Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
КАТЕРИНА ЮЩЕНКО: «ВІДКРИТТЯ УКРАЇНСЬКОГО ЦЕНТРУ БОРОТЬБИ ЗІ СЛІПОТОЮ — ВИЗНАЧНА ПОДІЯ»
Найбільшою трагедією в родині є недуга дитини. А якщо це стосується хвороби очей, то страждання близьких стають ще більшими.
У нашій державі зареєстровано понад 500 дітей з ретинобластомою, щороку це захворювання діагностують у 20 дітей. Смертність від нього становить 47,3 відсотка, а в розвинутих країнах — менш як 30 відсотків. Число дітей до 14 років, що потерпають через хвороби ока та його придаткового апарату, постійно збільшується. У 2004 році ця цифра сягнула 89,5 на 1000 осіб дитячого населення, з них вперше виявлених випадків — половина. У 2005 році поширеність хвороб становила 90,4, а захворюваність 45,0 на кожну тисячу дітей.

Що й казати, статистика невтішна.
Нещодавно в Києві на базі Української дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» відкрито офтальмологічне відділення на 20 ліжок. На урочистій церемонії з цієї нагоди були присутні голова наглядової ради міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко, міністр охорони здоров'я України Юрій Поляченко, головний дитячий офтальмолог МОЗ України Сергій Риков, головний лікар Української спеціалізованої дитячої лікарні «Охматдит» Юрій Гладуш.
— Відкриття такого відділення,— сказав міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко,— перший етап роботи МОЗу та уряду для створення національного центру охорони здоров'я матері та дитини — високоспеціалізованого та високотехнологічного медичного закладу. У наших планах уже цьогоріч почали відпрацьовувати питання відповідного обладнання у Львові. Плануємо створювати подібні центри і в інших регіонах держави.
Головний дитячий офтальмолог МОЗ України, головний лікар Київського центру мікрохірургії ока Сергій Риков розповів, що згідно з програмою Всесвітньої організації охорони здоров'я «Боротьба зі сліпотою» поставлено завдання зменшити кількість дітей з вадами зору в нашій державі вдвічі до 2020 року.
— І я думаю, що це реально,— сказав Сергій Олександрович.— Наші спеціалісти — офтальмологи пройшли навчання в провідних клініках Європи та України. Обладнання, за допомогою якого проводяться діагностика та оперативне втручання, відповідає світовим вимогам. Я переконаний, що робота піде швидко й кількість хворих дітей відчутно зменшиться».
Сергій Риков додав, що кожна дитина країни може приїхати до цього Центру, де її оглянуть, а в разі потреби нададуть відповідну хірургічну допомогу.
— Це визначна подія — відкриття Українського центру боротьби зі сліпотою,— наголосила під час відкриття офтальмологічної лікарні голова наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна-3000» Катерина Ющенко.— Я сьогодні побачила сучасну апаратуру, висококваліфікованих спеціалістів, новітню діагностику та лікування. Ми дуже раді, що програма боротьби з сліпотою на державному рівні поєднується з роботою Фонду у межах програми «Від лікарні до лікарні».
Катерина Ющенко пообіцяла, що Фонд активно шукатиме партнерів для співпраці й допомоги у впровадженні нових технологій у сфері медицини. Адже дитяча сліпота та слабкозорість — основні причини очної інвалідності українських дітей, яка в структурі загальної дитячої інвалідності посідає четверте місце.
Рівень захворюваності та інвалідності через втрату чи зниження зору в дитячому віці свідчить про необхідність удосконалення сучасної діагностики та лікування дітей. На жаль, у більшості регіонів України матеріально-технічний та кадровий потенціал дитячої офтальмологічної служби не може забезпечити сучасного рівня надання медичної допомоги. Дітям необхідне своєчасне, безкоштовне, доступне для всіх висококваліфіковане обстеження та лікування.
На устаткування відділення й забезпечення його роботи в режимі сучасних медичних технологій з державного бюджету асигновано близько 1,5 млн гривень: на суму 1,2 млн гривень придбано сучасне обладнання для діагностики та хірургічного лікування дітей. Решту коштів витрачено на ремонт та придбання меблів для забезпечення комфортних умов перебування дітей у стаціонарі відділення.
Безперечно, нове обладнання та використання новітніх технологій лікування відтепер дозволять в Україні на високому сучасному рівні вирішувати проблеми діагностики та хірургічного лікування таких захворювань, як вроджена та набута катаракта, глаукома, косоокість тощо. Устаткування операційної дасть змогу проводити складні мікрохірургічні втручання на передньому та задньому відтинах ока. Велику увагу планується приділяти своєчасному виявленню та лікуванню злоякісних новоутворень очей.
Лікування на сучасному рівні дозволить суттєво знизити в нашій державі рівень дитячої сліпоти й інвалідності.
Катерина Ющенко передала до офтальмологічного відділення ікону й старовинний рушник з приватної колекції родини Ющенків, а від імені міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» відділення отримало дитячі книжки та іграшки.

Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • СІМ ПРИНЦИПІВ ЗДОРОВ’Я МИКОЛИ ЛЕВИЦЬКОГО
  • Міністерство охорони здоров’я України оголошує конкурс на заміщення вакантних посад

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».