Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПРОТАСОВ НАБЛИЖАЄ «ЗОЛОТИЙ МАТЧ»
26-й тур чемпіонату України з футболу у вищій лізі завершився матчем у Києві між місцевим «Динамо» та дніпропетровським «Дніпром». Ще кілька років тому ця гра обов'язково отримала б статус центральної, оскільки обидві команди стабільно входили до числа лідерів чемпіонату. Однак настали інші часи: якщо «Динамо» бореться за чемпіонство з «Шахтарем» і нижче від другого місця не опуститься, то «Дніпро» мріє потрапити до першої вісімки і стартувати у Кубку Інтертото. Нинішній рівень суперників характеризував результат матчу першого кола, який відбувся у Дніпропетровську. Та зустріч закінчилась впевненою перемогою киян з рахунком 3:0.

Утім, у вболівальників «Дніпра» привід для оптимізму все ж був. Перед зимовою перервою команду очолив знаменитий у минулому футболіст Олег Протасов, котрий встиг себе зарекомендувати як кваліфікований тренер. У Дніпропетровськ він переїхав з Бухареста, де працював з місцевою «Стяуа». У румунський клуб, який є чинним чемпіоном країни, тренер перейшов улітку 2005 року, але взимку його залишив. Утім, Протасов зміг відзначитися — «Стяуа» під його керівництвом йшла серед лідерів чемпіонату, а також потрапила до весняної стадії Кубка УЄФА. У Румунії шкодували з приводу від'їзду українського фахівця. І все ж Протасов прагнув повернутися в Україну і очолити команду, де починав свою кар'єру гравця.
Після недільних поєдинків «Дніпро» посідав одинадцяте місце у турнірній таблиці, а «Динамо», як і раніше, було лідером чемпіонату, але за кількістю набраних очок з Києвом зрівнявся донецький «Шахтар». Тож перемога була потрібна як одній, так й іншій команді й поступатися ніхто з них не збирався.
Матч розпочався з атак господарів, на шостий хвилині вони створили перший небезпечний момент. Після навісу Реброва зі штрафного Мілевський скинув м'яч на Родольфо, і той завдав удар головою — голкіпер гостей Кернозенко у стрибку відбив м'яч, котрий летів під поперечину. Хоч як не дивно, але нічого більш небезпечного кияни протягом усього поєдинку не змогли створити. Вони володіли ініціативою, але гравці «Дніпра» грамотно оборонялися. На випад господарів гості відповіли швидкою контратакою, яку завершував Мелащенко, однак його удару забракло влучності. У свою чергу, «Динамо» не змогло реалізувати щонайменше з десяток штрафних у бік воріт дніпрян. Причому постійна навала на ворота Кернозенка не принесла підопічним Анатолія Дем'яненка результату у вигляді забитого м'яча.
Заключна сорокап'ятихвилинка гри знову розпочалась з підвищеної активності господарів. Зі штрафного поруч зі штангою пробивали Родольфо та Гавранчич. Вистоявши стартові хвилини, «Дніпро» практично вирівняв гру і вже сам почав загрожувати воротам Шовковського. На 64-й хвилині Мелащенко бив головою після передачі Радченка і потрапив прямо в руки Шовковському. За кілька хвилин непорозуміння у боротьбі за верховий м'яч між Родольфо та Шовковським ледь не призвело до взяття воріт «Динамо», коли бразилець перекинув м'яч через воротаря і шкіряна куля летіла у бік Мелащенка, але того випередив нападник киян Єщенко. Час спливав і більшість вболівальників, мабуть, сходилась на думці, що зустріч так і завершиться нульовою нічиєю, але насправді все не так сталось, як гадалось.
Ще у передматчевому інтерв'ю Олег Протасов говорив, що його футболісти не мають наміру закриватися в обороні: «Наша мета — не тільки досягти позитивного результату, а й показати своє справжнє обличчя». Якщо більшу частину матчу гості показували своє оборонне «обличчя», то на 86-й хвилині вони продемонстрували, що й з атакуючим у них усе гаразд. За дві хвилини до цього наставник «Дніпра» випустив на поле Костянтина Балабанова і, як виявилось, не прогадав. По суті, перший небезпечний момент у матчі біля воріт господарів завершився голом. Після штрафного у виконанні Назаренка відзначився Балабанов, котрий переправив м'яч у сітку після серії рикошетів у штрафному майданчику суперника. Не встигли динамівці відійти від удару і подумати, що їм потрібно робити, як той же Балабанов відправив їх у нокаут, результативно завершивши швидку контратаку гостей. Він на швидкості обійшов Ващука, вийшов наодинці з Шовковським і ударом у ближній кут воріт зробив рахунок 2:0 на користь своєї команди. Суддя додав до основного часу матчу ще три хвилини, але рахунок так і лишився без змін. Таким чином, біло-блакитні зазнали першої поразки у нинішній першості. У чемпіонаті тепер запанувало двовладдя: «Динамо» і донецький «Шахтар» мають у своєму активі по 67 очок і, якщо ця рівновага збережеться, то їм доведеться зіграти у «золотому матчі». «Дніпро» після цієї перемоги перемістився з одинадцятого місця на восьме.
Анатолій Дем'яненко, головний тренер «Динамо»:
— Я гадаю, що наші футболісти зіграли нижче від своїх можливостей. Ми знали, що «Дніпро» гратиме від оборони, але повільно переходили від оборони до атаки. Наші суперники встигали відходити до свого штрафного майданчика і перекривати всі можливі шляхи розвитку наших атакувальних дій. Звичайно, хлопці намагалися забити, але це — футбол. Вважаю, нам не вистачило в атаці гнучкості й хитрості. Оборонятися завжди легше, ніж створювати. Однак життя триває і треба тримати голову вище. Найголовніше, щоб хлопці не потрапили зараз у психологічну яму. Поговоримо з ними, пояснимо, що це — футбол, це — життя, і ніхто від подібних поразок не застрахований.
Олег Протасов, головний тренер «Дніпра»:
— Хочу привітати своїх хлопців із перемогою. Думаю, це — важлива перемога в їхній кар'єрі, оскільки обіграти «Динамо» у Києві, та ще й з рахунком 2:0 — велика справа і велике досягнення для моїх футболістів. Прогнозувати перемогу над таким суперником важко. Тим більше, що ми ще перебуваємо в стадії становлення. Так що їхати до Києва і при цьому заявляти, що ти виграєш — це було б несерйозно. Але ми з хлопцями домовились спробувати досягти максимального результату, перевірити свої здібності, адже завжди цікаво грати з сильним суперником. У таких поєдинках футболісти загартовуються. Не все сьогодні в нас виходило. З «Динамо» можна грати тільки на контратаках, тому що в складі цієї команди — футболісти високого класу. На щастя, дві наші контратаки завершились взяттям воріт.
— З огляду на результат цього матчу, чи зміняться плани команди на цей чемпіонат?
— Після програного матчу нас відправляють у першу лігу, після виграного — у Кубок УЄФА. Та на цьому етапі ми намагаємось налагодити свою гру, розібратися з проблемними позиціями, а очки порахуємо наприкінці сезону. Оскільки в «зону УЄФА» ми можемо потрапити лише теоретично, головною нашою метою є підсумкове восьме місце, що дає право виступати у Кубку Інтертото.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • СІМНАДЦЯТА ПЕРЕМОГА БІДЕНКА
  • ВИПАДКОВИЙ ПІВФІНАЛ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».