Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
БІЛОРУСИ ПОКАЗУЮТЬ НА ДВЕРІ?
Сьогодні в Могилеві відбудеться третій поєдинок чвертьфінальної серії відкритого хокейного чемпіонату Республіки Білорусь. Чемпіони України спробують ще раз (і, можливо, востаннє) переграти могилівський клуб «Хімволокно», якому жодного разу не поступились у регулярній першості, а в серії плей-оф програли двічі (3:4 і 1:2). Про те, що головною причиною поразок головний тренер киян Олександр Сеуканд вважає дії молодого білоруського (!) арбітра Андрія Алексєєва (зазвичай матчі «Сокола» з білоруськими командами обслуговували латвійські рефері), ми писали в попередньому числі «ДУ». Тепер докладніше проаналізуємо причини такого ставлення білоруських хокейних функціонерів до єдиного українського професійного клубу.

Ще не так давно чемпіони України грали у чемпіонаті Східноєвропейської хокейної ліги, де були рівноправними учасниками змагань. До того ж, авторитету нашій державі додавало те, що представляв її не тільки «Сокіл», а й ще один столичний клуб «Беркут», який навіть ставав чемпіоном СЄХЛ. Та, на жаль, ще один київський «птах» довго не проіснував — він був комерційним проектом, розрахованим на те, щоб ближче до завершення терміну дії бізнес-плану вийти на самоокупність. Коли цього не сталося, фінансування припинилось.
Зовсім інші процеси у цей час відбувалися у сусідній країні. В Білорусі нині саме хокей називають «спортом номер один». Протягом десятиліття в країні зведено не один десяток стандартних льодових палаців, а чемпіонат країни став явищем цілком самодостатнім. На певному етапі лідерам білоруського хокею стало сутужно поєднувати участь у чемпіонаті Східноєвропейської хокейної ліги і в національній першості, тому інтернаціональні змагання втратили половину своїх учасників і припинили існування.
Керівники «Сокола» попросили білорусів включити українську команду до нового турніру і разом з латвійськими «Металургсом» і «Ригою-2000» вітчизняні хокеїсти надали першості Білорусі статусу відкритої.
Однак умов участі в чемпіонаті «Сокіл» неспроможний виконати. Білоруські хокейні функціонери вимагають від кожної з команд проводити хоча б половину матчів у палацах спорту, а київський клуб реально розпоряджається тільки своєю тренувальною ковзанкою «Авангард»... «Білорусам подобається, що в їхньому чемпіонаті є команда такого високого рівня, але відсутність нормальних умов для прийому гостей може вважатися підставою навіть для вилучення нашої команди зі змагань», — говорить генеральний менеджер національної хокейної збірної України і київського «Сокола» Василь Фадєєв. Отже, маємо те, що маємо, і сьогоднішній поєдинок у Могилеві цілком може стати останнім у «білоруській» історії легендарного клубу. Це фактично означатиме смерть і загалом українського хокею, бо на внутрішній арені «Соколу» немає з ким конкурувати...

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЛУЧЕСКУ — У ЧВЕРТЬФІНАЛІ!
  • ДОВГООЧІКУВАНИЙ КОМПРОМІС
  • НОВИЙ РЕКОРД УКРАЇНИ
  • НЕЗВИЧНЕ МІСЦЕ КЛОЧКОВОЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».