Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
НА ЧУЖОМУ ГОРІ НЕ ЗАРОБЛЯЮТЬ
Нині рак молочної залози стоїть на першому місці у світі серед злоякісних захворювань. Та, на жаль, жінки часто ставляться до свого здоров'я досить безтурботно й звертаються до мамолога вже тоді, коли недугу занедбано. Якщо на першій і другій стадіях хвороби є можливість видалити пухлину секторально, а то й уникнути хірургічного втручання, то вже на третій-четвертій стадіях пацієнтці повністю видаляють молочну залозу.
За інформацією Інституту онкології, кількість жінок, які перенесли мастектомію й потребують протезування, становить понад 115 тисяч. Щороку в Україні понад 16 тисяч жінок оперують з приводу раку молочної залози.

Це лише суха статистика, та за нею — долі жінок та їхніх родин. Онкологічне захворювання молочної залози виникає приблизно в однієї з десяти жінок. Фактори ризику — менопауза, часто — у тих пацієнток, які взагалі не народжували або ж першу дитину народили у віці старшому від 30 років. Значну роль відіграє й спадковість. Якщо в матері було онкологічне захворювання, те саме може статися й у доньки.
Що й казати, мастектомія — це страшний удар для кожної жінки, яка її перенесла. Тому дуже важливо на перших етапах після операції, щоб хтось на професійному рівні допоміг кожній «постраждалій».
У столиці України кілька років працюють заклади, які займаються протезуванням молочної залози. За ці роки спеціалісти підприємств повернули до повноцінного життя, додали віри й надії в майбутнє багатьом жінкам України. В одному з них познайомилась із Галиною Остапенко. Вона розповіла мені свою історію.
«Після операції я вже думала, що життя закінчилось. Мене нічого не цікавило, нікуди не хотілось виходити: здавалось, що всі одразу побачать мою ваду. Кілька років поспіль я носила замість однієї молочної залози мішечки із сипучими крупами. Тут, на протезно-ортопедичному підприємстві, мені підібрали хороший протез, взяли до уваги мою вагу. Я відчула себе ніби заново народженою».
У кожної з них своя історія, а наслідок один — мастектомія. І щоб він не став вироком, працює ціла армія спеціалістів. За законодавством України, кожна пацієнтка після мастектомії має право раз на 1,5 року безплатно отримати протез молочної залози та спеціальний бюстгальтер (з 2005 року — три бюстгальтери).
У післяопераційному періоді й подальшому житті для кожної жінки, окрім психолого-медичної реабілітації, дуже важливим є якісне протезування із застосуванням індивідуального підходу до кожної жінки згідно з її потребами і бажаннями. А жінка, звичайно ж, хоче мати білизну з натуральної тканини (а не синтетичну), протези різних форм відповідно до ваги та повноти (вони не повинні бути полегшені, оскільки це призводить до захворювання хребта).
Але схоже на те, що побажання жінок, які зробили мастектомію, будуть проігноровані в недалекому майбутньому. Проблема, з якою зіткнулася на сьогодні ця соціально незахищена верства населення, викладена в листі до міністра праці та соціальної політики І. Саханя та голови тендерного комітету Фонду соціального захисту інвалідів А. Шевцова.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ МІНІСТРУ ПРАЦІ І СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ І. Я. САХАНЮ
Шановний Іване Яковичу!
Коаліція неурядових організацій «Адвокація проти раку», до якої належать 23 регіональні організації України з кількістю членів понад 4000 осіб, від 2000 року захищає інтереси жінок, які перенесли мастектомію, відстоює їхнє право на якісне й гарантоване протезування молочної залози як складової частини післяопераційної реабілітації.
Ми дуже занепокоєні ситуацією, що склалася з тендером на закупівлю протезів молочної залози. На наш погляд, процедура конкурсу у формі відкритих торгів у соціальній сфері має хибний характер, бо на перший план висунуто тільки ціну виробів. У той же час поза увагою залишаються такі вкрай важливі фактори, як якість протезів та ліфів, якість протезування, досвід та кваліфікація працівників підприємства, а також право жінки на вибір ортопедичного підприємства, продукція якого задовольняє її потреби повною мірою.
Зважаючи на цінову політику європейських виробників на протези молочної залози та ліфи, у нас є великі сумніви щодо обґрунтованості ціни на комплекти протезів і ліфів німецької фірми «Амоена» (280 грн), яку виставило на тендер ТОВ «Баланда». Враховуючи наш багаторічний досвід у цій сфері, ми можемо впевнено стверджувати, що така ціна не може відповідати якісним виробам.
Ще більший подив викликає те, що ТОВ «Баланда», вийшовши на ринок ортопедичних послуг у 2005 році й забезпечивши протезами трохи більше, ніж 300 жінок, у 2006 році претендує на протезування майже 37 000 жінок (обсяги зростають більш як у 100 разів).
Якщо тендерний комітет підтримає сумнівну пропозицію ТОВ «Баланда», то хто відповідатиме за те, що жінки України не зможуть гарантовано отримати якісних протезів і ліфів протягом 2006 року? Навіщо вдаватися до експериментів з найбільш незахищеними й уразливими верствами населення — онкологічними хворими?
Наша коаліція «Адвокація проти раку» завжди підтримує стандарти якісного протезування й розвитку вітчизняного виробництва в Україні. На сьогодні в Україні є два вітчизняних підприємства, які досягли значних успіхів у виробництві протезів молочної залози та ліфів і випускають якісну продукцію, яку високо оцінюють жінки та медичні фахівці. Це — ортопедичний науково-виробничий реабілітаційний центр «Ортес» та акціонерне товариство «Ортодопомога».
Ми глибоко переконані, що розвиток вітчизняного виробництва є пріоритетним напрямом розвитку економіки України. Ми часто чуємо про необхідність захисту інтересів вітчизняного виробника, тож давайте його реально підтримаємо.
Ми сподіваємось, що Ви ухвалите зважене рішення щодо процедури закупівлі протезів молочної залози й оберете ту процедуру, за якої вітчизняні підприємства, що протягом багатьох років плідно працюють у цій складній галузі, отримають належні обсяги замовлень, й права жінок на якісне й гарантоване протезування будуть реалізовані.

