Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НАДЗВИЧАЙНИЙ СТАН НА ФІЛІППІНАХ
Наприкінці минулого тижня президент Філіппін Глорія Макапагал Арройо повідомила про розкриття змови військових і комуністів та вжила заходів, тобто запровадила надзвичайний стан. Акції протесту проти президента, таким чином, опинилися поза законом.

Саме на цей час припала 20-а річниця повалення диктатора Фердинанда Маркоса, тож опозиція мала намір минулої суботи влаштувати демонстрації. Але за день до цього президент, яку опозиція вже кілька місяців намагається відправити у відставку, оголосила про надзвичайний стан. У зверненні до народу вона повідомила про арешт головного організатора змови — командира елітарного підрозділу генерала Даніло Ліма, а разом з ним і десяти інших високопоставлених офіцерів. У 1989 році саме цей генерал уже робив спробу усунути з посади тодішнього президента Корасон Акіно.
За словами офіційної влади, Лім хотів вивести військо з казарм й оголосити, що армія відмовляється підтримати главу держави. А без підтримки військових на Філіппінах правити неможливо.
Президент Арройо, яку опозиція звинувачує у виборчих махінаціях сказала, що в боротьбі зі «змовою крайніх правих і крайніх лівих тоталітарних сил» передає широкі повноваження війську й поліції. Ідеться, зокрема, про право заарештовувати без судового рішення й тримати опозиціонерів у в'язниці без визначеного терміну. До таких надзвичайних заходів на Філіппінах вдавалися лише раз, у 1977 році, з ініціативи Фердинанда Маркоса.
Після звернення президента виступив головнокомандувач філіппінських збройних сил генерал Генерозо Серга, щоб запевнити громадян у відданості армії главі держави.
Політолог Беніто Лім з Філіппінського університету вважає, що змова стала для Арройо лише приводом, щоб утримати владу у своїх руках.
Незважаючи на заборону, у Манілі відбулись демонстрації на заклик екс-президента Корасон Акіно під гаслом «Не дамо вкрасти демократію». Іншу маніфестацію поліція розігнала, застосувавши палиці й брандспойти.
Глорія Арройо, дочка покійного президента Діосдадо Арройо, перебуває при владі від 2001 року. П'ять років тому внаслідок масових мирних демонстрацій під гаслом «влада для народу» був усунутий від керівництва державою Джозеф Естрада.
Нині Арройо має всі підстави боятись за своє політичне майбутнє, бо може повторити долю Естради. У 2001 році вона обіцяла, що за 10 років вирішить проблему бідності. Але це були звичайні передвиборні обіцянки. Нині 40 відсотків 84-мільйонного населення Філіппін живе нижче межі бідності, тобто за 1 долар на день.
Арройо, випускниця Гарварду і прихильниця Маргарет Тетчер, обіцяла, що залучить до країни іноземні інвестиції. Але на практиці виявилось, що вона не має плану щодо цього, крім отримання допомоги з Вашингтона, а головним джерелом валютних надходжень залишаються гроші, які заробляють за кордоном майже дев'ять мільйонів філіппінських моряків, медсестер і нянь.
Але цим список провин чинного президента не вичерпується. У травні 2005 року під час виборчої кампанії опозиція отримала записи розмови, у якій глава держави доручала члену виборчої комісії, щоб він забезпечив їй принаймні на мільйон голосів більше, ніж отримав головний суперник. Арройо заперечила закид, а її партія заблокувала розпочату в парламенті процедуру імпічменту. Чоловік пані президента виїхав з країни, так само як і старший син і зять, його підозрюють в отриманні зиску від нелегальної лотереї.
Філіппіни — колишня іспанська, потім американська колонія, з 1946 року — незалежна держава, яку півстоліття тому вважали найперспективнішою державою регіону, а нині називають «хворою людиною Азії». На думку фахівців, причина полягає в нереформованому аграрному секторі, слабкості державних структур, що є наслідком колоніальної епохи й зосередження політичної влади й багатства в руках кількох десятків потужних сімей латифундистів, серед яких — Арройо, Маркос й Акіно.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • БУРЯ З ТАЙВАНЮ
  • ЧИ ПОДІЛЯТЬСЯ БАГАТІ З БІДНИМИ?
  • ЄС ОЧІКУЄ НА РЕЗУЛЬТАТ УКРАЇНСЬКИХ ВИБОРІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».