Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЧАД: У ПЕРЕДЧУТТІ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ВІЙНИ
Одна з найбідніших країн світу — Чад пережила заколот. Група повстанців відчайдушно й зухвало намагалась усунути від влади президента Ідриса Дебі, який править державою вже 16 років.

Заколотники вийшли на вулиці Нджамени, столиці цієї африканської країни. Влада й життя президента опинились у неабиякій небезпеці.
Затята битва за місто тривала кілька годин. Перелякані городяни сховались по домівках і чекали, чим скінчаться події. Понад дахами їхніх, здебільшого убогих, будиночків пролітали ескадри гелікоптерів, а вулицями рухалися підрозділи бронетехніки й піхоти. Працівники американського посольства повідомили журналістам про артилерійський обстріл та стрілянину з автоматичної зброї.
Бунтівникам на короткий час вдалось захопити частину південно-східних передмість, але вони наразилися на організований опір урядових військ і через кілька годин боїв були відкинуті за межі міста. Головну ж колону представників з Об'єднаного фронту за демократичні зміни вдалось зупинити за 30 кілометрів від столиці. У боях загинуло 370 заколотників і 30 урядових військових.
Після гострих боїв президент Ідрис Дебі заявив, що він повністю опанував ситуацію, а вірні йому війська служби й безпеки контролюють стратегічно важливі центри країни.
Хоча Дебі й намагається здаватися спокійним і впевненим, але це нікого не переконує. Навряд чи він зможе виграти громадянську війну: експерти передрікають його швидке падіння. Те, що війська Об'єднаного фронту, чиї бази розміщені в східному прикордонному регіоні, пройшли всю країну, не зустрічаючи організованої відсічі, й за кілька днів подолали тисячу кілометрів, є красномовним свідченням слабкості влади. До того ж, як зазначає один з американських дипломатів, урядові війська затримали лише одну з п'яти колон антиурядових формувань.
Тому наступні спроби заколотників захопити владу є лише питанням часу. Турбуючись про безпеку своїх співробітників посольства та установи США, Канади, Франції й ООН розпочали евакуацію родин дипломатів та частини персоналу. Французькі спецпідрозділи на бронетранспортерах узяли під свій контроль аеропорт. У разі безпосередньої загрози 1,5 тисячі французьких громадян, які живуть у країні, будуть негайно вивезені з колишньої французької колонії. У Чаді постійно перебуває сильний французький військовий контингент — 1,2 тисячі воїнів і шість сучасних винищувачів. Поки що французи зберігають нейтралітет, але вони можуть і підтримати президента Дебі. До Чаду вже перекинуто додаткові французькі сили з Габону, а винищувачі контингенту завдали кілька попереджувальних пострілів у бік заколотників.
Метою повстанців є повалення президента, якого вони вважають «сатрапом і диктатором». Дебі звинувачують у придушенні опозиції, фаворизуванні власного клану й корупції. Заколотники хочуть зірвати заплановані на третє травня вибори, на яких чинний президент не має сильних суперників.
Місяць тому офіцери урядових військ, пов'язані з ОФДЗ, уже були здійснили невдалий переворот. Військові є чи не найбільш незадоволеною соціальною групою в країні. Тепер формуваннями бунтівників керують кілька найвідоміших чадських генералів, які відмовились виконувати накази президента.
Боротьба точиться не тільки за владу, а й за багаті родовища нафти, які експлуатуються з 2003 року. Підрозділи Об'єднаного фронту отримують допомогу у вигляді зброї, амуніції, пального та харчів із сусіднього Судану. Це — симетрична відповідь за допомогу з боку Чаду заколотникам, що воюють із суданським урядом у провінції Дарфур. Президент Дебі добре розуміє масштаб небезпеки, бо він сам прийшов до влади внаслідок військового заколоту.
Суданська влада присягається, що не має нічого спільного з бунтівниками й, у свою чергу, звинувачує Дебі в підтримці заколотників з Дарфуру. Там уже багато років триває жорстока війна, у якій загинуло понад 180 тисяч осіб. Президент Дебі висловив претензії міжнародній спільноті: вона заплющує очі на ситуацію в Дарфурі й напружені відносини між Суданом і Чадом. Він пригрозив ООН й Організації африканської єдності та визначив термін — до кінця червня — для вирішення проблеми сусідньої країни, інакше 200 тисяч біженців з Дарфуру будуть змушені покинути свої табори в Чаді.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ФРАНЦІЯ: ДО ПРЕЗИДЕНТА ЗВЕРТАТИМУТЬСЯ «МСЬЄ» ЧИ «МАДАМ»?
  • ТАЄМНА ІНФОРМАЦІЯ ЧИ КОМП'ЮТЕРНИЙ АКСЕСУАР?
  • ІММІГРАНТИ ЗМІНЮЮТЬ ОБЛИЧЧЯ США

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».