Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ХТО КОГО БЛОКУЄ?
Прес-служба Кабінету Міністрів поширила офіційну заяву українського уряду щодо ситуації на українсько-молдовському кордоні. «Ми розцінюємо дії керівництва Придністров'я як спробу дестабілізувати політичну та економічну ситуацію у регіоні, завдати шкоди позитивній динаміці процесу врегулювання придністровської проблеми»,— йдеться в заяві.

Після впровадження Україною нового режиму перетину кордону, затвердженого згідно з міжнародними угодами та домовленостями, придністровська сторона без жодних підстав почала вести мову про запровадження економічної блокади Придністров'я, відзначається в заяві. Україна зі свого боку висловила стурбованість інформацією про блокування в регіоні під'їзних доріг до пунктів пропуску на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону і тиск адміністрації Придністров'я на підприємців, аби вони відмовлялися від проходження спрощеної реєстрації та оформлення вантажів митним забезпеченням Молдови.
Уряд України підтвердив свою незмінну позицію як посередника й країни-гаранта остаточного врегулювання придністровської проблеми та наголосив, що впорядкування митного режиму спрямовано на забезпечення ефективного контролю за переміщенням товарів і вантажів через українсько-молдовський державний кордон, та має на меті спрямувати зовнішньоекономічну діяльність придністровських суб'єктів господарювання у прозоре й легітимне русло.
Відповідно до спільної заяви Прем'єр-міністрів України і Республіки Молдова розпорядженням Кабінету Міністрів України 1 березня 2006 року було запроваджено режим митного оформлення товарів і транспортних засобів, які ввозяться в Україну з території Республіки Молдова. Новий порядок передбачає пропуск товарів і вантажів через українсько-молдовський кордон, у тому числі через його придністровську ділянку, винятково за наявності на супровідних документах печаток митних органів Республіки Молдова і жодним чином не стосується фізичних осіб. Кожен громадянин Молдови — мешканець Придністров'я може, як і раніше, безперешкодно перетинати кордон із Україною. При цьому Україна доклала максимальних зусиль для ознайомлення ділових кіл Придністров'я з новим митним порядком. Із урахуванням побажань придністровських підприємців і за активної позиції української сторони уряд Молдови ухвалив додаткові рішення щодо спрощення механізмів зовнішньоекономічної діяльності підприємців лівобережної Молдови.
За інформацією молдовської сторони, на постійній основі в Кишиневі зареєструвалися понад 50 економічних агентів Придністров'я, на тимчасовій — понад 30. «Уряд України заявляє: Україна нікого не блокує»,— зазначається в заяві.
Проте лідер придністровської адміністрації Ігор Смирнов виступає із неадекватними заявами про «блокадні дії» та «відсутність сенсу вести переговори з придністровського врегулювання у форматі «5+2» (формат переговорів, у якому беруть участь посередники і спостерігачі та сторони переговорного процесу: Україна, Російська Федерація, ОБСЄ як посередники, ЄС і США як спостерігачі та Республіка Молдова і Придністров'я — сторони переговорного процесу).
В тих, хто обізнаний з ситуацією, подібні заяви викликають здивування. Адже йдеться лише про відновлення режиму митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через українсько-молдовський кордон, який діяв у 2003–2004 роках. Більше того, нинішні умови менш жорсткі для придністровських підприємців і спрямовані винятково на нормалізацію міжнародної торгівлі та інтеграцію придністровського бізнесу в легальне правове поле, відповідно до європейських норм і стандартів. Тобто Тирасполь свідомо поширює недостовірні заяви, щоб налякати людей.
Громадські організації, які співпрацюють з українцями за кордоном, звернулися до українців Придністров'я з приводу складної ситуації, що склалась нині на українсько-придністровському кордоні.
Рішення уряду України щодо митного оформлення товарів і транспортних засобів, які ввозяться в Україну з Республіки Молдова, жодною мірою не спрямоване на згортання підтримки українців Придністров'я та зміну політики України в цьому регіоні, наголошується у зверненні. Ці заходи є кроком української держави для стабілізації ситуації. Вони активізують торговельно-економічні й гуманітарні відносини з Україною, зменшать обсяги контрабанди, значну частину товарообігу переведуть у легальний сектор.
Автори звернення переконані: майбутнє — за належним забезпеченням національно-культурних, релігійних, соціально-економічних потреб українців Придністров'я, зокрема, в мовно-освітній, культурній, інформаційній та підприємницько-економічній площинах, в основу яких покладено загальноприйняті в Європі політичні принципи і норми. Саме конструктивна державницька й суспільно-громадська співпраця забезпечить права українців Придністров'я, принесе їм спокій, добробут і процвітання.
також у паперовій версії читайте:
  • КРИМ: БУДЕ НАДЗВИЧАЙНА СЕСІЯ ПАРЛАМЕНТУ?
  • ЯКБИ ВИБОРИ ВЖЕ ВІДБУЛИСЯ...
  • У СУМАХ ВИБОРИ — ПІД ЗАГРОЗОЮ
  • ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ: СИСТЕМНА РЕФОРМА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».