Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ІРАН ЗНОВУ ЗАКЛИКАЮТЬ ДО КОНСЕНСУСУ
У Москві вирішуватимуть, як подолати кризу навколо іранської ядерної програми. У зустрічі п’яти держав — постійних членів Ради Безпеки ООН — візьмуть участь представники інших країн, які теж мають право накласти вето на деякі питання, що стосуються міжнародної політики. Нагадаємо: днями в Ірані заявлено, що в країні вдалося збагатити уран. Це стало викликом РБ ООН, яка вимагала від Тегерана дотримуватися мораторію на всі операції, пов’язані зі збагаченням цієї речовини. Самі ж іранці запевняють, що їхня ядерна програма має суто мирний характер, тому вони не збираються від неї відмовлятися.

Тим часом країна розширює потужності з виробництва ядерного палива. Про це йдеться в доповіді, опублікованій Інститутом наук і міжнародної безпеки в США. Автори документа — директор інституту Девід Олбрайт та колишній ядерний інспектор ООН Піл Бреннан. Учені, проаналізувавши супутникові знімки ядерних заводів в Ісфагані і Натанце, дійшли висновку: на першому підприємстві виробляється газ гексафторид, необхідний для збагачення урану на об’єкті в Натанце. На фото зафіксовано новий вхід у тунель недалеко від заводу в Ісфагані й будівельні роботи в Натанце. Крім цього, серія супутникових знімків, датованих 2002 роком дає підстави припустити, що підземні об’єкти пізніше були сховані під сміттям, бетоном й іншими матеріалами, аби їх не побачили інспектори МАГАТЕ. Отже, «нові входи до тунелю свідчать або про новий підземний об’єкт, або про розширення вже наявного»,— вважають автори звіту. На думку фахівців, Іран не припиняє будівництва в Натанце. «Там знаходяться дві головні потужності: завод з розширення ядерного циклу й завод із збагачення палива». Експерти прогнозують: потужності цього об’єкта у наступні рік-два будуть збільшені до тисячі центрифуг. Проте й цієї кількості буде замало, щоб виробляти уран для створення ядерної зброї. «Для цього потрібно близько трьох тисяч центрифуг і 10 років для розширення виробництва, на що Іран поки що не здатен,— зазначили науковці.
також у паперовій версії читайте:
  • ВЕНЕСУЕЛА: МАСОВА ВТЕЧА З В’ЯЗНИЦІ
  • У БАКУ СУДЯТЬ БОЙОВИКІВ «АЛЬ-КАЇДИ»
  • ТЕРАКТ У ТЕЛЬ-АВІВІ: ІЗРАЇЛЬ У СТАНІ ВІЙНИ
  • У НЕПАЛІ СТРІЛЯЮТЬ
  • В ІРАКУ ЗНОВУ БОЇ
  • ТРАГЕДІЯ В МЕКСИЦІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».