Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ЄВРОАТЛАНТИЧНИЙ ПРОРИВ УКРАЇНИ
Нині керівництво України визначило курс нашої держави щодо вступу в Північноатлантичний альянс. За рік у цьому напрямі було зроблено те, чого не вдалось досягти впродовж півтора десятиліть. Відтак стратегію тривалого співробітництва у рамках програми «Партнерство заради миру» змінила конкретна мета — набуття Україною членства в НАТО.
За оцінками експертів, у листопаді цього року на саміті НАТО в Ризі Україна разом із Хорватією, Македонією та Албанією може отримати запрошення до цієї організації, а у 2008 році стати її повноправним членом.

Саме тому неабиякого значення набуває питання участі України у операції НАТО «Активні зусилля» (ОАЗ) у Середземному морі.
На запитання нашого позаштатного кореспондента Сергія Чорноуса щодо участі в цій операції НАТО відповідає начальник штабу — перший заступник командувача Військово-Морських сил Збройних сил України контр-адмірал Ігор Кабаненко.
— Ігоре Васильовичу, що таке «Активні зусилля» і чим продиктована необхідність участі кораблів і підрозділів ВМС України у цій операції НАТО?
— Участь у ОАЗ може стати одним із вирішальних чинників під час ухвалення керівництвом НАТО рішення про запрошення України до Альянсу. Окрім того, це є вагомим внеском України в боротьбу з викликами та загрозами сучасності — міжнародним тероризмом, нелегальною міграцією і незаконним рухом товарів. До речі, Збройні сили України вперше братимуть участь у військово-морських операціях Альянсу не тимчасово сформованим контингентом, а регулярними військовими активами — бойовими кораблями й спеціальними підрозділами на ротаційній основі.
Проведення операції «Активні зусилля» є відповіддю на терористичну атаку на США 11 вересня 2001 року. Головна мета операції — виключити можливість забезпечення діяльності міжнародних терористичних організацій морським шляхом, що відповідає вимогам Резолюції Ради Безпеки ООН 1373. Згідно з планом операції дії щодо контролю торговельного судноплавства у Східному Середземномор'ї розпочато з жовтня 2001 року штатним з'єднанням НАТО у Середземному морі. 2003 року операцію поширено на все Середземне море, до її завдань додано ескортування суден у протоці Гібралтар. Нині кораблі НАТО відстежили рух понад 70 тисяч суден. Більш як 100 підозрілих суден було ретельно обстежено.
— Та натовці із завданнями впорались. Навіщо було Україну запрошувати?
— Аналізуючи операції у 2001–2002 роках, у Брюсселі дійшли висновку про необхідність розширення складу її учасників і зони проведення. Це обумовлено зростанням потенційних загроз із боку терористичних організацій та пов'язаних з ними структур організованої злочинності. Йдеться про торгівлю людьми, наркотиками, зброєю. Достеменно відомо, що осередками їхнього формування і проникнення на територію країн Європи є Північна Африка, протока Гібралтар і Чорне море.
Власних стаціонарних станцій спостереження за морською обстановкою сили НАТО в цих районах не мають. Для отримання інформації у зазначених районах Середземного моря розгорнуто для патрулювання надводні кораблі сил ВМС НАТО. Але їхнє застосування потребує значних фінансових витрат. Крім того, сили Альянсу обмежені у діях у територіальних водах прибережних країн цього регіону.
Тому до участі у ОАЗ разом із країнами НАТО запрошено й держави, що мають доступ до узбережжя Чорного і Середземного морів. Йдеться про країни-партнери за програмою «Партнерство заради миру», «Середземноморського діалогу», а в перспективі — країни «Стамбульської ініціативи» (узбережжя Перської затоки). Головною метою цього має стати створення єдиного механізму обміну інформацією між ними й штабом ОАЗ у Неаполі. До ОАЗ на правах країн-партнерів приєднались Україна й Росія. До цього прагнуть також Албанія, Грузія, Хорватія, Швеція, Алжир, Ізраїль та Марокко.
— Що дасть Україні участь у ОАЗ?
— 26 січня 2006 року Президент України Віктор Ющенко підписав указ, яким затверджено участь України в операції «Активні зусилля» та надано законодавчої підстави для створення контактної структури з НАТО на території України. У майбутньому рішення про направлення в район операції сил флоту схвалюватиметься Верховною Радою України.
Безумовно, перебування наших сил у Середземному морі — захід не з дешевих, але дивіденди, які отримає держава, будуть значно більшими.
