Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
РАЙС: «МИ ПРИПУСТИЛИСЯ БАГАТЬОХ ПОМИЛОК В ІРАКУ»
Сполучені Штати припустилися тисячі помилок в Іраку — визнала державний секретар США Кондоліза Райс під час візиту до Великої Британії, проте додала, що рішення скинути режим Саддама Хусейна й дати іракцям свободу все одно було «правильним». Потім Райс спростувала свою заяву про те, що Штати припустилися в Іраку тисячі помилок. Вона попросила не сприймати її слова буквально. Держсекретар також визнала, що нетерпляче чекає на закриття в’язниці в Ґуантанамо на Кубі, але там утримуватимуть заарештованих, доки це буде необхідно».

Після звинувачень на адресу американської влади у застосуванні тортур та порушенні Женевської конвенції щодо полонених на Райс посипалися гострі питання місцевих журналістів. На захист своєї колеги став британський міністр закордонних справ Джек Стро, який відповів так: «Я чув, що державний секретар заявила, нібито США не прагнуть бути головним «наглядачем» у світі і що Сполучені Штати поважають права всіх людей».
Тим часом британська преса стверджує, що уряд країни обговорив з Райс можливість бомбардування іранської території. Про те, що силовий варіант щодо Тегерана імовірний, якщо Іран не припинить збагачувати уран, у Британії заявила й сама держсекретар, проте запевнила, що сподівається на мирне розв’язання конфлікту. Нагадаємо, що США та Велика Британія є членами Ради Безпеки ООН, яка нещодавно ухвалила критичну резолюцію щодо іранської ядерної програми.
Під час поїздки Кондоліза Райс зустрілася і з місцевими мусульманами. Але її теплі та відверті розмови зі сповідниками ісламу не переконали британських демонстрантів у правильності політики Сполучених Штатів. Проти її візиту до країни протестувало кілька сотень британців у місті Блекбурн, куди прибула Райс. Вони символічно поховали труну з американським прапором. Однак це анітрохи не збентежило держсекретаря США. Райс зауважила на це: «Протести — вияв демократії. А демократія — єдина система, яка дає людям можливість бути почутими».
Кондоліза Райс і Джек Стро разом вилетіли до Іраку. Тут високопосадовці впродовж двох днів визначатимуть засади формування нового уряду країни з місцевими політиками. Лондон та Вашингтон не влаштовує кандидатура Ібрагіма аль-Джаафарі на пост прем’єра від шиїтського блоку «Об’єднаний іракський альянс», який здобув більшість місць у парламенті. На цій посаді в Іраку американці й британці воліють бачити більш поміркованого політика.
також у паперовій версії читайте:
  • СВІТ ПАМ’ЯТАЄ ІОАННА ПАВЛА II
  • У ФРАНЦІЇ НАБРАВ ЧИННОСТІ «ЗАКОН ПЕРШОГО НАЙМУ»
  • ЄВРОПА ПОТЕРПАЄ ВІД ПОВЕНЕЙ
  • РОСІЯ НЕ НАДАВАЛА РОЗВІДДАНИХ ХУСЕЙНУ
  • У ТБІЛІСІ НЕ ПРИПИНЯЮТЬСЯ МІТИНГИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».