Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
КРИМ ВКРИВСЯ НАМЕТАМИ. НЕ ТУРИСТИЧНИМИ...
ПОЛІТИЧНІ СИЛИ РІЗНОГО «ЗАБАРВЛЕННЯ» ОБ'ЄДНАЛИСЯ, АБИ ПРОТЕСТУВАТИ ПРОТИ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ВИБОРІВ
З ранку до ночі біля будинків Верховної Ради та Ради міністрів Криму б'ють барабани, гримлять порожні бочки, лунають пісні. Загалом на обох майданах — майже дві сотні різнобарвних наметів і безліч партійних прапорів. Так нині виглядає центр Сімферополя. Так вимагають «чесного перерахування» голосів 16 кримських політичних партій і блоків: блок «Не ТАК!», Соцпартія, Партія зелених, БЮТ, НДП, Компартія України, Компартія трудящих, партія «Реформи і порядок», НСНУ, Народний блок Литвина, Патріотична партія України, Національно-консервативна партія, ПНЕРУ, блок «Наш Крим», Кримськотатарський блок.

Сплеск викликано не стільки самими виборами, скільки нічим не виправданим затягуванням підрахунку голосів, що супроводжувалося безліччю порушень. Зовсім недавні опоненти, партії й блоки об'єдналися задля одного — змусити кримський виборчком перерахувати голоси виборців, не допустити фальсифікації. До речі, серед них як переможці, що подолали тривідсотковий бар'єр, так і ті, що нібито програли. Остаточних даних ще ніхто не знає. Є тільки попередні результати, схоже, «взяті зі стелі». Розклад поки такий. На виборах до парламенту автономії лідирує виборчий блок «За Януковича!», створений кримськими республіканськими організаціями Партії регіонів, партії «Російський блок» і Руською общиною Криму,— 31,6%, на другому місці — блок Куніцина з 8,53%, на третьому — партія «Союз» з 7,14%. За ними йдуть кримська крайова організація НРУ, за списком якої балотуються представники меджлісу кримськотатарського народу,— 6,97%, кримський блок Юлії Тимошенко та «Прозорої влади» — 6,43, КПУ — 5,93, блок Наталії Вітренко — 4,24, опозиційний блок «Не ТАК!» — 2,74, Народний блок Литвина — 2,35, партія НСНУ — 1,38, СПУ — 1,08%. За таким результатом блок «За Януковича!» отримує 45 із 100 місць у кримському парламенті, блок Куніцина — 12, партія «Союз» і НРУ — по 10, кримський БЮТ — 9, КПУ — 8 і блок Наталії Вітренко — 6 місць.
Однак партії та блоки одноголосно стверджують, що в них вкрали голоси. За словами в. о. голови Комітету виборців України в автономії Михайла Черемухіна, на момент голосування на півострові важко назвати дільницю, на якій би не було зафіксовано порушень. Слід зазначити, що в Криму з числа зареєстрованих 1 546 407 виборців взяли участь у виборах трохи більше 64 відсотків, тобто кожен третій не голосував. Вибори проходили на 1245 дільницях. Звідти результати волевиявлення кримчан мали б надходити до восьми окружних виборчих комісій, з них у Кримський виборчком і потім оприлюднюватися. На жаль, цей ланцюжок виявився розірваним.
З позицією широкого спектра політичних сил, що вдалися до протесту, не погоджується Партія регіонів та її «сателіти». Наступного дня після встановлення різнобарвних наметів на підходах до будинку Верховної Ради автономії, виросла й стіна синіх наметів партії-переможниці. «Ми захищаємо виборчком від невдоволення тих, хто програв»,— пояснювали її представники в супроводі осіб у козацьких одностроях.
Під натиском партій і блоків Кримський виборчком 30 березня зобов'язав районні та міські територіальні комісії провести перерахунок голосів. При цьому голова виборчкому Олексій Кондратенко уточнив: тільки там, де є для цього законні підстави. Це передбачалося зробити у триденний термін під контролем правоохоронців. Та ледь перерахунок почався в Сімферополі, де зафіксовано найбільше порушень, а також у Сімферопольському, Кіровському й Джанкойському районах, як було вжито контрзахід. Суддя Центрального районного суду Сімферополя О. Опанасюк за клопотанням представника Партії регіонів, КРО партії «Руський блок», КРО «За Януковича!» А. Гнєздилова 31 березня припинив чинність рішення виборчкому автономії й заборонив окружним виборчим комісіям робити повторний підрахунок голосів.
Прокурор Криму Віктор Шемчук відкрив низку кримінальних справ за фактами порушень виборчого законодавства, а також порушення конституційного права громадян обирати і бути обраними. Варто нагадати, що рішення Сімферопольського виборчкому зняти із виборів одного з лідерів виборчої кампанії на посаду міського голови Олександра Гресса було ухвалено після початку голосування і призвело до того, що ці вибори були визнані недійсними. Відкрито кримінальну справу за фактом загибелі новообраного голови селища Мирний Анатолія Симоненка. У ніч перед виборами, як ми розповідали, на нього було вчинено замах, із черепно-мозковою травмою в стані коми його було шпиталізовано, він, не приходячи до тями, помер, так і не довідавшись, що став селищним головою.
Постійний представник Президента України в Криму Володимир Куліш підписав розпорядження про створення на півострові надзвичайної тимчасової комісії з урегулювання політичної ситуації. Зокрема, її діяльність полягає в посиленні охорони громадського порядку, виборчих дільниць та місць збереження виборчої документації, а також у обов'язковому інформуванні громадськості про результати роботи.
Дивну позицію зайняла президія Верховної Ради автономії, серед членів якої чимало представників Партії регіонів. На своїй робочій нараді за участю керівників партій та блоків, що протестують, керівники кримського парламенту намагались умовити їх припинити акцію, називаючи її «тиском на виборчкоми». Після цього активність обох майданів тільки посилилась.
Як повідомляє прес-служба Президента України, Віктор Ющенко доручив генпрокуророві Олександрові Медведьку на місці вивчити ситуацію на півострові після виборів і вжити заходів відповідно до вимог законодавства. Проаналізувати ситуацію на місці він також доручив заступникові глави Секретаріату Президента Анатолію Матвієнку, котрий очолював кілька місяців кримський уряд і під тиском Верховної Ради республіки змушений був подати у відставку восени минулого року.
Наразі Крим нагадує розтривожений вулик, ситуація зайшла в глухий кут. Партії та блоки не мають наміру відступати. Все ближче посувається табір різнобарвних наметів до наметів «синіх» біля Верховної Ради АРК. Усе це може мати непередбачувані наслідки. Тим більше, що на цій самій площі кримські татари також установили близько двох десятків наметів, вимагаючи виділення земельних ділянок на Південнобережжі...

Віктор СТУС, Крим, фото автора
також у паперовій версії читайте:
  • ПІСЛЯ БІЙКИ КУЛАКАМИ НЕ МАХАЮТЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».