Разом із численними політичними перевагами участі України в цій операції, як-то: просування національних інтересів у середземноморському регіоні, підтвердження конкретними діями те, що Україна розділяє європейські цінності, реально намагається увійти в Європу, не менш важливим є і економічні здобутки. Вони лежать в площині мінімізації для суспільства впливу «сірих» схем постачання товарів як в Україну, так і в інші європейські держави.
За оцінками експертів, нині від 10 до 35% усіх товарів, що імпортуються до України, та до 63% товарів, які надаються українськими бізнесменами на світовому ринку,— піратські або нелегальні. Значна частина з них постачається морем.
Після оголошення незалежності вітчизняні підприємства так званого «подвійного призначення» активізували діяльність на зовнішньому ринку. За недосконалої системи експортного контролю певна частина продукції вітчизняного ОПК опинялась в «руках» сумнівних закордонних організацій. Наприклад, за даними журналу «Janes' Navy Internatiomal» (жовтень, 2001 року), з України у 90-роках морським шляхом було вивезено та продано екстремістській організації «Тигри визволення Таміл Іламу» понад 60 тонн вибухівки.
Нелегальний рух товарів і послуг є сприятливим підґрунтям для «тінізації» економіки нашої держави та погіршення загальної ситуації в Україні. Через це створюються проблеми і обмеження щодо надходження легальних, прозорих інвестицій. Досі ми не маємо сучасної системи гарантій якості та інших можливостей, які існують в розвинутих країнах, що входять до Світової організації торгівлі.
На імідж України негативно впливає також неконтрольоване залучення суден, які належать українським компаніям, і українських моряків (до 28 тис. осіб на рік) для роботи на іноземних трейдерах. Іноді бажання отримати надприбутки змушують деяких судновласників до нелегальної діяльності, жертвами якої стають українські моряки й судна.
Участь нашої країни в операції «Активні зусилля» значно поліпшить можливості України у подоланні ситуацій, на кшталт такої, що склалась у жовтні минулого року, коли було захоплено український екіпаж судна «Панагія» піратами в районі узбережжя Сомалі.
Стратегічні напрями підтримки нашою державою ОАЗ викладено в Угоді між Україною та НАТО «Про участь України у військово-морських операціях на Середземному морі в рамках операції «Активні зусилля». Ми маємо вжити заходів для перевірки і затримання підозрілих суден, що заходять до українських територіальних вод. На нас також покладено відповідальність щодо підготовки та направлення у Середземне море військових сил і засобів для виконання завдань операції, надання дозволу операційним силам на проведення висадки на борт підозрілих суден під українським прапором.
На базі штабу ВМС ЗС України у Севастополі розгорнуто Контактний пункт України. З листопада 2005 року згаданим підрозділом провадиться моніторинг торговельного судноплавства у Чорному морі та обмін відкритою інформацією з Регіональним командуванням ОВМС НАТО в Неаполі. Готується проект постанови Кабінету Міністрів України, яка має забезпечити залучення силових міністерств, відомств та інших державних структур України до моніторингу обстановки.
Нині ведеться підготовка сил флоту до дій у Середземному морі — корветів «Луцьк», «Тернопіль», фрегату «Гетьман Сагайдачний» з гелікоптером Ка-27, оглядових команд від підрозділів морської піхоти і сил спеціального призначення. Командування ВМС ЗС України планує забезпечити готовність першого корабля — корвету «Луцьк» для виконання завдань у жовтні цього року.
На українських кораблях і в підрозділах зі складу сил операції НАТО «Активні зусилля» тривають теоретичні та практичні заняття з підготовки особового складу згідно з тактичними документами НАТО. На базі Севастопольського військово-морського інституту ім. П. Нахімова та в частинах військові моряки опановують англійську мову. Планується й поглиблена мовна підготовка особового складу за кордоном, зокрема у США.
Після закінчення програм підготовки представники командування ВМС ЗС України проведуть оцінку кораблів і оглядових команд за Концепцією Оперативних Можливостей НАТО. З прибуттям до району операції «Активні зусилля» у Середземне море, представниками НАТО протягом двох-трьох тижнів буде проведено комплексну перевірку сертифікації українського корабля, після якої його буде включено до складу з'єднання НАТО.
Надалі можливе виконання завдань операції на ротаційній основі. Це забезпечить втілення у ВМС ЗС України світових стандартів підготовки екіпажів кораблів, підвищить бойову готовність сил флоту.
також у паперовій версії читайте:
  • СПОКІЙ ТІЛЬКИ СНИТЬСЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».