Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
У КОСМОСІ ЗНАЙДЕНО ВОДУ

Збудувавши кілька моделей цього явища, котре нагадує земні гейзери, фахівці дійшли висновку: джерелами фонтанів є резервуари з водою, які лежать на невеликій глибині.
Енцелад і раніше вважався незвичайним об'єктом. Зокрема, маючи в поперечнику приблизно 500 км, він є найяскравішим космічним тілом Сонячної системи. Хоча сусідній з ним супутник Сатурна Мімас має аналогічні розміри, але є мертвою кам'яною брилою, позбавленою будь-якої активності.
Вважалося, що і Енцелад — замерзлий об'єкт, на якому відсутня будь-яка геологічна активність. Однак передані Cassini відомості цю думку змінили.
Нині вчені вважають, що у супутника Сатурна незвичайно теплий південний полюс, він має власну атмосферу, на ньому є вода. Хоча слово «теплий» тут відносне. Проте температура на цих ділянках (найтепліші мають температуру мінус 182 і мінус 183 градусів за Цельсієм) різко контрастує з навколишньою температурою (мінус 198–191 градус за Цельсієм). Така відмінність температур не може бути пов'язана з нагріванням поверхні від слабкого сонячного світла. Вона вказує на те, що внутрішнє тепло проникає назовні. Вчені поки не можуть сказати, як це відбувається.
Енцелад — єдине відоме космічне тіло, де вода в рідкому агрегатному стані міститься усього за кілька десятків метрів від поверхні, а не відділена від неї кілометрами льоду. Наявність води відразу ж перевела його у розряд найцікавіших об'єктів дослідження, де не виключена наявність життя.


ЗНАЙДЕНО СТАРОДАВНІ ПІДЗЕМНІ СХОВИЩА
На півночі Ізраїлю археологи знайшли підземний комплекс, що використовувався юдеями як сховище під час повстання проти римського панування в I столітті нашої ери, повідомляє Укрінформ із посиланням на Associated Press. Комплекс розкопали поблизу арабського села Кфар Кана в Галілеї на північ від Назарета. Він складається з житлових і складських приміщень, сполучених тунелями. Підземні споруди знаходяться прямо під підлогою звичайних житлових будівель. Підземні приміщення грамотно сплановані: вони фактично не мають стін і стелі, тут лише підлога, накрита широким куполом. Така конструкція зводить до мінімуму ризик обвалу. У деяких приміщеннях знайдено посудини, котрі свідчать про те, що вони використовувалися як склади, водночас як інші приміщення були житловими.
На думку дослідників, знахідка говорить про те, що мешканці поселення, що розташовувалось на місці Кфар Кана в I столітті, заздалегідь ретельно готувалися до повстання проти римлян. Тривалий час учені думали, що повстання спалахнуло спонтанно.
Повстання 66-70 років, більш відоме як Юдейська війна, посідає особливе місце в історії євреїв. У ході цієї війни в 70 році римські війська захопили Єрусалим і зруйнували Другий Храм, який був центром єднання юдеїв. Від Храму нині зберігся лише фрагмент руїн, відомий як Стіна плачу.


також у паперовій версії читайте:
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • ДИВА
  • РЕКОРДИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».