Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
АМЕРИКАНЦІ ТАКИ ГОТУЮТЬСЯ ДО АТАКИ?
Незважаючи на те, що президент США Джордж Буш категорично заперечує ймовірність превентивного удару по Ірану, газета «Вашингтон пост» і журнал «Ньюйоркер» повідомили: Пентагон на повну потужність готує плани нападу на ядерні центри цієї країни. Видання стверджують, що Білий дім допускає можливість використання ядерних бомб для руйнування баз, укритих глибоко під землею.

Журналісти повідомили: в адміністрації Джорджа Буша міцніє переконання, що ядерні амбіції Ірану не вдасться зупинити лише дипломатичними засобами.
Один з близьких співробітників президента США сказав таке: «Буш вважає президента Ірану Ахмадінежада новим Гітлером, якому не можна дозволити розпалити чергову світову війну і якого треба зупинити, поки не пізно».
Інший високопоставлений анонімний чиновник заявив, що, на думку господаря Білого дому, жоден наступний президент, республіканець чи демократ, не наважиться закликати Іран до порядку. Тому за три роки, протягом яких Буш перебуватиме на посаді, він хоче вирішити проблему ядерної програми цієї країни.
І сам Джордж Буш, і віце-президент Дік Чейні, і державний секретар Кондоліза Райс багато разів говорили, що в справі Ірану «всі варіанти розвитку подій можливі». Тому повідомлення, що Пентагон працює над планом атаки, аж ніяк не є сенсацією, бо військові вирізняються тим, що мусять розробляти плани на всі можливі випадки.
За інформацією «Вашингтон пост» цю роботу прискорено, а штабісти зосереджені на виборі з-поміж двох варіантів: «хірургічний» удар по кількох найважливіших цілях або масована кампанія повітряних атак на кілька сотень об'єктів протягом кількох тижнів.
Разом з кількома ядерними установками ціллю повітряних атак мають стати заводи хімічної зброї, підприємства з виробництва ракет, бази іранської авіації й військово-морського флоту та Республіканської гвардії.
Репортер «Ньюйоркера» Сеймур Гірш пише про ці варіанти, але розкриває й зміст дискусії щодо застосування ядерних зарядів для знищення іранського центру переробки урану в Натанці.
У гігантському бункері на глибині кількох десятків метрів під землею, бетоном і скельним монолітом стоїть 50 тисяч центрифуг, тобто пристроїв для збагачення урану. Кілька місяців тому цю базу закрили для міжнародних інспекторів.
У Натанці можна отримувати уран, якого буде достатньо для створення 20 ядерних зарядів щороку. Американці знають, що бункер збудовано за зразками сховища під Москвою, у якому вище керівництво СРСР збиралося вціліти під час можливої ядерної війни. Його план іранцям передали росіяни.
За словами інформаторів Гірша, Білий дім вимагає, щоб аналітики у Вашингтоні не відкидали варіанта застосування тактичних ядерних зарядів для знищення бункера. Звичайна вибухівка, на думку більшості експертів, не гарантує ефективності атаки. Тактичні ядерні заряди — це невеликі вибухові пристрої, призначені для точних ударів по невеликих, але важких для знищення цілей.
Єдиною можливою альтернативою ядерного удару є висадка в Натанці американського спецназу й спроба знищення центру зсередини.
Гірш спеціалізується на журналістських розслідуваннях. Це він у 2004 році викрив знущання над в'язнями в Абу Грейбі. Інформацію репортер отримує з надійних джерел, хоча адміністрація Буша чимало його повідомлень заперечує.
Експерти, яких цитує преса, сумніваються в ефективності військового варіанта. Іран зробив висновки з успішного ізраїльського нападу на реактор «Осірак» у 1981 році, і свої ядерні установки розосередив всією країною. Багато об'єктів сховано глибоко під землею або в центрах міст. Тому навіть масована атака з повітря не дає жодної гарантії, що намічені об'єкти будуть знищені. І тоді щонайпізніше за 2–3 роки Іран повністю відновить виробництво атомної бомби.
Основна мета таких витоків інформації в пресу — налякати Тегеран. Іран має повірити, що США насправді готові застосувати силовий варіант вирішення проблеми, інакше Тегеран буде легковажити переговорам. Уже принаймні протягом року завдяки опору Росії і Китаю сторони не тільки не просунулись уперед на перемовах, а й відступили від раніше погодженого позитиву, коли Тегеран офіційно відновив роботи в Натанці, припинені два роки тому.
Це не єдині засоби тиску, які застосовує Вашингтон. Недавно адміністрація звернулась до Конгресу з проханням додатково виділити 75 мільйонів доларів на розширення радіомовлення на Іран та на стипендії для навчання іранської молоді за кордоном. Державний департамент збільшив чисельність персоналу посольств у країнах, які межують з Іраном, що є надійною ознакою активізації розвідувальної діяльності американців.
На думку аналітиків, атакувати Іран не можна, поки там перебувають американські війська, але обговорення воєнного варіанта втручання свідчить про стурбованість Вашингтона ситуацією.

Данило ДАНИЛЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ВИБОРИ ПО-ІТАЛІЙСЬКОМУ: 0,1% ПЕРЕМОГИ
  • НІМЕЦЬКІ ЕСДЕКИ ЗНОВУ БЕЗ КЕРМАНИЧА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».