Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПЕРЕМОГА МНОЖИТЬСЯ НА ДВА
Арени туринської Олімпіади — знову в центрі уваги. На свій головний старт чотириріччя з усього світу зібралися паралімпійці. Кожен із мужніх спортсменів — уже переможець, бо на біатлонній чи лижній дистанціях, на льодовій арені чи гірськолижній трасі забуває про вади здоров'я. Наші співвітчизники на дев'ятих зимових Паралімпійських іграх — з-поміж лідерів, хоча представлено Україну тільки в двох видах програми.

Українська героїня туринської Паралімпіади — Олена Юрковська, яка не знає рівних на трасах у містечку Праджелато. (У дужках зауважимо, що Олена взагалі є унікальною учасницею паралімпійських турнірів — вона виступала не тільки взимку, а й на літніх Іграх в Афінах — у волейболі). У змаганнях спортсменок із вадами опорно-рухового апарату вона перемагає і в біатлоні, й лижних гонках. Першого дня головного турніру чотириріччя мужня киянка виграла десятикілометрову біатлонну гонку, а в неділю була першою на лижній дистанції 2,5 кілометра. У понеділок Юрковська трохи відпочила (допоміг і календар Паралімпіади — цього дня відбувалися змагання тільки в керлінгу і гірськолижному спорті, де українців немає), а вже у вівторок знову стала паралімпійською чемпіонкою на біатлонній трасі довжиною 7,5 кілометра (жодного промаху, час — 28 хвилин 3,4 секунди). Ба більше — увесь медальний подіум у цій дисципліні став «синьо-жовтим». Світлана Трифонова теж закрила всі мішені, але відстала від переможниці майже на дві з половиною хвилини, Людмила Павленко в «молоко» надіслала чотири набої і все одно фінішувала третьою.
Близькими до перемоги були на такій самій дистанції й наші чоловіки з вадами опорно-рухового апарату. Сергій Хижняк був лідером і після першої, й другої стрільби (жодного промаху), але на останньому колі не зміг підтримати швидкість росіянина Володимира Кисельова, який став чемпіоном Паралімпіади.
Випередив Сергія ще один українець — Юрій Костюк, якому два промахи не завадили стати срібним призером змагань.
Переможець Паралімпіади в біатлоні серед спортсменів з вадами зору — Віталій Лук'яненко, котрий став першим на дистанції 12,5 кілометра. Срібні нагороди українцям принесли: спортсменка з вадами зору Тетяна Смирнова (у біатлоні на трасі завдовжки 12,5 кілометра), Юлія Батенкова (на такій самій біатлонній дистанції серед стоячих спортсменів), згадані Людмила Павленко (у біатлоні — 10 кілометрів серед сидячих) і Юрій Костюк (на лижній п'ятикілометрівці). Бронзові медалі до скарбнички додавали Світлана Трифонова (біатлон, 10 кілометрів), Людмила Павленко (лижна гонка на 2,5 кілометра) і Юлія Батенкова (на лижній п'ятикілометрівці).
У загальнокомандній медальній класифікації у вівторок удень українці вийшли на перше місце. В активі наших спортсменів — 4 золотих, 6 срібних і 5 бронзових нагород! Росіяни теж мали чотири «золота», але за кількістю інших медалей поступалися (5 — 2). Французи на той момент отримали чотири золотих і три бронзових нагороди.
Та все ж не підрахунок здобутків головний на Паралімпіаді. Саме на цих змаганнях у найконцентрованішій формі реалізується олімпійський принцип, задекларований ще бароном П'єром де Кубертеном. Головне — не перемога, а участь. Сам вихід на старт для переважної більшості учасників Паралімпіади — це вже перемога, а коли до цього додається ще й медаль найкращого у своїй дисципліні, перемога стає подвійною.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕМПІОНСЬКИЙ ПІТ-СТОП
  • ЧЕТВІРКУ ВИЗНАЧЕНО
  • ШЕВЧЕНКО — ВОСЬМА
  • ЗА ЛЕМПАРДА — 25 МІЛЬЙОНІВ
  • ШАНОВНІ СПІВВІТЧИЗНИКИ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».