Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПРЕЗИДЕНТ: ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ ЗАСВІДЧИЛИ ПЕРЕМОГУ ДЕМОКРАТІЇ
Президент України Віктор Ющенко вважає, що вибори до українського парламенту і місцевих органів влади в черговий раз засвідчили перемогу демократії. Таку думку він висловив на вчорашній прес-конференції в Києві.

За його словами, підбиття підсумків виборів до парламенту нині є одним із найактуальніших питань. Ющенко наголосив, що проведення виборів на новій пропорційній основі, а також участь у них понад 40 політичних сил значно ускладнила це питання. «Але сьогодні важливо, що держава, влада впоралась»,— сказав він. Найголовнішим досягненням, на думку глави держави, є те, що українські виборці впевнені, що вибори пройшли чесно.
Президент відзначив, що рішення Європарламенту про початок переговорів із Україною щодо асоційованого членства в ЄС стало наслідком проведення в країні демократичних, чесних і вільних виборів до парламенту.
За його словами, «через рік закінчується дія угоди про співпрацю України і ЄС. І зараз надзвичайно відповідальний період для визначення формату співпраці з Євросоюзом. Нашою найвищою метою в майбутній угоді є закріплення принципу асоційованого членства України».
За словами Президента, високу оцінку парламентським виборам найперше поставило українське суспільство. Віктор Ющенко зазначив, що громадяни мали право вільно висловлювати свою позицію стосовно всіх політичних сил. «Високу оцінку проведенню виборів висловили й міжнародні спостерігачі. Проведення чесних і вільних виборів підтвердило прагнення української влади до зміцнення і просування демократії й свободи»,— наголосив він.
Президент вважає, що без серйозних проблем відбулося голосування вдома, за відкріпними талонами і на закордонних виборчих дільницях. Він нагадав, що під час президентських виборів-2004 удома голосували три мільйони громадян, а зараз — 700 тисяч. «Кількість закордонних виборчих дільниць відповідала кількості виборців. У Росії в 2006 році було створено сім дільниць, а 15 місяців тому їх було близько 700»,— сказав глава держави.
Президент заявив про неприпустимість шантажу з боку політичних сил щодо підсумків парламентських виборів. «Кожна скарга будь-якої політичної сили, що має юридичне обґрунтування, буде розглянута й врахована»,— заявив він, підкресливши, що «ніхто не буде байдужим до політичної сили, яка надасть факт фальсифікації». «Але шантаж, як це допускають деякі політичні сили,— неприпустимий»,— переконаний Віктор Ющенко.
Президент вважає великою помилкою Верховної Ради те, що прохідний бар'єр на парламентських виборах не було підвищено до п'яти відсотків.
За його словами, саме 3-відсотковий прохідний бар'єр став причиною того, що в парламентських виборах брала участь така велика кількість політичних партій, кожна з яких відчувала себе «наполеоном».
Президент також висловив своє обурення присутністю в списках партій людей «із сумнівним минулим». Він наголосив, що це свідчить про те, що новий парламент має скасувати депутатську недоторканність, оскільки більшість з таких осіб йшли туди, щоб уникнути правосуддя.
Віктор Ющенко розраховує на конструктивний діалог між коаліцією і опозицією у Верховній Раді.
«Вибори засвідчили, що на тлі вільної політичної конкуренції вперше з'явилась можливість налагодити конструктивний діалог між більшістю і опозицією»,— сказав він. Президент вважає найважливішим, аби «опозиція була в опозиції до влади, а не до держави».
За словами глави держави, коаліція і опозиція в своїй діяльності мають керуватися національними інтересами. «Це дозволить не тільки серйозно структурувати парламент, а й дати динаміку розвитку країни»,— підкреслив він.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАБОРОНЕНО ПУБЛІКУВАТИ РЕЗУЛЬТАТИ ВИБОРІВ
  • ГУБЕРНАТОР ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ: ЧИ У ВІДСТАВЦІ, ЧИ — НІ...
  • ЧИННИК ОПОЗИЦІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».