Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НЕСТРИМНИЙ ГЕРХАРД ШРЕДЕР
Німецькі політологи і публіцисти майже одностайні в тому, що нинішня поведінка екс-канцлера Герхарда Шредера суперечить повазі до його колишньої посади й шкодить репутації Німеччини. Німці гніваються, та й росіяни особливого захоплення не виявляють.

Кількість посад екс-канцлера збільшується: до посад у швейцарському медійному концерні й радника в банку, додалось крісло голови наглядової ради спілки, яка прокладає газопровід по дну Балтійського моря, та керівництво інституцією, яка підтримуватиме добрі відносини між Москвою і Берліном.
Герхард Шредер хоче створити в Німеччині лобістську організацію, яка відстоюватиме інтереси Росії на Заході. Ця напівтаємна структура, за визначенням газети «Коммерсантъ», змальовуватиме позитивний образ Росії у німецьких медіа.
Установа, на чолі якої став Шредер, підтримуватиме спільні економічні проекти. Гроші на діяльність, за прогнозами Шредера, охоче даватимуть російські бізнесмени.
Про роботу структури Шредер вже розмовляв у Кремлі з російським президентом та його оточенням. Але опинившись під час останнього візиту до Москви перед журналістами, екс-канцлер почав спростовувати повідомлення російської преси. Він заперечив, що утворив рекламну чи PR-агенцію. Шредер переконував російську громадськість, що його наміром є створення німецько-російського аналітичного центру, який працюватиме задля поліпшення стратегічного партнерства двох країн. Колишній канцлер сподівається, що така установа не потребуватиме фінансової підтримки, а лише участі «освіченої частини німецького та російського суспільства».
Дивно, але офіційна Москва до намірів колишнього канцлера поставилася прохолодно, а російська опозиція — з обуренням. Заступник голови партії «Яблоко» Сергій Мітрохін в інтерв’ю тижневику «Фокус» заявив: «Це скандал, німці мають звинуватити Шредера в корупції. Путіну вдалось впіймати «велику рибу» й використовувати її як пропагандиста на службі Кремля».
Не менше обурилися й у Німеччині. «Такий лобістський центр мав би радше займатись демократизацією Росії, закликати до закінчення війни в Чечні та вільних виборів у Білорусі»,— вважає Клаудія Рот, лідер німецьких «зелених».
Проблема інституту — це ще один доказ того, що політична пенсія, на яку подався Герхард Шредер, має і матиме дуже бурхливий перебіг: ще в листопаді минулого року, на другий день після відставки уряду Шредер відмовився від крісла депутата й пристав на пропозицію стати радником голови швейцарського медійного гіганта «Рінгер».
У Німеччині цей вибір сприйняли з розумінням. Але коли в грудні виявилось, що колишній канцлер стане ще й керівником спостережної ради фірми «North European Gas Pipeline Compani», яка будує Північний газогін, Німеччину залихоманило. Отже, канцлер, який у ролі політика форсував проект будівництва цього газопроводу, тепер як пенсіонер втілюватиме проект у життя. Керівник ліберальної ВДП Гвідо Вестервелле одразу звинуватив Шредера в корупції.
Суд у Кельні за позовом адвокатів колишнього канцлера заборонив Вестервелле критикувати канцлера. На це берлінський політолог Варнфрід Деттлінг зауважив: «Ті, хто закидає Шредеру корупцію, мають незаперечні аргументи. Канцлер не повинен втручатись у такі справи. На жаль, на його поведінку ніхто не має впливу, навіть колишні колеги з СДПН».
Але й цього Шредеру здалось замало. Кілька днів тому мас-медіа повідомили, що колишній канцлер став радником в Інвестиційному банку Ротшильда, й у якому має допомагати експансії банку на ринки Центральної і Східної Європи, а також у Росію, Туреччину та Китай.
У вільний час Шредер обдаровує своєю присутністю різноманітні заходи. Недавно він був гостем конференції «Конклав-2006», яку організував журнал «Індія Тудей» («Індія сьогодні»), відзначав десяту річницю інвестиційного «Суперфонду» тощо.
На думку згадуваного політолога Деттлінга, «Шредер робить все, щоб увійти в історію, він переконаний, що крок за кроком наближається до мети. Проте журналісти й громадськість мають допомогти йому зрозуміти, що він заблукав».

Підготував Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • РОСІЯ ЗАБИРАЄ «ТРУБУ» В ЛУКАШЕНКА?
  • РОЗПЛАТА ЗА ФАЛЬШИВІ ЗВИНУВАЧЕННЯ
  • КОСОВСЬКИЙ ПРЕЦЕДЕНТ ЗНОВУ СТАЄ НЕБЕЗПЕЧНИМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».