Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ІЗРАЇЛЬ ПРОСТЯГАЄ РУКУ ПАЛЕСТИНЦЯМ
Парламентські вибори в Ізраїлі виграла центристська партія «Кадима» незначною більшістю голосів. Її суперники з правого «Лікуду» почуваються розгромленими. Проте і в одної й в другої політичної сили голоси забрали політики, яких досі вважали малопопулярними. Але в штабі «Кадими», як-не як, політики почуваються переможцями, і її лідер, нинішній замісник прем'єр-міністра й майбутній прем'єр Ехуд Ольмерт проголосив: «Наша демократія нині промовила виразно й чітко: Ізраїль хоче «Кадиму».

Гурт політичних діячів і їхніх прихильників бурхливо, проте дещо вимушено висловив свою радість. «Кадима» досягла гіршого результату, ніж сподівалися (28 місць у 120-мандатному кнесеті, хоча кілька тижнів тому соціологи прогнозували 40 місць).
Ехуд Ольмерт сповнений рішучості завершити втілення накреслень Арієля Шарона, він простягнув руку палестинцям: «Мирний план можемо реалізувати разом». У своїй першій промові після виборів лідер переможців зазначив, що ізраїльські керівники сповнені рішучості найближчим часом нарешті визначити остаточні кордони Ізраїлю.
На переконання багатьох експертів, здійснення плану може розпочатись уже через шість місяців, найпізніше — за рік. Кандидат на посаду ізраїльського прем'єра більшу частину своєї промови адресував президентові Палестинської автономії Махмудові Аббасу: «Наш план можемо реалізувати, порозумівшись з палестинцями. Ми готові до компромісу. Віддамо вам частину нашої землі, підемо на болісну евакуацію, щоб ви могли втілити свої сподівання і в мирі жити у власній державі».
Але щоб сісти за стіл переговорів, палестинці мусять відмовитись від терору, не заперечувати права на існування Держави Ізраїль і дотримуватись принципів демократії. Якщо вони цього не зроблять, констатував Ольмерт, Ізраїль реалізує план Шарона самотужки, бо громадяни не можуть чекати вічно.
План полягає у виселенні євреїв з менших поселень розкиданих на Західному березі річки Йордан. Найбільші селища, розташовані поблизу Ізраїлю, будуть включені в його територію. Палестинці досі рішуче опирались подібному рішенню, вимагаючи евакуації всіх поселень.
Ольмерт не має наміру розмовляти з ХАМАС, який відкидає компромісні рішення, і готовий до перемов лише з поміркованим президентом Аббасом. Проте скептики стверджують, що навіть той не зможе схвалити плану лише часткового відселення, бо це означатиме для нього втрату підтримки суспільством. «Ольмерт мусить відмовитись від свого плану й повернутись до «дорожньої карти»,— відповів ізраїльському політику Аббас.
Проблеми з реалізацією свого плану Ольмерт, імовірно, матиме і в Ізраїлі. Не найкращий результат на виборах може серйозно перешкодити створенню стабільної коаліції. Уже відомо, що до неї ввійдуть ліва Партія праці, яка посіла друге місце (20 мандатів). Щоб мати більшість у кнесеті, «Кадима» мусить схилити на свій бік ще кілька менших угруповань.
Малоймовірною є й альтернативна права коаліція, створена навколо «Лікуду». Ця партія, яку очолює зірка ізраїльської політики 90-х років минулого століття й наймолодший прем'єр в історії країни Беньямін Нетаньяху, стала найбільшим невдахою виборів (11 місць проти 39 в попередньому парламенті). Її випередила партія ортодоксальних євреїв «Шас» (13) і, що несподівано, організація російськомовних емігрантів «Наш дім Ізраїль» (12).
Лідер останніх, молдавський єврей Авігдор Ліберман пропонує власний план, який полягає у виселенні всіх арабів з Ізраїлю. Відомий єрусалимський юрист і публіцист Урі Гупперт зауважує: «Він переносить на ізраїльський ґрунт радянські зразки, які суперечать не тільки праву, а й нашій традиції».
Однак, натхненний перемогою, Ліберман надзвичайно впевнений у собі. На мітингу своїх прихильників він заявив: «Після наступних виборів ми візьмемо владу в цій країні у свої руки». Наразі Ліберман висловив готовність приєднатися до коаліції. Але дуже сумнівно, що Ольмерт погодиться на співпрацю з таким ненадійним партнером.
Голоси в «Кадими» й «Лікуду» відібрала й Партія пенсіонерів на чолі з легендарним офіцером ізраїльської розвідки Мосад 79-річним Рафі Ейтаном. У 1960 році Ейтан керував викраденням нацистського злочинця Ейхмана, який переховувався в Аргентині, а у 80-х роках вів справу Джонатана Полларда, який передавав ізраїльтянам таємні документи. Полларда американці викрили й засудили до довічного ув'язнення, а ФБР видала ордер на арешт Ейтана. Тепер він може стати першим ізраїльським міністром, якого розшукують США.
Переможці виборів і в приватних розмовах, і публічно не приховували смутку з приводу того, що з ними немає засновника партії «Кадима» й справжнього батька її перемоги на виборах — прем'єра Арієля Шарона, який від початку січня перебуває в стані коми.
Ольмерт планує представити новий кабінет міністрів Ізраїлю після пасхальних канікул, які в цьому році починаються 12 квітня. Очевидно, що після оприлюднення персонального складу уряду він оголосить програму, відповідно до якої країна визначатиме свою внутрішню політику та відносини із сусідами й світом загалом. Порівняно з теперішнім кабінетом нове керівництво буде набагато «лівішим»: значну увагу приділятиме соціальним питанням, збільшить податки на великий бізнес.
З'явиться також можливість поліпшити відносини з палестинцями, бо традиційно ізраїльські ліві домовляються з ними легше, ніж праві. Новий уряд Палестинської автономії, незважаючи на екстремістське коріння, готовий до діалогу й пошуку шляхів мирного врегулювання близькосхідного конфлікту. Напевно, небезпідставно глава автономії Махмуд Аббас сказав, що протягом одного року можна досягти миру з Ізраїлем.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНІ ОРІЄНТИРИ НА ПІСЛЯВИБОРЧОМУ ТЛІ
  • ІРАН: МІЖ БАЖАНИМ І ДІЙСНИМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».