З повагою — від коаліції неурядових організацій «Адвокація проти раку» голова правління БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї», член правління європейської коаліції проти раку «Європа Донна» Галина МАЙСТРУК

Не залишився осторонь наболілої проблеми й директор Інституту онкології АМН України професор Сергій Шалімов. Ось що він пише у своєму листі до міністра праці і соціальної політики І. Саханя.
«Шановний Іване Яковичу!
Вважаємо за необхідне висловити свою думку щодо тендеру по закупівлі протезів молочної залози, що нині проходить, а також вдосконалення підходів до протезування жінок після мастектомії.
Протезування молочної залози є індивідуальним технологічним процесом, який залежить від специфіки проведеної операції (повної чи часткової мастектомії, обсягів та форми видалених великого та малого пекторальних м'язів, лімфовузлів тощо ), а також анатомічних особливостей жінки.
Це зумовлює необхідність впровадження індивідуального підходу до протезування і наявності достатньо широкого асортименту протезів молочної залози, різних за формами, розмірами, повнотою та іншими індивідуальними характеристиками, а також модельного ряду ліфів для їх кріплення. Дуже важливим є професійна організація індивідуального процесу протезування, до якого входить індивідуальна підготовка пацієнтів до протезування; індивідуальні рекомендації лікаря по призначенню певного виду протезу з урахуванням розмірів та форм видаленої залози, проведення індивідуальних антропологічних замірів грудної клітки пацієнта; ведення індивідуальної картки протезування та індивідуального обліку пацієнта. Правильно і своєчасно проведене індивідуальне протезування дозволить уникнути різних медичних ускладнень та забезпечити нормальну якість життя жінки в післяопераційний період.
При закупівлі протезів молочної залози за державні кошти, на наш погляд, доцільно застосовувати ті процедури закупівлі, які б забезпечили реалізацію саме індивідуального протезування жінок та права жінки на вибір ортопедичного підприємства, що забезпечить протезування молочної залози».

P. S.
Від редакції.
Ми сподіваємося, що високі чиновники не залишаться «глухими» до проблем слабкої статі, що «потерпіла» від мастектомії, і допоможуть їм вирішити назрілі проблеми.

Валентина СКОРОПАДСЬКА, заслужений журналіст України
також у паперовій версії читайте:
  • «МИ З ЧОЛОВІКОМ НАРОДИЛИ...»
  • УСІ — НА МЕДОГЛЯД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».