
Зізнаюся читачам, хоч це й неприємно, ошукали в згаданому супермаркеті й автора цих рядків. Шкода було не так тої десятки, хоч і вона на дорозі не валяється, а було морально кепсько, що тебе обвели круг пальця, як недотепу. Можу лише тішитися тим, що нещодавно, після лише місячної роботи, супермаркет «Гурман» «наказав довго жити» — його закрили.

Упаковка за ціною делікатесу
Одурюють покупців не тільки касири. Зважуючи шматочок сьомги або осетрину разом з підкладкою пінопласту, яка важить 8–10 г, продавці відпускають вам цю підкладку за ціною делікатесу. Якщо товар фасується централізовано, що практикують у багатьох торговельних мережах, ошуканими виявляються практично всі покупці. Приміром, розфасовуючи продукти, використовують товсту плівку. Здавалося б, грами, а за місяць набігають центнери.
Не варто втрачати пильності і в інших гіпермаркетах. Адже тамтешня обстановка сприяє здійсненню спонтанних покупок (а чим довший чек, тим простіше обрахувати), і тому що через стовпотворіння біля кас створюється нервозна атмосфера, що спрощує «роботу» касирам і продавцям, які однаково успішно ошукують і покупців, і господарів.

Обід за рахунок закладу
За даними ритейлерів (профільних продавців), обсяг крадіжок у супермаркетах становить близько 3% обороту. Причому велику їх частину (до 60%) здійснюють самі працівники магазинів.
Найпоширеніший спосіб, яким послуговуються касири,— це «обнулювання» позицій в чеку до того, як він вибитий. Касир оголошує покупцеві суму, дає здачу, потім видаляє відомості про проданий товар, а відтак виносить його з магазину або споживає на місці. До речі, не раз доводилося спостерігати, що в продавців відмінний апетит: вони постійно смакують булочками, шоколадками, сосисками, глазурованими сирками, запиваючи їх соком або колою. Зрозуміло, цей почастунок переважно за рахунок закладу, точніше товар цей вони просто крадуть. Адміністрація магазинів підраховує збитки за порожньою упаковкою, яку підбирає по всьому торговому залу. Сумки продавців перевіряють, самих їх обшукують на виході, за ними стежать системи відеоспостереження. Але засікти злодіїв дуже важко, особливо якщо вони діють у змові з покупцями. Найстрашніше, коли
касир працює з компаньйоном. Схема така: покупець набирає повен візок, а касир пробиває тільки шоколадку, а платню бере за увесь придбаний товар. Потім вони ділять поживу. Таку операцію злочинці повторюють неодноразово, магазин зазнає збитків, що незрівнянні зі збитками через крадіжки, скоєні покупцями.
Якщо директорам невеликих магазинів добре відомо, який саме — магазинний чи принесений з дому — сирок їсть на обід персонал, та й недостачу відшкодовувати доведеться тим, хто продає, то в
гіпермаркетах «затрати виробництва» відшкодовуються за рахунок підвищення цін. У результаті знову ж таки потерпають покупці.

Що робити, щоб вас не обрахували
Ходіть по торговій залі з калькулятором і підраховуйте вартість куплених товарів. Якщо сума не збігається з пробитою — розбирайтеся, не відходячи від каси, не звертаючи уваги на довжелезну чергу. При зважуванні продуктів уважно дивіться на вагу або хоч би удавайте. Коли касир називає суму покупок, перепитуйте: скільки-скільки? — друга відповідь часто не збігається з першою. Якщо є сумніви, що ви переплатили, не соромтеся попросити перерахувати: тепер це є абсолютно нормальним явищем. Купуючи декілька товарів одного найменування, будьте особливо уважні: при введенні коду вручну вірогідність обраховування різко зростає. Тож успіху вам під час мандрів по крамницях, бережіть себе і свої гроші.

Іван ДМИТРІВ, Івано-Франківськ
також у паперовій версії читайте:
  • ВІДПУСТКА У КРЕДИТ
  • ШТРИХОВІ КОДИ КРАЇН, ЩО ВИГОТОВЛЯЮТЬ ЧИ ПРОДАЮТЬ ПРОДУКЦІЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».