Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПІСЛЯ ГРУШИНОЇ Й ГОНЧАРОВА...
Столиця зимової Олімпіади 1988 року знову приймає змагання найвищого рівня. У канадському місті Калгарі триває «післяолімпійський» чемпіонат світу з фігурного катання — без жодного чемпіона Турина і навіть без багатьох призерів. Для українських прихильників чи не найестетичнішого виду спорту ця першість планети — перша без бронзових призерів Олімпійських ігор Олени Грушиної й Руслана Гончарова. Однак не тільки найтитулованішої вітчизняної пари не дочекалися ми на льоду «Седдлдоум», яка є домашньою ареною клубу Національної хокейної ліги «Калгарі Флеймз». За рішенням Федерації фігурного катання України залишилися вдома Юлія Головіна і Олег Войко, котрі звикли до титулу «дублери Грушиної й Гончарова», але не змогли успішно виступити в олімпійському Турині.

Тож представляють нашу державу у змаганнях танцюристів третій і четвертий номери за результатами національного чемпіонату — екс-одесити, а нині кияни Ганна Задорожнюк і Сергій Вербило та київсько-харківський дует Алли Бекназарової і Володимира Зуєва. Після хороших «молодіжних» прокатів (жодному з наших учасників не більше 21 року) обов'язкового танцю — «Равенсбурзького вальсу» арбітри поставили українські дуети поруч — на двадцять першу і двадцять другу позиції. У цей момент подумалося, що Головіна і Войко могли б розташуватися дещо вище, але питання в тому, наскільки вище... Нагадаю, що на двох попередніх першостях планети (але ще за «живих» Грушиній і Гончарову) друга українська танцювальна пара саме двадцять перше місце у світі й виборювала.
На перше місце після виконання обов'язкового танцю вийшли невдахи попереднього і нинішнього сезонів (п'яті місця на чемпіонаті світу в Москві й Олімпіаді в Турині) болгари Албена Денкова і Максим Ставіський. Другими стали господарі Марі-Франс Дюбре і Патріс Лозон, на третьому місці (але в межах одного бала з лідерами) — срібні призери Олімпіади американці Таніт Белбін і Бенджамін Агосто.
Сьогодні вночі в Калгарі розіграно перший комплект нагород у змаганнях спортивних пар. У короткій програмі українці не змогли виступити якісно. 18-річна Юлія Бєлоглазова і 23-річний Андрій Бех ще не вийшли на «гросмейстерський» рівень — тільки сімнадцяте місце, а досвідченіший дует Тетяни Волосожар (19 років) і Станіслава Морозова (27 років) упродовж усього сезону бореться з важкою травмою, яку партнер отримав наприкінці листопада. «На морально-вольових» пройшла підготовка до виступу в Турині, де Тетяна і Станіслав стали дванадцятими. У короткій програмі в Калгарі Волосожар і Морозов були одинадцятими, про те, чи змогли вони поліпшити свої досягнення у довільній програмі, читайте в одному з наступних випусків «ДУ».
Останніми традиційно на чемпіонатах світу розпочинають змагання жінки. Тут у складі вітчизняної команди зміни, як і в танцюристів, вимушені. Дотеперішній лідер нашого одиночного катання Олена Ляшенко змогла зібратися для виступу в Турині (де бронзовій призерці торішнього чемпіонату Європи арбітри дали зрозуміти, що високих балів для досвідченої спорт-
сменки не мають — сімнадцятий результат), але травми не відпускають її. Тож разом із Галиною Єфременко (нагадаю, раніше ми її знали за дівочим прізвищем Маняченко) уперше виступатиме на такому рівні ще зовсім юна, шістнадцятирічна Аліса Киреєва. Чому не її ровесниця, дніпропетровчанка Катерина Пройда? На жаль, у Катрусі теж ушкодження, та й результат на січневому чемпіонаті Європи в Ліоні (двадцять друге місце) змушує шукати інші варіанти зміни поколінь. На чемпіонаті України Киреєва була другою, тож час спробувати себе на вищому рівні вже настав. Фінансові можливості батьків дозволяють Алісі тренуватися в Сполучених Штатах, де з нею працює наш відомий у минулому фігурист, чемпіон Європи 1996 року В'ячеслав Загороднюк. Чекаємо на приємні відкриття.
А от 21-річний киянин Антон Ковалевський в цьому сезоні усе повніше розкривається перед публікою і суддями на змаганнях найвищого рівня. Вражає динаміка результатів: після перемоги над значно досвідченішим,
27-річним Віталієм Данильченком на чемпіонаті України Ковалевський став шістнадцятим на дебютному чемпіонаті Європи, згодом фінішував двадцятим на Олімпійських іграх у Турині, де сильних конкурентів було значно більше.
На льоду арени «Седдлдоум» Антон Ковалевський спершу успішно подолав кваліфікаційний бар'єр (під час першого прокату довільної програми він пробився до чільної тридцятки із двадцятим показником), а згодом укотре вразив чистим прокатом короткої програми, яка протягом сезону стала його «коником». «Школярство» Ковалевського закінчилося дуже швидко, і це сповна оцінили судді, котрі поставили Антона на чотирнадцяте місце за підсумками цього виступу і на п'ятнадцяте — за сумою. Він уже вкотре за цей сезон перевершує власне досягнення: новий показник для короткої програми нашого перспективного співвітчизника — 65,67 бала (замість 63,41, яку він отримав на Олімпіаді). Тренер молодого спортсмена Галина Кухар і хореограф Марія Тумановська не приховували своєї радості, хочеться, щоб Антон виправдав їхні сподівання і в довільній програмі, яку одиночники виконуватимуть наступної ночі. Згодом швидко мине літня пауза, і цікаво буде спостерігати в грудні за змаганням молодості Ковалевського і досвіду Віталія Данильченка (та його наставника В'ячеслава Загороднюка) на чемпіонаті України. Невже матимемо відродження вітчизняного чоловічого катання? Хочеться в це вірити...

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ВАЖКИЙ ШЛЯХ ДО ВИЗНАННЯ
  • Міністерство охорони здоров'я України оголошує конкурс на заміщення вакантних посад.

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».