Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
США: НОВА СТАРА СТРАТЕГІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ
У США опубліковано 49-сторінковий документ — нову версію стратегії національної безпеки, розробленої у 2002 році після замахів 11 вересня. Тоді ключовим положенням стала можливість превентивного удару по супротивнику, який загрожує Сполученим Штатам, але ще не напав на Америку. Це положення послужило виправданням для вторгнення в Ірак у 2003 році.

У новій стратегії 2006 року можливість превентивного удару збережено, більше того, це положення стало її наріжним каменем. Схоже, що президент Буш вирішив підстрахуватись на випадок, якщо спецслужби не нададуть беззаперечних фактів на підтвердження загрози: «Ми не відкидаємо можливості застосування сили ще до того, як на нас нападуть, навіть якщо залишається невпевненість щодо часу і місця атаки ворога. Можливі наслідки нападу із застосуванням зброї масового ураження є такими потенційно жахливими, що ми не можемо пасивно очікувати, поки загроза матеріалізується»,— стверджують автори документа. У Білому домі переконані, що «світ почуватиметься краще, коли диктатори, які хочуть оволодіти зброєю масового ураження, усвідомлюватимуть, що на них чекає розгром».
Найбільш небезпечним для США поки що вважають атомний арсенал Ірану. Американці сподіваються на припинення розвитку Тегераном атомної програми завдяки дипломатичним зусиллям. Але що робити, якщо тут не сприйматимуть дипломатичних аргументів і якими мають бути стратегія і тактика застосування сили — у документі не розкрито.
Публікація раз на чотири роки стратегії національної безпеки є важливим моментом. По-перше, це засвідчує зміни або їхню відсутність у способі світосприйняття, а також можливих способів та підходів до вирішення міжнародних проблем і криз керівною командою Білого дому.
По-друге, на основі стратегії розробляються більш детальні військові та дипломатичні плани.
І по-третє, Білий дім у неприхованій формі посилає сигнали тим країнам, про які в документі згадують найбільше. У новому варіанті національної стратегії особливо критично американці ставляться до політики Росії і Китаю.
Сполучені Штати стурбовані занепадом демократії в Росії. «Найновіші тенденції тут, на жаль, показують обмеження демократичних свобод та скорочення впливів інститутів громадянського суспільства. Будемо працювати, аби переконати російську владу, що на дорозі до свободи треба посуватись уперед, а не назад»,— зазначають стратеги американського президента. Джордж Буш у своїй політиці щодо Москви змушений брати до уваги настрої в конгресі, а вони є дуже критичними. Палата представників майже одноголосно ухвалила резолюцію, яка закликає Росію «забезпечити повний захист свобод усіх релігійних конфесій незалежно від того, зареєстровані вони чи ні, і припинити переслідування незареєстрованих релігійних груп апаратом спецслужб та іншими урядовими інституціями».
Білий дім застерігає Китай щодо «мислення й діяльності в старому стилі» в суперництві за джерела енергетичної сировини: «Керівники Китаю розвивають торгівлю, але поводяться так, ніби хочуть всі родовища сировини резервувати тільки для себе й керувати ринками замість їх відкривати».
У новій стратегії значно посилено реалізовану президентом Джорджем Бушем ідею підтримки демократії і боротьби з диктаторами у всьому світі. Головними прикладами деспотичних режимів визнано Кубу, Білорусь, Бірму, Зімбабве, Сирію, Іран і Північну Корею.
Одним з методів боротьби з тоталітаризмом, крім збільшення фінансової допомоги задля побудови демократії в цих країнах, мають стати зустрічі президента у Білому домі з опозиціонерами поневолених суспільств. Кілька місяців тому президент Буш і голова Держдепартаменту вже зустрічались з групою представників білоруської опозиції та родинами загиблих супротивників режиму.
Директор російських й азійських програм вашингтонського Інституту світової безпеки Микола Злобін вважає, що автори нинішньої стратегії національної безпеки США «бачать світ більш складним і багатоколірним, ніж концепція чотирирічної давнини, яка була простою, як сокира». Разом з тим цій стратегії «значною мірою властиве месіанство, характерне для американської ментальності».

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПАЛЕСТИНА: «ПЛАВАННЯ» ПІД ОРУДОЮ ХАМАС
  • У АШГАБАТ — ПО ПРЯМІ ПОСТАВКИ?
  • ПОЛІТИЧНІ ЖЕРТВИ «КАРИКАТУРНОГО СКАНДАЛУ»
  • У КИТАЇ СЛОВО «П’ЯТИРІЧКА» НЕ ЗАБУЛИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».